”China nu trebuie în niciun caz să utilizeze acel discurs ca pretext pentru acţiuni provocatoare. Dimpotrivă, vrem să consolidăm, la fel ca numeroase alte ţări, imperativul de a păstra status quo-ul şi să întărim faptul că nicio parte nu ia măsuri susceptibile să îl compromită”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă în Laos, după încheierea Summitului Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), scrie Agerpres.
”Întreaga lume are tot interesul de a se menţine pacea şi stabilitatea, de a se păstra status quo-ul şi de a se evita orice tip de conflict susceptibil să perturbe elementele esenţiale ale economiei mondiale”, a continuat demnitarul american.
Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a promis joi să se ”opună anexării” insulei, pe care China o revendică drept parte a teritoriului său ce ar urma să fie cândva reunificat.
În ultimii ani, Beijingul şi-a intensificat presiunea militară şi politică asupra Taiwanului şi nu a renunţat niciodată la ideea angajării forţei militare pentru a prelua controlul asupra insulei, organizând trei serii de manevre militare de amploare în ultimii doi ani. De asemenea, Beijingul trimite aproape zilnic nave de război şi avioane de vânătoare pentru a patrula în jurul Taiwanului.
Ministerul Apărării taiwanez a indicat joi că 27 de avioane militare chineze şi nouă nave din marina chineză au fost identificate în jurul insulei Taiwan în 24 de ore, începând de miercuri dimineaţă.
Beijingul l-a acuzat marţi pe preşedintele Lai Ching-te, pe care îl califică drept ”separatist”, că alimentează ”ostilităţile”, după ce acesta declarase că este ”imposibil” ca R.P.Chineză să fie considerată ”patria-mamă” de către Taiwan.
Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au deteriorat masiv începând din 2016, când preşedintă a Taiwanului a devenit Tsai Ing-wen, care a deţinut această funcţie timp de două mandate, până în mai acest an.