Eurostat: Exporturile UE de produse reciclabile au crescut semnificativ anul trecut

Uniunea Europeană a exportat anul trecut 8,5 milioane de tone de produse reciclabile (hârtie, plastic şi sticlă) către ţările din afara blocului comunitar, o creştere de 34% faţă de 2022 (6,4 milioane de tone), în timp ce importurile au scăzut cu 19%, la 3,2 milioane de tone, de la patru milioane de tone în 2022, conform datelor publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
AGERPRES - vin, 11 oct. 2024, 15:05
Eurostat: Exporturile UE de produse reciclabile au crescut semnificativ anul trecut

Comparativ cu 2013, aceste exporturi au scăzut cu 5%, de la 9 la 8,5 milioane de tone (în special în urma unui declin de 44% al exporturilor de plastic în perioada 2013 – 2023), în timp ce importurile s-au menţinut stabile, la 3,2 milioane de tone, scrie Agerpres.

În 2023, hârtia a fost cel mai exportat produs reciclabil, reprezentând 81,6% din exporturi (şapte milioane de tone), urmat de plastic (15,6%; 1,3 milioane de tone) şi sticlă (2,8%; 0,2 milioane de tone). Anul trecut, au fost importate 1,7 milioane de tone de hârtie, reprezentând peste jumătate (51,2%) din toate produsele reciclabile importate. A doua mare categorie de import a fost sticla (25,4%; 0,8 milioane de tone), urmată de plastic (23,4%; 0,7 milioane de tone).

În 2023, India a fost principala destinaţie pentru exporturile de hârtie pentru reciclat (32% din totalul exporturilor de hârtie către ţările din afara blocului comunitar), urmată de Indonezia (17%) şi Vietnam (13%).

În privinţa exporturilor de plastic pentru reciclat, principalele destinaţii au fost Turcia (22% din totalul exporturilor de plastic către ţările din afara blocului comunitar), Malaysia (21%) şi Indonezia (19%). În cazul sticlei pentru reciclat, ea a fost exportată predominant către Marea Britanie (39% din totalul exporturilor de sticlă către ţările din afara blocului comunitar), Republica Moldova (10%) şi Turcia (9%).

Importurile de produse reciclabile din afara blocului comunitar au venit în principal din Marea Britanie (31% din totalul importurilor de hârtie, 47% din totalul importurilor de plastic şi 36% din totalul importurilor de sticlă). Pe locul doi se află Statele Unite (29% din totalul importurilor de hârtie), Elveţia (18%). De asemenea, importurile de plastic pentru reciclat au venit şi din Statele Unite (8%) şi Norvegia (7%). În cazul sticlei, pe locurile doi şi trei se află Statele Unite (29%) şi Elveţia (12%).

Te-ar mai putea interesa și
Răspunsul Guvernului la potențiala tranzacție E.On-MVM?  Lege pentru contracararea vânzării de companii din energie prin “preluări ostile”: Statul își creează dreptul să cumpere
Răspunsul Guvernului la potențiala tranzacție E.On-MVM?  Lege pentru contracararea vânzării de companii din energie ...
Un proiect de Ordinanță de Urgență instituie dreptul ministerelor care, în numele statului, exercită calitatea de acționar minoritar la companii, să poată cumpăra ele acțiunile pe care......
Încetinirea economiei chineze duce la scăderea vânzărilor pentru Volkswagen și Porsche
Încetinirea economiei chineze duce la scăderea vânzărilor pentru Volkswagen și Porsche
Grupul german Volkswagen a raportat vineri un declin de 7% al livrărilor globale în trimestrul trei din 2024 (după un ...
Ciucă: Nu doar deficitul este o problemă, este şi datoria publică
Ciucă: Nu doar deficitul este o problemă, este şi datoria publică
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri, în judeţul Bihor, că nu doar deficitul bugetar este o problemă, ...
Ciolacu: Vom vota pentru ridicarea imunităţii în cazul Tătaru. Nu a mai fost nicio excepţie de mulţi ani
Ciolacu: Vom vota pentru ridicarea imunităţii în cazul Tătaru. Nu a mai fost nicio excepţie de mulţi ani
Parlamentarii social-democraţi vor vota pentru ridicarea imunităţii în cazul deputatului PNL Nelu Tătaru, vizat într-o ...