Agenția S&P reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat vineri, 11 octombrie 2024, ratingul aferent datoriei guvernamentale şi perspectiva stabilă ale României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, conform unui comunicat de presă al Ministerului de Finanţe, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 12 oct. 2024, 08:59
Agenția S&P reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă

În opinia agenţiei, decizia reconfirmării ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinută de stocul moderat de datorie externă şi guvernamentală şi de perspectivele solide de creştere ale ţării noastre, începând cu anul 2025. Totodată, S&P anticipează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) al UE, precum şi cele din cadrul Procedurii de Deficit Excesiv (PDE) vor continua să ancoreze reformele politice ale autorităţilor române.

„Este un mesaj pozitiv pentru investitori, fiind o nouă confirmare a faptului că am luat măsurile necesare şi corecte pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizelor recente şi pentru asigurarea unor finanţe publice sustenabile. Subliniez totuşi că trebuie să rămânem temperaţi şi concentraţi pe reformele structurale, pe implementarea angajamentelor din cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, dar şi pe investiţiile în infrastructură şi digitalizare, pentru a asigura o creştere economică sustenabilă a României pe termen mediu. Este imperativ să continuăm reformele, să eficientizăm cheltuielile publice şi să implementăm soluţii durabile pentru a reduce presiunile asupra bugetului”, a transmis ministrul Marcel Boloş.

În evaluarea realizată, S&P evidenţiază atât rezilienţa de care a dat dovadă piaţa muncii din ţara noastră, cât şi faptul că şomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate.

Agenţia consideră că economia României va înregistra o creştere de 1,6% în anul 2024, respectiv de puţin sub 3% în medie în perioada 2025-2027, în condiţiile în care ţara noastră va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.

Principalii factori care ar putea conduce la îmbunătăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei sunt reducerea substanţială a deficitului fiscal şi înregistrarea unui trend descendent al datoriei publice ca pondere din PIB. Totodată, scăderea costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale prin îmbunătăţirea structurii datoriei şi reducerea puternică a deficitelor externe pot reprezenta alţi factori pozitivi pentru ratingul de credit al României.

Principalul factor care ar putea conduce la înrăutăţirea ratingului de ţară sau a perspectivei este reprezentat de creşterea deficitelor guvernamentale peste proiecţiile actuale ale agenţiei pe termen mediu, ceea ce ar conduce şi la creşterea nivelului datoriei publice ca procent din PIB. Totodată, S&P ar putea retrograda creditul de rating al României dacă ar persista alte dezechilibre existente, cum ar fi inflaţia ridicată sau deficitele substanţiale de cont curent, care ar putea duce la o corecţie macroeconomică, respectiv o creştere economică mai scăzută.

Te-ar mai putea interesa și
MAE transmite a o avertizare de călătorie în Martinica, teritoriu francez de peste mări. Au fost impuse restricții în urma protestelor care au loc în regiune
MAE transmite a o avertizare de călătorie în Martinica, teritoriu francez de peste mări. Au fost impuse restricții în ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Martinica, teritoriu francez de peste mări, asupra......
Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe din nou cărțile de identitate
Sute de mii de români vor trebui să-și schimbe din nou cărțile de identitate
Cartea de identitate (buletinul) emisă după împlinirea vârstei de 25 de ani are ca perioadă de expirare data de 3 august ...
Uraganul Milton a lăsat în urmă cel puțin 16 morți și pagube de 50 de miliarde de dolari după ce a lovit coasta de est a Statelor Unite – (Video)
Uraganul Milton a lăsat în urmă cel puțin 16 morți și pagube de 50 de miliarde de dolari după ce a lovit coasta de ...
Peste două milioane de locuinţe erau fără curent electric în Florida vineri seara, după trecerea uraganului Milton, ...
Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Fitch confirmă ratingul Bucureștiului la „BBB minus”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Bucureştiului la "BBB minus", ...