ROCA Industry preia integral Workshop Doors, al doilea producător de uși rezidențiale din România

ROCA Industry, holdingul industrial de materiale de construcții deținut majoritar de compania de private equity ROCA Investments, anunță preluarea integrală a companiei Workshop Doors prin achiziția pachetului suplimentar de 30% din capitalul social. Compania a intrat în portofoliul ROCA Industry în februarie 2024, prin achiziția primului pachet de 70% din capitalul social.
Economica.net - mie, 16 oct. 2024, 19:29
ROCA Industry preia integral Workshop Doors, al doilea producător de uși rezidențiale din România

Workshop Doors este al doilea producător pe piața ușilor de interior din regiune, având două facilități de producție, în Reghin și Petelea. Este a doua investiție a holdingului ROCA Industry pe această piață, prima fiind ECO EURO DOORS, cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale, achiziționat în totalitate de ROCA Industry în 2022.

În perioada următoare, ROCA Industry intenționează să realizeze fuziunea între cele două companii și să lanseze un unic brand local nou, valid internațional, creând astfel un jucător mai puternic pe piața românească a ușilor de interior, cu obiective de transformare în lider regional. Noua companie rezultată în urma fuziunii va avea o creștere semnificativă a capacității de producție, game diversificate cu produse noi și competitive, acoperind toate segmentele de preț și asigurând cea mai variată ofertă de produse disponibilă pe piața din România.

„Ne propunem să transformăm brandurile de succes românești în campioni regionali și să consolidăm piața, iar modelul de holding sub care operăm oferă stabilitate companiilor noastre în fața fluctuațiilor din industrie. Pentru acest segment, ne confruntăm cu o piață a producătorilor locali puternic granularizată, dominată de exporturi slabe calitativ. Din primii doi jucători de pe piața românească a ușilor pentru construcții rezidențiale, ROCA Industry va crea o singură companie puternică, vizibilă, cu potențial regional. Preluarea în totalitate a capitalului social Workshop Doors ne aduce cu un pas mai aproape de acest obiectiv. Deja raportăm rezultate foarte bune datorită sinergiilor dintre cele două companii, și estimăm că fuziunea va accelera semnificativ procesul de creștere”, declară Ionuț Bindea (foto), CEO ROCA Industry.

În prezent, Workshop Doors contribuie, dar și beneficiază de sinergiile generate alături de ECO EURO DOORS pe partea de achiziții. În plus, evaluează soluții de optimizare pe partea de logistică, având în vedere că ambele fabrici ale Workshop Doors și fabrica ECO EURO DOORS se află la o distanță foarte mică una de ceaalta: două fiind în Reghin, iar a treia locație fiind în localitatea Petelea, la 6 km de Reghin. Sinergiile cu ECO EURO DOORS au obținut deja economii semnificative în prima jumătate a anului 2024, iar Workshop Doors se află într-o poziție puternică pentru a capitaliza oportunitățile de pe piață.

La nivel de holding, conform rezultatelor financiare IFRS, cele două companii în curs de fuziune au raportat pentru S1 2024 o cifră de afaceri de 52,7 milioane de lei (ECO EURO DOORS 26,9 milioane de lei, Workshop Doors 25,8 milioane de lei). EBITDA s-a ridicat la 13,1 milioane de lei în S1 (ECO EURO DOORS 2,9 milioane de lei, Workshop Doors 10,2 milioane d elei), marcând astfel o creștere semnificativă a EBITDA pe segmentul de uși rezidențiale.

Consolidarea achizițiilor a dus la o reducere a costurilor cu materiile prime, iar optimizarea logisticii este estimată să aducă economii suplimentare în costurile de transport, până la sfârșitul anului.

Pentru ambele companii în curs de fuziune, următoarele etape vizează diversificarea canalelor de vânzare și a portofoliului de produse, inclusiv pe piețe externe, precum și introducerea conceptului de colecții, pentru a ținti multiple segmente de piață.

Produsele ECO EURO DOORS sunt distribuite la nivel național, prin intermediul retailerilor DYI, dar și prin intermediul altor retaileri și distribuitori specializați. Pentru Workshop Doors, care dispune de un portofoliu extins de uși este planificată din T3 2024 livrarea de riflaje și către una din rețelele de magazine DIY din țară.

ROCA Industry a planificat pentru ambele companii în curs de fuziune investiții pentru echipamente și implementarea unui sistem ERP pentru eficientizare operațională și o mai bună gestionare a resurselor. După finalizarea fuziunii, noua companie rezultată va trece printr-un proces de branding, care îi va amplifica vizibilitatea pe piața locală și internațională.

WORKSHOP DOORS, companie activă din anul 2009, cu sediul la Petelea, județul Mureș, deține două fabrici proprii, la Reghin și Petelea, și exportă un procent considerabil din producția proprie. Compania avea 132 de angajați la finalul anului 2023.

ECO EURO DOORS este producătorul român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale cu cea mai mare capacitate de producție din România, parte din portofoliul holdingului ROCA Industry din anul 2022. Cu 219 angajați, la finalul 2023 și o experiență indelungată pe piaţa de materiale de construcții, acesta produce în principal uși pentru interior, în cadrul fabricii sale performante de la Reghin.

Holdingul ROCA Industry deține, direct și indirect, un număr de nouă jucători cu prezență semnificativă pe piața construcțiilor: BICO Industries (primul și cel mai mare producător național de plasă din fibră de sticlă și singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producție de vopsele și lacuri), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale), WORKSHOP DOORS (al doilea cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidentiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (unul dintre cei mai importanți producători de cabluri electrice), precum și producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas și Iranga, prin intermediul BICO Industries.

Te-ar mai putea interesa și
Lanțul de restaurante Pep & Pepper dezvăluie o nouă identitate de brand în contextul extinderii la nivel național și își propune să eschidă încă două unități până la sfârșitul anului
Lanțul de restaurante Pep & Pepper dezvăluie o nouă identitate de brand în contextul extinderii la nivel național ...
Lanțul de restaurante fast-casual Pep & Pepper anunță un rebranding major, menit să alinieze marca la cerințele consumatorilor moderni. Cu o nouă abordare de design minimalist, urban,......
Mark Rutte: Statele NATO au oferit ajutoare militare Ucrainei în valoare de 20,9 miliarde de dolari în primele șase luni din an  și sunt în grafic pentru restul anului
Mark Rutte: Statele NATO au oferit ajutoare militare Ucrainei în valoare de 20,9 miliarde de dolari în primele șase luni ...
Aliaţii NATO au angajat în prima jumătate a anului în curs o sumă totală de 20,9 miliarde de dolari sub forma ajutorului ...
Miniștrii energiei din UE au refuzat propunerea celor din România, Grecia și Bulgaria de a se impune o nouă taxă pe energie
Miniștrii energiei din UE au refuzat propunerea celor din România, Grecia și Bulgaria de a se impune o nouă taxă pe ...
Miniștrii energiei din Grecia, Bulgaria și România nu au reușit să obțină niciun angajament specific din partea omologilor ...
IEA: Cererea de combustibili fosili va ajunge la nivelul maxim până la sfârșitul acestui deceniu
IEA: Cererea de combustibili fosili va ajunge la nivelul maxim până la sfârșitul acestui deceniu
Lumea este în pragul unei noi epoci a electricităţii, cererea pentru combustibilii fosili urmând să atingă nivelul ...