Traderii de energie cunoscuţi sub denumire de „băieţi deştepţi” au pierdut din importanţa pe care o aveau în piaţa concurenţială. Dacă până în 2012, aceştia deţineau „felii” importante de piaţă, în principal datorită contractelor bilaterale cu Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, acum trebuie să joace doar în piaţă. Prin urmare, li s-a redus cota.
Astfel, potrivit raportului de piaţă ANRE pe anul trecut, nume „grele” precum Energy Holding sau Alpiq deţin doar 2,9%, respectiv 1,7%, de unde, în anii trecuţi, cota acestor doi furnizori trecea de 10%. Contractele cu „băieţii deştepţi”, dintre care cele mai mari erau chiar cu Energy Holding şi Alpiq, au fost denunţate
Pe primul loc în topul furnizorilor de pe piaţa liberă este Alro Slatina, cu o cotă de piaţă de 12,07%. Acesta este însă un caz special, pentru că-şi furnizează doar sieşi, combinatul din Slatina fiind cel mai mare consumator de curent din ţară, cu 7% din consumul total.
Făcând excepţie de Alro, cel mai mare furnizor concurenţial este compania de stat Electrica Furnizare, cu 11,2% din piaţă. Această companie este şi cel mai mare furnizor de pe piaţa reglementată, cu 36% cotă. Alimentează Transilvania şi nordul Munteniei.
Al doilea cel mai mare furnizor de pe piaţa concurenţală este Tinmar-Ind. Compania deţinută de discretul om de afaceri Augustin Oancea deţine o cotă de piaţă de 8,4%, nu a fost niciodată abonată la contractele Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, este singurul furnizor pentru Metrorex şi are afaceri totale de peste 400 de milioane de euro. Vinde şi cumpără energie în majoritatea statelor din Estul Europei, dar şi în Austria şi Germania.
Alţi furnizori cu o cotă de piaţă în jurul a 5% sunt OMV Petrom, Repower Furnizare, EFT Romania sau ArcelroMittal Galaţi.
Clienţii alimentaţi în regim concurenţial au avut, anul trecut, un consum total de 24 TWh de energie electrică.