Ministerul Muncii: Peste 40.000 de convenţii, încheiate cu angajatorii. Guvernul subvenţionează 70.000 de joburi, în 2024

Guvernul subvenţionează, în acest an, 70.000 de locuri de muncă, iar până la momentul actual, pentru mai mult de 40.000 au fost încheiate convenţii cu angajatorii, a anunţat Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), într-o postare publicată, vineri, pe pagina oficială de Facebook.
AGERPRES - vin, 18 oct. 2024, 14:30
Ministerul Muncii: Peste 40.000 de convenţii, încheiate cu angajatorii. Guvernul subvenţionează 70.000 de joburi, în 2024

„Pentru peste 40.000 de locuri de muncă au fost deja încheiate convenţii cu angajatorii, iar în perioada următoare vor fi semnate convenţii pentru alte circa 30.000 de locuri de muncă. Este cel mai mare număr de locuri de muncă subvenţionate în ultimii ani. De exemplu, în 2018 au fost subvenţionate 30.753 de locuri de muncă, în 2021 au fost 38.112, în 2022 au fost subvenţionate 59.371 de locuri de muncă, iar în 2023 au fost 1.207”, a precizat ministerul de resort, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, subvenţiile sunt acordate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), instituţie aflată în autoritatea MMSS.

„Crearea de noi locuri de muncă este o prioritate a MMSS şi a Guvernului Marcel Ciolacu. Prin subvenţiile acordate venim în sprijinul angajatorilor care au nevoie de forţă de muncă, dar şi în sprijinul celor aflaţi în căutarea unui job. Susţinem integrarea pe piaţa muncii a unor categorii vulnerabile şi, în egală măsură, răspundem şi nevoii tot mai acute a companiilor de angajaţi cu competenţe adecvate”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, ANOFM oferă angajatorilor, la cerere, subvenţii pentru fiecare şomer angajat din categoriile vulnerabile, respectiv: absolvenţi, tineri NEET, şomeri de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, părinţi unici ai familiilor monoparentale, persoane cu dizabilităţi.

Astfel, angajatorii care încadrează în muncă aceste categorii primesc 2.250 lei/lună, pe o perioadă de 12 luni, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă cel puţin 18 luni.

„Angajatorii pot încheia o convenţie pentru acordarea subvenţiilor prevăzute de Legea nr. 76/2002 pentru una sau mai multe persoane din evidenţele ANOFM care fac parte din categoriile vulnerabile. Aceştia sunt obligaţi să declare locurile de muncă vacante pentru a beneficia de subvenţiile care se acordă doar pentru persoanele înregistrate ca şomeri în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă (…).Subvenţiile nu se acordă angajatorilor-instituţii sau autorităţi publice”, a menţionat MMSS.

Totodată, angajatorii care încetează raporturile de muncă ale persoanelor din categoriile menţionate anterior termenului de 18 luni, din motive imputabile lor, trebuie să restituie subvenţiile încasate, plus dobânda de referinţă.

Te-ar mai putea interesa și
Rutte: NATO nu poate confirma în acest stadiu trimiterea de trupe militare din Coreea de Nord în Rusia
Rutte: NATO nu poate confirma în acest stadiu trimiterea de trupe militare din Coreea de Nord în Rusia
NATO nu poate confirma în acest stadiu desfăşurarea de către Coreea de Nord a unor trupe în Rusia, a afirmat vineri secretarul general al alianţei Mark Rutte, întrebat cu privire la......
Se scumpește berea? Guvernul introduce un calendar gradual de creștere a accizei
Se scumpește berea? Guvernul introduce un calendar gradual de creștere a accizei
Printr-un proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul MF sunt propuse o nouă serie de măsuri de modificări a ...
Cel mai nou bulevard din București e gata. Cum arată
Cel mai nou bulevard din București e gata. Cum arată
Primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a postat pe pagina sa de facebook imagini cu noul bulevard Valea Largă. ...
Piețele financiare, pregătite de surprize înfricoșătoare. Cât contribuie alegerile din SUA la panica generată de „Efectul Halloween”?
Piețele financiare, pregătite de surprize înfricoșătoare. Cât contribuie alegerile din SUA la panica generată de „Efectul ...
Sfârșitul lunii octombrie, echivalent cu sărbătoarea de Halloween, poate aduce panică și în rândul investitorilor, ...