Alin Burcea, președintele fondator al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), spune și el că în zonele izolate, așa cum este Delta Dunării, este greu de găsit personal din țară, străinii fiind soluția salvatoare pentru antreprenorii locali.
„În Deltă 40-50% este un procent corect. Să ne gândim, se duce un bucătar bun din București cu 1.400 de euro să muncească acolo? Cât să-i dea în Deltă să-l tenteze să meargă acolo? Singurii care se pot duce în unități din acestea izolate nu sunt decât străinii care vin să muncească o anumită perioadă. Sunt serioși și muncitori că de aceea vin. Ei primesc 800 de euro net, față de români, care nu vin decât pe bani foarte mulți pe care antreprenorul nu și-i permite”, a declarat pentru Termene.ro Alin Burcea.
„S-a ajuns deja în orașele mici, cum este Slobozia unde locuiesc eu, un oraș cu 50.000 de locuitori, ca în hoteluri și restaurante, în special, dar și la saloanele de evenimente 50-70% din personal să fie din Asia. Spre deosebire de mulți europeni, ei se adaptează în orice condiții”, a declarat pentru Termene.ro Ionel Arion, președintele Federației ProAgro.
În județul Vaslui prima firmă importantă care a optat pentru importul de forță de muncă, a fost Transmir, în condițiile lipsei acute de muncitori calificați, dar și necalificați pentru construcții, pentru că meseriații au ales să muncească și să câștige mult mai bine în Vestul Europei, scrie Termene.ro.
Citeşte integral articolul în Termene.ro.