Ministrul Sebastian Burduja participă marţi la Reuniunea Consiliului Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, participă marţi la Reuniunea Consiliului Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie, ce are loc la Luxemburg.
AGERPRES - mar, 15 oct. 2024, 08:54
Ministrul Sebastian Burduja participă marţi la Reuniunea Consiliului Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Consiliului European, printre temele de discuţie se numără: Contribuţia sectorului energetic la competitivitatea UE; Preţurile angro ale energiei electrice; Pregătirea pentru iarnă; Starea uniunii energetice şi REPowerEU.

Astfel, potrivit sursei citate, dând curs recomandărilor din raportul Draghi, miniştrii vor desfăşura în mod public un schimb de opinii cu privire la contribuţia sectorului energetic la competitivitatea Uniunii Europene.

De asemenea, miniştrii vor purta o discuţie cu privire la divergenţa preţurilor angro ale energiei electrice în cadrul UE şi vor discuta despre pregătirea pentru sezonul de iarnă care se apropie. Comisia le va oferi miniştrilor informaţii actualizate privind securitatea aprovizionării în UE, după care Herman Haluşcenko, ministrul ucrainean al energiei, va prezenta situaţia energiei din Ucraina, scrie Agerpres.

Comisia îşi va prezenta raportul privind starea uniunii energetice şi va face un bilanţ al punerii în aplicare a planului REPowerEU.

Totodată, cu ocazia reuniunii, Comisia va oferi informaţii actualizate cu privire la punerea în aplicare a pachetului legislativ „Pregătiţi pentru 55”, iar Preşedinţia îi va informa pe miniştri despre Summitul privind energia geotermică, care a avut loc la Budapesta la 20 septembrie 2024.

Ciprul va furniza informaţii cu privire la Declaraţia comună intitulată „Transformarea regiunii mediteraneene într-un coridor de energie verde”, care a fost adoptată la 23 septembrie în cadrul summitului ministerial privind energia MED9.

Irlanda va solicita o analiză suplimentară din partea Comisiei Europene, precum şi cooperarea statelor membre cu privire la aprovizionarea cu biocombustibili proveniţi din derivaţii uleiului de palmier şi cu privire la prevenirea fraudei.

Belgia va solicita o punere în aplicare coordonată a măsurilor restrictive ale UE referitoare la transbordările de GNL rus.

Franţa va informa delegaţiile cu privire la necesitatea deschiderii licitaţiilor Băncii Europene pentru Hidrogen pentru toate tipurile de hidrogen cu emisii scăzute de carbon.

Republica Cehă va informa miniştrii cu privire la Forumul european pentru energie nucleară, desfăşurat la Praga la 30 septembrie şi 1 octombrie.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara, la începutul acestei luni, că executivul comunitar a acceptat să fie dezbătută solicitarea comună a României, Bulgariei şi Greciei cu privire la o piaţă energetică funcţională, în cadrul Consiliului de miniştri din 15 octombrie.

„A fost acceptată solicitarea României de către Comisia Europeană, o solicitare comună cu Bulgaria şi cu Grecia, de a discuta, de a dezbate în cadrul Consiliului de miniştri de la Luxemburg, din 15 octombrie, solicitarea noastră cu privire la o piaţă energetică funcţională, de fapt, o uniune energetică aşa cum şi-au dorit-o părinţii fondatori. (…) Dacă noi ne obligăm şi cred că respectăm regulile europene, inclusiv prin prisma procesului de decarbonizare, de tranziţie verde, atunci sigur că cerem să avem aceleaşi drepturi, de fapt acces la energie la un preţ competitiv, comparabil cu preţul pe care alte state îl plătesc. Mă refer strict la preţurile de pe piaţa zilei următoare sau Day ahead market. Nu sunt preţuri care afectează factura românului de rând sau a companiilor care plătesc aceste facturi la energie electrică, pentru că acolo sunt preţurile plafonate. Dar, evident, furnizorii mai cumpără şi de pe piaţa zilei următoare”, a explicat ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
MedLife a cumpărat doi roboţi chirurgicali da Vinci cu peste 4 milioane euro
MedLife a cumpărat doi roboţi chirurgicali da Vinci cu peste 4 milioane euro
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, a cumpărat doi noi roboți da Vinci. Noile echipamente, în care s-au investit peste patru milioane de euro, se află la......
Grampet și o filială a Căilor Ferate din Kazahstan vor să dezvolte un nou terminal în Portul Constanța
Grampet și o filială a Căilor Ferate din Kazahstan vor să dezvolte un nou terminal în Portul Constanța
GRAMPET Group și KTZ Express, au semnat la Astana un memorandum de colaborare, în baza căruia se angajează să continue ...
Alertă în toată Europa – Apa din ţările de pe Bătrânul Continent este în pericol, avertizează Agenţia Europeană de Mediu
Alertă în toată Europa – Apa din ţările de pe Bătrânul Continent este în pericol, avertizează Agenţia Europeană ...
Având doar 37% din apele sale de suprafaţă într-o stare bună sau foarte bună de sănătate ecologică, Europa trebuie ...
La un salariu brut de 1.700 euro în România şi Polonia, românul ia 1.000 euro în mână, polonezul – 1.200 euro
La un salariu brut de 1.700 euro în România şi Polonia, românul ia 1.000 euro în mână, polonezul – 1.200 euro
Pentru aceeaşi salariu brut de aproximativ 8.500 de lei, echivalentul a circa 1.700 de euro, salariatul român ia un salariu ...