Taiwan este în alertă – China lansează manevre militare cu avioane şi nave de război în jurul insulei

China a lansat luni manevre militare cu avioane şi nave în jurul Taiwanului, care, la rândul său, a asigurat că a desfăşurat "forţe adecvate" pentru a răspunde, comentează AFP. Paza de coastă a Taiwanului a afirmat luni că a detectat grupuri de vase ale omologilor chinezi în jurul Taiwanului, după ce Beijingul a lansat manevre militare mobilizând avioane şi nave în vecinătatea insulei, relatează AFP.
AGERPRES - lun, 14 oct. 2024, 07:39
Taiwan este în alertă - China lansează manevre militare cu avioane şi nave de război în jurul insulei

„Mai multe vase” au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan – referindu-se la linia care taie în două această strâmtoare cu o lăţime de 180 de kilometri între insulă şi China continentală – şi au rămas „în apele noastre de nord, sud-vest şi est sub formă de convoi”, a indicat paza de coastă a Taiwanului într-un comunicat.

Aceste exerciţii, numite Joint Sword-2024B, urmăresc „să testeze capacităţile operaţionale comune” ale trupelor, a anunţat luni dimineaţa Ministerul chinez al Apărării.

Operaţiunile au loc „în zone din nordul, sudul şi estul insulei Taiwan”, a declarat căpitanul Li Xi, purtător de cuvânt al comandamentului de est al armatei chineze, scrie Agerpres.

Manevrele „se concentrează pe patrule de pregătire pentru luptă mare-aer, blocada porturilor şi zonelor-cheie”, „asaltul unor ţinte maritime şi terestre”, precum şi „dobândirea în comun a unei superiorităţi globale”, a adăugat Li.

Ministerul taiwanez al Apărării a condamnat într-o declaraţie „comportamentul iraţional şi provocator”, asigurând că „a desfăşurat forţe adecvate pentru a răspunde în mod corespunzător în scopul de a proteja libertatea şi democraţia, precum şi pentru a apăra suveranitatea” Taiwanului.

„În faţa ameninţării inamice, toţi ofiţerii şi soldaţii ţării sunt pregătiţi (…) Suntem hotărâţi şi încrezători (că suntem în măsură) să asigurăm apărarea securităţii naţionale”, a continuat aceeaşi sursă.

China consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său care urmează să fie reunificat într-o zi şi nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei militare pentru a recâştiga controlul.

Ea a crescut presiunea asupra Taiwanului în ultimii ani întărindu-şi activitatea militară în jurul insulei, menţinând o prezenţă aproape constantă cu ajutorul avioanelor şi navelor militare.

Beijingul a organizat trei serii de manevre de mare amploare în ultimii doi ani, implicând forţele sale aeriene şi marina pentru a încercui insula, care este gestionată autonom.

Duminică, armata taiwaneză a afirmat că este „în alertă” după ce a detectat portavionul chinez Liaoning în sudul insulei.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei sunt execrabile din 2016 şi sosirea la preşedinţia taiwaneză a lui Tsai Ing-wen, apoi a succesorului său Lai Ching-te în 2024.

Învestit în luna mai, Lai Ching-te s-a angajat joi, cu ocazia Zilei Naţionale a Taiwanului, să „reziste anexării chineze” a insulei sau „încălcării suveranităţii” acesteia.

Te-ar mai putea interesa și
Două proiecte în care este implicată România, pe lista Alianței Europene a SMR
Două proiecte în care este implicată România, pe lista Alianței Europene a SMR
Alianța industrială europeană privind reactoarele modulare mici (SMR), care a fost înființată în februarie 2024 pentru a accelera dezvoltarea și implementarea proiectelor SMR în Europa......
Câciu: Metroul de la Cluj va fi scos din PNNR. Finanţarea se va face şi din obligaţiuni „verzi”, emise de statul român
Câciu: Metroul de la Cluj va fi scos din PNNR. Finanţarea se va face şi din obligaţiuni „verzi”, emise de ...
Metroul de la Cluj va fi scos din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) dar s-a găsit finanţare din Programul ...
Producţia de energie în centrale solare fotovoltaice a crescut cu 60% în primele opt luni – date INS
Producţia de energie în centrale solare fotovoltaice a crescut cu 60% în primele opt luni – date INS
Producţia de energie în centrale solare fotovoltaice a fost de 2,57 miliarde kWh, în primele opt luni ale acestui an, ...
Taiwanezii de la TSMC vor să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa
Taiwanezii de la TSMC vor să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa
Grupul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. intenţionează să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa, urmând ...