Marea Britanie îngheaţă dialogul de securitate cu Georgia

Marea Britanie şi-a îngheţat dialogul anual de securitate cu Georgia şi a anulat alte discuţii privind apărarea din cauza îngrijorărilor legate de regresul democratic, a declarat ambasadorul Marii Britanii la Tbilisi, Gareth Ward, într-un interviu publicat marţi, conform Reuters.
AGERPRES - mar, 15 oct. 2024, 15:06
Marea Britanie îngheaţă dialogul de securitate cu Georgia

„Mă aşteptam să lucrăm împreună pentru a consolida rezistenţa Georgiei şi prosperitatea noastră comună, dar în ultimul an guvernul georgian a ales o cale diferită”, a declarat diplomatul britanic pentru agenţia de ştiri InterPress.

Un link către interviu a fost postat pe pagina de Facebook a ambasadei. Ministerul de Externe de la Londra nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Relaţiile dintre Occident şi Georgia, o ţară de aproximativ trei milioane de locuitori, în mod tradiţional unul dintre cele mai pro-occidentale state care au apărut în urma destrămării Uniunii Sovietice, s-au înrăutăţit în acest an în perioada premergătoare alegerilor parlamentare de la 26 octombrie, scrie Agerpres.

Ţările occidentale au criticat Georgia pentru o lege adoptată în mai care cere grupurilor ce primesc finanţare din străinătate să se înregistreze ca agenţi străini, o măsură despre care oponenţii spun că este inspirată de legislaţia rusă folosită pentru a înăbuşi vocile critice.

Acţiunile guvernului georgian au determinat Marea Britanie să-şi exprime „îngrijorarea cu privire la declinul democraţiei şi retorica anti-occidentală”, a spus Ward.

Londra va suspenda „Dialogul Wardrop” anual cu Tbilisi – care acoperă politica externă, securitatea şi apărarea, precum şi economia şi comerţul – pentru prima dată de la începutul sesiunilor în 2014. Londra a anulat, de asemenea, discuţiile la nivel înalt privind apărarea şi a suspendat un nou program de securitate cibernetică.

Alegerile de la sfârşitul acestei luni sunt considerate ca un test pentru a vedea dacă Tbilisi revine pe orbita Rusiei sau îmbrăţişează un viitor în UE, la care a solicitat să adere.

„După alegeri, indiferent de cine se află la guvernare, sperăm să vedem dovezi clare ale unei reveniri pe calea euro-atlantică pentru a reconstrui încrederea şi a reveni la un parteneriat strâns”, a afirmat Ward.

Procesul de aderare a Georgiei la UE a fost îngheţat la scurt timp după adoptarea legii privind agenţii străini. La începutul acestei luni, trimisul blocului comunitar la Tbilisi, Pawel Herczynski, a declarat că legăturile Georgiei cu Bruxellesul vor avea de suferit şi mai mult şi că ţara ar putea chiar să se confrunte cu sancţiuni dacă se abate de la democraţie şi devine un „stat cu partid unic”.

O săptămână mai târziu, Moscova a ridicat restricţiile de viză pentru Georgia, oferindu-le cetăţenilor acesteia dreptul de a lucra în Rusia.

Cele două ţări vecine nu au încă relaţii diplomatice oficiale după un scurt război între ele în 2008, dar s-au apropiat recent, inclusiv prin restabilirea de zboruri directe anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Piețele cripto cresc în ciuda datelor mixte privind inflația din SUA
Piețele cripto cresc în ciuda datelor mixte privind inflația din SUA
Piețele cripto sunt în creștere, în ciuda faptului că datele recente privind inflația din SUA au arătat rezultate mixte....
Trenurile circulă cu viteză maximă pe 10 kilometri de cale ferată lângă București, după ce Strabag a finalizat lucrări Quick Wins
Trenurile circulă cu viteză maximă pe 10 kilometri de cale ferată lângă București, după ce Strabag a finalizat lucrări ...
Trenurile circulă cu viteza maximă de 120 km/h pe primii circa 10 kilometri de CALE FERATĂ NOUĂ între CHIAJNA și GRĂDINARI, ...
Burduja: Europa are o mare problemă legată de preţurile la energie, care ne afectează capacitatea de a fi competitivi la nivel global
Burduja: Europa are o mare problemă legată de preţurile la energie, care ne afectează capacitatea de a fi competitivi ...
Europa are o problemă legată de preţurile la energie, care ne afectează capacitatea de a fi competitivi şi de a atrage ...
Wizz Air își suspendă zborurile spre și dinspre Tel Aviv până pe 14 ianuarie 2025
Wizz Air își suspendă zborurile spre și dinspre Tel Aviv până pe 14 ianuarie 2025
Transportatorul aerian Wizz Air a anunțat astăzi că își suspendă zborurile spre și dinspre Aeroportul din Tel Aviv, ...