Criză petrol – IEA dă asigurări că va interveni în cazul unor perturbări din Iran

Piaţa mondială a petrolului se îndreaptă spre un excedent semnificativ în noul an, se arată în raportul lunar publicat marţi de Agenţia Internaţională a Energiei (EIA), care a reasigurat pieţele că este pregătită să acţioneze dacă va fi necesar pentru a acoperi orice perturbări ale aprovizionării din Iran, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 15 oct. 2024, 17:03
Criză petrol - IEA dă asigurări că va interveni în cazul unor perturbări din Iran

Cotaţiile la ţiţei au crescut în ultimele săptămâni, pe fondul temerilor investitorilor că Israelul ar putea răspunde atacurilor Iranului, un exportator major de petrol şi membru OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) lovind facilităţile sale petroliere, .

Dar Agenţia Internaţională a Energiei – principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state – a dat asigurări că stocurile publice depăşesc 1,2 miliarde de barili, iar capacitatea neutilizată a OPEC+ (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii) se ridică la niveluri ridicate.

„În condiţiile în care se resimt evoluţiile legate de aprovizionare, IEA este pregătită să ia măsuri dacă va fi necesar. Deocamdată, aprovizionarea se desfăşoară fără probleme şi, în absenţa unor perturbări, piaţa se va confrunta cu un excedent semnificativ în noul an”, se arată în raportul organizaţiei cu sediul la Paris.

De asemenea, IEA şi-a redus din nou estimarea privind cererea globală de petrol în 2024, citând slăbiciunea din China, la o zi după ce OPEC a revizuit în scădere proiecţiile.

Marţi, cotaţia barilului de petrol a scăzut cu peste 4%, apropiindu-se de 74 de dolari.

Anul acesta, cererea globală de petrol va creşte cu 860.000 de barili pe zi (bpd), în scădere cu 40.000 bpd faţă de prognoza precedentă. În 2025, IEA prevede o creştere de un milion bpd, sau cu aproximativ 50.000 bpd decât estima luna trecută.

China a fost ani de zile motorul global al creşterii consumului de petrol. Încetinirea creşterii economiei Chinei şi trecerea la vehicule electrice au schimbat paradigma pentru a doua mare economie mondială, apreciază IEA. Organizaţia se aşteaptă acum la o creştere a cererii în China cu 150.000 bpd în 2024, în scădere cu 30.000 bpd faţă de precedenta prognoză. Consumul a scăzut cu 500.000 bpd în august comparativ cu perioada similară din 2023, a patra lună de declin consecutiv.

Te-ar mai putea interesa și
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru susţinerea investiţiilor şi pentru cheltuirea chibzuită a fiecărui......
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...