Holde Agri Invest a primit un împrumut de 1,5 milioane de lei de la unul dintre acționarii săi, ca parte a strategiei de redresare a grupului

Holde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România, anunță implementarea unor măsuri concrete în vederea redresării activității grupului și asigurarea unei evoluții pozitive a acestuia pe termen lung. Aceste măsuri vin ca răspuns la dificultățile majore întâmpinate în ultimii doi ani, în care firmele din domeniul agricol din România, inclusiv Holde Agri Invest, s-au confruntat cu o serie de crize suprapuse, care au condus la pierderi semnificative și la decapitalizare.
Economica.net - vin, 11 oct. 2024, 17:13
Holde Agri Invest a primit un împrumut de 1,5 milioane de lei de la unul dintre acționarii săi, ca parte a strategiei de redresare a grupului

Printre principalele provocări s-au numărat creșterea explozivă a prețurilor la îngrășăminte în 2022, urmată de scăderea prețurilor produselor agricole în 2023, care nu au acoperit costurile de producție. În 2024, seceta care a afectat sudul României a lovit puternic și cele cinci nuclee ale Holde Agri Invest, ceea ce a agravat și mai mult situația grupului.

Având în vedere contextul dificil, pe termen mediu, prioritatea Holde Agri Invest este stabilizarea situației financiare și consolidarea afacerii, urmând ca, pe termen lung, să fie reluate planurile de extindere și dezvoltare. În acest context, o parte dintre membrii Consiliului de Administrație, Iulian Cîrciumaru, Leonard Alexandru Leca și Robert Maxim, au decis să se implice direct în procesul de redresare a companiei, cu obiectivul clar de a readuce compania la profitabilitate pe termen mediu. Experiența profesională comună a celor trei membri ai Consiliului, care sunt și acționari semnificativi, reflectă responsabilitatea lor față de ceilalți acționari, care au avut încredere în companie de la listarea acesteia pe piața AeRO, se precizează în comunicatul transmis de companie.

„Holde Agri Invest este o companie publică începând cu anul 2020 și a fost listată cu scopul de a oferi expunere în sectorul agricol din România, fiind un pionier în această direcție. În toată această perioadă, compania a fost întotdeauna transparentă și corectă cu investitorii săi, iar având în vedere contextul dificil pe care îl traversăm dorim să transmitem un mesaj puternic și clar față de toți stakeholderii noștri: împreună cu colegii mei din cadrul Consiliului de Administrație suntem pe deplin conștienți de gravitatea situației în care se află grupul, dar și tot sectorul de agricultură din Romania. Prin urmare, ne dorim să îi asigurăm pe acționarii noștri că suntem implicați în mod constant în discuții cu partenerii noștri, de la instituții financiare, care ne-au oferit și ne oferă în continuare sprijinul lor, până la furnizori și clienți, cu care căutăm soluții pentru a menține colaborarea și a ne asigura sprijinul lor necesar pentru desfășurarea în continuare a ciclului de producție. Suntem convinși că doar cu sprijinul tuturor acestor parteneri vom reuși să depășim această perioadă dificilă”, a declarat Iulian Cîrciumaru, președintele Consiliului de Administrație al Holde Agri Invest.

Holde Agri Invest este un grup tânăr în sectorul agricol, cu doar cinci ani de activitate operațională, dintre care ultimii doi ar fi trebuit să fie dedicați consolidării. Cu toate acestea, compania a continuat investițiile deja inițiate, în ciuda provocărilor majore, ceea ce a complicat și mai mult gestionarea crizelor apărute în perioada 2022–2024.

Ca urmare a acestor evenimente, Consiliul de Administrație al Holde Agri Invest a decis să schimbe echipa de conducere, numind un CEO interimar, Bogdan Serghiescu, și un nou CFO, Bogdan Lungu. Aceste decizii au fost recent comunicate public la Bursa de Valori București. Consiliul de Administrație își exprimă încrederea deplină că cei doi executivi vor reuși să gestioneze cu succes provocările actuale ale companiei, în beneficiul tuturor acționarilor. Aceste schimbări reprezintă doar o parte dintr-un plan mai amplu de redresare avut în vedere de Consiliul de Administrație al Holde care include măsuri în domeniul managementului, reorganizării, controlului costurilor și strategiilor financiare.

„În calitate de membri ai Consiliului de Administrație, susținem pe deplin noua echipă managerială în implementarea tuturor măsurilor menite să eficientizeze activitatea. Am demarat procesul prin restructurarea organigramei și ajustarea costurilor directe aferente fiecărei culturi. Ne propunem să ajustăm aceste costuri fără a compromite productivitatea sau a pune în pericol performanța operațională. În plus, analizăm în detaliu și optimizăm toate costurile indirecte și administrative, cu scopul de a crea o structură mai eficientă pentru grupul nostru. De asemenea purtăm discuții, unele aflate în stadii avansate, pentru a semna noi parteneriate și a atrage noi investitori care să contribuie la dezvoltarea Holde Agri Invest”, a adăugat Leonard Alexandru Leca, membru al Consiliului de Administrație al Holde Agri Invest.

Pentru a sprijini efortul de redresare și a răspunde nevoilor curente ale companiei, Sevenx Ventures S.R.L., o societate controlată de Iulian Cîrciumaru, unul dintre acționari semnificativi al Holde Agri Invest (16,24%), a acordat companiei un împrumut în valoare de 1,5 milioane de lei, cu scadență la 01.10.2027. Această opțiune a fost preferată datorită rapidității în comparație cu o majorare de capital social, iar împrumutul acordat de acționari este subordonat creditelor existente la banca principală. În plus, se analizează posibilitatea conversiei acestei datorii în acțiuni în cadrul unei eventuale majorări de capital social.

Împrumutul are o dobândă fixă de 10%. De asemenea, Consiliul de Administrație se află în discuții avansate pentru a identifica soluții de finanțare suplimentare din partea instituțiilor financiare în perioada următoare.

„Deși traversăm o perioadă dificilă, suntem implicați activ, atât prin expertiza noastră profesională, cât și prin susținerea constantă a angajaților, furnizorilor și clienților noștri. În plus, ne concentrăm pe protejarea intereselor acționarilor și partenerilor noștri, inclusiv instituțiile financiare, căutând cele mai bune soluții pentru a depăși această perioadă dificilă. Suntem încrezători că, datorită măsurilor deja implementate și stării excelente a culturilor înființate, vom reuși să redresăm compania și să o readucem pe un traseu profitabil”, a declarat Robert Maxim, Membru al Consiliului de Administrație al Holde Agri Invest.

Măsurile luate de echipa de management în ultimele luni, în contextul unui an provocator, au început treptat să își arate efectele, însă implementarea unora dintre ele necesită un anumit interval de timp, iar impactul major va fi resimțit în anul 2025. Până atunci, grupul a suspendat orice plan de extindere până la stabilizarea situației companiei.

Despre Holde Agri Invest

Holde Agri Invest este o companie inițiată de un grup de antreprenori români având ca obiectiv dezvoltarea acesteia pentru a deveni lider în domeniul agriculturii din România. Înființată în 2018, compania exploatează peste 16.300 de hectare de teren, organizate în cinci nuclee – ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman), Conțești (județul Dâmbovița) și Salcia (județul Brăila). Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piața AeRO a Bursei de Valori București cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: 82% dintre contribuabili au achitat la timp obligaţiile fiscale în prima jumătate a anului 2024
Ministerul Finanțelor: 82% dintre contribuabili au achitat la timp obligaţiile fiscale în prima jumătate a anului 2024
82% dintre contribuabili au achitat la timp obligaţiile fiscale în prima jumătate a anului 2024 şi vor primi o bonificaţie de 3% din impozitul pe profit anual şi din impozitul pe veniturile......
Banca Națională a Italiei prognozează o creștere economică de 0,8% pentru acest an și de 0,9% în 2025
Banca Națională a Italiei prognozează o creștere economică de 0,8% pentru acest an și de 0,9% în 2025
Banca Centrală a Italiei se aşteaptă la o creştere a economiei ţării de 0,8% în 2024 şi de 0,9% în 2025, sub nivelul ...
Libra Internet Bank: Combustibilii și energia au mai împins inflația în jos, la 4,6%, în septembrie. Estimăm că BNR va menține dobânda cheie la 6,5% la următoarea ședință din noiembrie
Libra Internet Bank: Combustibilii și energia au mai împins inflația în jos, la 4,6%, în septembrie. Estimăm că BNR ...
Rata anuală a inflației a coborât la 4,6% în luna septembrie, de la 5,1% în august, pe fondul ieftinirii lunare a combustibililor, ...
Răspunsul Guvernului la potențiala tranzacție E.On-MVM?  Lege pentru contracararea vânzării de companii din energie prin “preluări ostile”: Statul își creează dreptul să cumpere
Răspunsul Guvernului la potențiala tranzacție E.On-MVM?  Lege pentru contracararea vânzării de companii din energie ...
Un proiect de Ordinanță de Urgență instituie dreptul ministerelor care, în numele statului, exercită calitatea de acționar ...