China – Economia a avut o creştere anuală de 4,6%, în trimestrul al treilea

Autorităţile chineze au dat vineri publicităţii noi date statistice care arată că, în perioada iulie-septembrie 2024, a doua economie a lumii a înregistrat cea mai slabă performanţă de la începutul lui 2023, în pofida numeroaselor eforturi ale Beijingului de a stabiliza o economie afectată de un consum anemic şi o criză în sectorul imobiliar, transmite AFP.
AGERPRES - vin, 18 oct. 2024, 09:19
China - Economia a avut o creştere anuală de 4,6%, în trimestrul al treilea

Biroul Naţional de Statistică a anunţat că Produsul Intern Brut a crescut cu 4,6% în ritm anual în trimestrul al treilea, pe fondul unui „mediu extern complicat şi dificil… precum şi al noilor probleme de dezvoltare economică internă”, scrie Agerpres.

Chiar dacă este vorba de o performanţă uşor mai bună decât creşterea de 4,5% aşteptată de analişti, totuşi este mai puţin decât avansul de 4,7% înregistrat în trimestrul al doilea al acestui an. Şi mai important, aceasta cea mai slabă performanţă economică înregistrată de la începutul lui 2023, când China tocmai pusese capăt politicii sanitare ‘zero Covid’ care a paralizat deplasările şi consumul, ceea ce a afectat şi activitatea economică.

De la un trimestru la altul, economia chineză a înregistrat o creştere de 0,9% în trimestrul al treilea, comparativ cu un avans de 0,7% în trimestrul aprilie-iunie, şi sub estimările analiştilor care mizau pe un avans de 1%.

Există însă şi unele semnale încurajatoare, de exemplu vânzările cu amănuntul, principalul indicator al consumului gospodăriilor, au înregistrat o creştere de 3,2% în ritm anual în septembrie, după un avans de doar 2,1% în luna august. Aceste semnale dau un motiv de speranţă după datele dezamăgitoare privind inflaţia, investiţiile şi comerţul.

În contextul încetinirii economice, autorităţile de la Beijing au anunţat mai multe măsuri în ultimele săptămâni, în ideea atingerii ţintei oficiale de creştere, de aproximativ 5%, stabilită pentru întregul an 2024. Printre aceste măsuri se numără reducerea dobânzilor, în special pentru creditele imobiliare existente precum şi relaxarea restricţiilor la achiziţionarea de locuinţe.

Guvernul de la Beijing a dat asigurări că are „încredere deplină” în realizarea obiectivului de creştere anuală. Însă observatorii, analiştii şi investitorii nu sunt de aceeaşi părere şi aşteaptă mai multe ajutoare financiare directe pentru relansarea activităţii.

Principalul motiv al încetinirii economiei chineze îl reprezintă criza persistentă din sectorul imobiliar. Mult timp motorul de creştere al economiei chineze, sectorul imobiliar trece în prezent printr-o perioadă dificilă, cu dezvoltatori imobiliari îndatoraţi, construcţii nefinalizate şi preţuri care scad, chiar şi în marile oraşe. De exemplu, în luna septembrie preţul locuinţelor noi a crescut, în ritm anual, numai în două din cele 70 de oraşe mari şi medii analizate, a informat vineri Biroul naţional de statistică.

Joi, autorităţile de la Beijing au anunţat că vor acorda credite în valoare de pese 500 de miliarde de euro proiectelor imobiliare nefinalizate. De asemenea, au promis că vor facilita renovarea a un milion de locuinţe, o altă măsură destinată să stimuleze activitatea în sectorul construcţiilor.

Datele privind PIB-ul anunţate vineri semnalează că obiectivul Beijingului, vizând o creştere economică de aproximativ 5% în 2024, „va fi dificil de atins”, dacă nu va avea loc o inversare a tendinţei până la finalul anului, susţine Zhang Zhiwei, analist la Pinpoint Asset Management. „Va trebui să aşteptăm cel puţin până în noiembrie pentru a avea o imagine mai bună, deoarece rezultatul alegerilor din SUA este unul din factorii care influenţează politicile Beijingului”, a adăugat Zhang Zhiwei.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Familiei vrea continuarea programului privind fertilizare in vitro şi în 2025
Ministerul Familiei vrea continuarea programului privind fertilizare in vitro şi în 2025
Ministerul Familiei îşi doreşte continuarea programului privind fertilizare in vitro şi în 2025, în acest sens fiind pus în consultare un proiect care prevede acordarea unui sprijin financiar......
Carrefour a deschis fostul Cora Lujerului pe o suprafață cu 45% mai mică. Retailerul ajunge la 58 de hipermarketuri
Carrefour a deschis fostul Cora Lujerului pe o suprafață cu 45% mai mică. Retailerul ajunge la 58 de hipermarketuri
Carrefour România a finalizat procesul de integrare a fostului hipermarket Cora Lujerului din București în rețeaua proprie, ...
Plăţi de aproape 252 de milioane de lei, de la Ministerul Dezvoltării, pentru investiţii realizate prin PNDL
Plăţi de aproape 252 de milioane de lei, de la Ministerul Dezvoltării, pentru investiţii realizate prin PNDL
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 251.976.684,43 de lei, în vederea ...
Transelectrica – O nouă linie electrică aeriană de înaltă tensiune, aproape finalizată
Transelectrica – O nouă linie electrică aeriană de înaltă tensiune, aproape finalizată
O nouă linie electrică aeriană de înaltă tensiune se află într-un stadiu avansat de execuţie, aceasta urmând să ...