Alexis Galanos, primarul cipriot-grec în exil al Famagustei, a afirmat că ceremonia care va avea loc în Biserica Sf. George Exorinos, într-una din cele mai importante zile ale calendarului liturgic greco-ortodox, va transmite ‘un mesaj de reconciliere’.
‘Este un eveniment mai mare decât noi’, a declarat presei Galanos, precizând că aşteaptă aproape 4.000 de credincioşi la sărbătoarea organizată în comun cu primarul cipriot-turc al oraşului, Oktay Kayalp.
Insula Cipru este divizată în două după invazia turcă din 1974 ca reacţie la o tentativă de lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi-greci, dar tensiunile intercomunitare datau de la sfârşitul mandatului britanic, în 1960.
Din cauza acestor tensiuni, serviciile religioase nu au mai fost oficiate la Sf. George Exorinos din anul 1956, chiar dacă încălzirea relaţiilor a permis, din decembrie, celebrarea a două liturghii matinale.
Înainte de invazia turcă, oraşul medieval Famagusta era principalul port al Ciprului şi cea mai importantă destinaţie turistică a sa.
După o serie de eşecuri şi amânări, negocierile directe în vederea reunificării insulei au fost reluate în februarie, sub egida ONU şi cu sprijinul Statelor Unite.
Aflat în vizită în Cipru la începutul lunii aprilie, subsecretarul de stat adjunct american Eric Rubin s-a declarat optimist în ce priveşte posibilitatea ca insula să facă în curând ‘progrese istorice’.