Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas

Nokian Tyres evocă trecerea a 90 de ani de la debutul primei anvelope de iarnă din lume. Kelirengas și Hakkapeliitta, două inovații care au schimbat modul de deplasare al vehiculelor.
Robert Stan - sâm, 12 oct. 2024, 16:13
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas

Conform Nokian Tyres, companie care a inaugurat recent o fabrică în România, prima anvelopă de iarnă a fost inventată în 1934 pentru a face față condițiilor dure din Finlanda. Înainte de această inovație anvelopele aveau o suprafață netedă și necesitau lanțuri pentru majorarea aderenței pe zăpadă.

În acest context, în 1934, specialiștii Nokian au dezvoltat Kelirengas (anvelopa de vreme), concepută în principal pentru camioane. Doi ani mai târziu, cu un design îmbunătățit, a fost lansată Lumi-Hakkapeliitta (Zăpadă-Hakkapeliitta), o anvelopă dedicată autoturismelor.

Pentru a face față drumurilor alunecoase, Lumi-Hakkapeliitta avea mici ventuze pentru a preveni alunecarea pe suprafețele înghețate. Inovația a inițiat o revoluție în condusul pe timp de iarnă. Dintr-o dată, mult mai multe lucruri puteau fi realizate mai rapid, în condiții mult mai sigure, indiferent de vreme. La începutul anilor 1960, crampoanele au fost introduse în design, creând o nouă inovație pentru condusul sigur pe timp de iarnă. Aproape 90 de ani mai târziu, Nokian Tyres Hakkapeliitta este unul dintre cele mai cunoscute branduri de anvelope de iarnă din lume.

Anvelopa de iarnă, considerată unul dintre cele mai importante echipamente de siguranță pentru deplasarea pe șosele acoperite cu zăpadă sau gheață, este la fel de relevantă astăzi cum era acum 90 de ani. Anvelopa modernă de iarnă conține un amestec de aproximativ 100 de materii prime diferite, de aproximativ trei ori mai multe decât anvelopa de iarnă din anii `30, incluzând atât materiale regenerabile, cât și reciclate.

„Anvelopa de iarnă ne-a învățat că putem garanta siguranța prin anticiparea provocărilor. Pe măsură ce lumea continuă să se schimbe, la fel se schimbă și provocările. În acești 90 de ani, condițiile meteo s-au schimbat, au fost inovate noi materiale, iar dezvoltarea produselor a făcut pași mari spre crearea de anvelope din ce în ce mai sustenabile”, afirmă Teemu Soini, VP Inovații și Dezvoltare la Nokian Tyres.

Anvelopa modernă de iarnă se bazează pe decenii de dezvoltare a produselor și inovație. Testarea constantă în condiții reale de iarnă, cum ar fi cea desfășurată în centrul de testare Nokian Tyres din Laponia finlandeză, garantează că anvelopele de la inventatorul anvelopei de iarnă vor oferi protecție șoferilor în orice condiții.

„Condițiile diferite de condus necesită tipuri diferite de anvelope de iarnă, deoarece condițiile de iarnă variază foarte mult în funcție de zonă și climat: în Europa Centrală, iarna aduce mai multă ploaie, în timp ce în Scandinavia drumurile sunt acoperite de zăpadă sau gheață. De aceea, Nokian Tyres își adaptează anvelopele de iarnă în funcție de condițiile zonei în care vor fi utilizate”, spune Marko Saari, VP Managementul Produselor de la Nokian Tyres.

Pe lângă condițiile diferite de condus pe timp de iarnă, evoluțiile în tehnologia vehiculelor influențează dezvoltarea anvelopelor de iarnă.

„De exemplu, anvelopele pentru vehiculele electrice trebuie să suporte sarcini mai mari din cauza greutății suplimentare a bateriei și să răspundă instantaneu la puterea cuplului ridicat. Punctul nostru de plecare este că toate produsele noastre asigură siguranța la volan, indiferent de tipul de mașină pe care o conduci. Testarea rămâne cheia pentru a asigura performanța anvelopelor, astfel încât să îndeplinească nevoile șoferilor moderni”, spune Saari.

Nokian Tyres produce anvelope de iarnă pentru piața nordică în fabrica sa din Finlanda, iar anvelopele pentru Europa Centrală sunt produse în fabrica sa din România.

Fabrică Nokian Tyres în România

Pe 19 septembrie 2024, Nokian Tyres a ia=augurat noua sa fabrică de anvelope din România. Cu această ocazie, Jukka Moisio, președinte și CEO al Nokian Tyres a declarat că „fabrica din Oradea ne va consolida capacitatea de a deservi clienții din Europa Centrală și dincolo de aceasta, va sprijini creșterea noastră conform planului, către o cifră de afaceri de două miliarde de euro. Datorită noii noastre fabrici de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon suntem pregătiți să fim liderii industriei și să stabilim un nou standard pentru producția sustenabilă de anvelope”.

Fabrica Nokian Tyres din Oradea nu utilizează energie generată din combustibili fosili, ceea ce permite funcționarea întregii fabrici cu zero emisii de dioxid de carbon, realizare datorată unei combinații de soluții.

Proiectul este în curs de extindere către o capacitate anuală de 6 milioane de anvelope, cu potențial de dezvoltare în viitor. Fabrica se va concentra pe producția de anvelope pentru autoturisme.

Suprafața totală a fabricii este de aproximativ 54 de hectare. Facilitățile includ unitatea de producție, un centru pentru depozitarea și distribuția anvelopelor, precum și clădiri pentru amestecare, utilități și administrative. Suprafața construită totalizează aproximativ 100.000 de metri pătrați.

Te-ar mai putea interesa și
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii chinezi, sunt unele optimiste, fiind deja efectuate......
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...
Uniunea Creştin-Socială solicită limitarea cererilor de azil primite de Germania la 100.000 pe an
Uniunea Creştin-Socială solicită limitarea cererilor de azil primite de Germania la 100.000 pe an
Uniunea Creştin-Socială (CSU), partenerul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), a adoptat sâmbătă ...
Armata ucraineană a lovit un depozit de combustibil din regiunea Lugansk, ocupată de Rusia
Armata ucraineană a lovit un depozit de combustibil din regiunea Lugansk, ocupată de Rusia
Forţele ucrainene au lovit sâmbătă un depozit de combustibil situat în regiunea Lugansk, ocupată de Rusia, a anunţat ...