Trei giganți ai tutunului au acceptat să plătească aproape 24 de miliarde de dolari pentru a închide un proces colectiv în Canada

Producătorii de tutun Philip Morris, British American Tobacco și Japan Tobacco au acceptat să plătească împreună 32,5 miliarde de dolari canadieni (23,6 miliarde de dolari americani) pentru a închide un proces de lungă durată în care sunt prinși în Canada, ca parte a unui plan propus de un mediator desemnat de instanță, a anunțat vineri Philip Morris, relatează Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 19 oct. 2024, 16:59
Trei giganți ai tutunului au acceptat să plătească aproape 24 de miliarde de dolari pentru a închide un proces colectiv în Canada

Dacă va fi acceptat, planul ar fi cea mai mare înțelegere de acest tip din afara Statelor Unite, a declarat Jacob Shelley, co-director al laboratorului de etică, drept și politici în sănătate de la Universitatea de Vest din Canada.

Subsidiarele canadiene ale celor trei giganți ai tutunului au primit o lovitură masivă în 2015, după ce un tribunal din Quebec a acordat despăgubiri pentru aproximativ 100.000 de fumători și foști fumători care au susținut că firmele știau încă din anii 1950 că produsul lor provoacă cancer, precum și alte boli, dar nu au avertizat consumatorii.

După un recurs, o instanță din Quebec a menținut în 2019 decizia din 2015 care acorda fumătorilor despăgubiri de peste 15,5 miliarde de dolari canadieni, forțând filialele celor trei producători de țigări să caute protecție în caz de faliment. Ce mai mare sumă, de 10.5 miliarde de dolari canadieni, ar fi trebuit să o plătească British American Tobacco. Pe locul doi Philip Morris, cu 3,1 miliarde, iar amenda pentru Japan Tobacco a fost stabilită la 2 miliarde de dolari canadieni. Procesul ar fi urmat să ajungă la Curtea Supremă a Canadei.

De atunci, cele trei subsidiare au intrat într-un proces de mediere supravegheat de instanță, negociind o posibilă înțelegere. Împărțirea sumei totale de decontare între giganții tutunului rămâne nerezolvată, potrivit lui Philip Morris, citat de Reuters.

„Deși probleme importante legate de plan rămân de rezolvat, sperăm că acest proces legal se va încheia în curând, permițând RBH (Rothmans, Benson & Hedges) și părților interesate să se concentreze asupra viitorului”, a declarat vineri directorul general al Philip Morris, Jacek Olczak. .

Rothmans, Benson & Hedges este subsidiara canadiană a lui Philip Morris.

Vineri, British American Tobacco a declarat că planul propus a marcat un pas către găsirea unei soluții. Compania nu a oferit detalii despre acesta așa cum a făcut Philip Morris.

BAT a declarat că unitatea sa Imperial Tobacco Canada a sprijinit cadrul și structura planului, iar decontarea va fi finanțată din numerarul disponibil și din numerarul generat din vânzarea viitoare a produselor din tutun în Canada.

Acțiunile BAT au scăzut vineri cu 3,5%.

Philip Morris a precizat că decizia în privința acceptării planului de către reclamanți va avea loc în decembrie 2024 și dacă se va întâmpla asta aprobarea planului de către justiție va fi veni în prima jumătate a anului viitor.

„Există anumite probleme critice care ar trebui rezolvate dacă dorim să găsim un plan de soluționare care să fie viabil”, a spus unitatea Japan Tobacco JTI-Macdonald, fără a oferi detalii suplimentare.

Jacob Shelley de la Universitatea Western a declarat că acordul a ratat ocazia de a include clauze privind politicile companiilor, dar subliniază datoria producătorilor de a avertiza consumatorii despre riscurile produsului lor.

Acest lucru ar putea avea implicații pentru sectoare precum alcoolul, a mai spus el.

„Nu oferim avertismente adecvate cu privire la riscurile multor produse”, a spus el. „Producătorii au datoria să ne avertizeze cu privire la aceste riscuri… Și, sperăm, că acest lucru are o schimbare în modul în care producătorii încep să se uite la potențiala răspundere”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Franța este deschisă ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO
Franța este deschisă ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO
Ministrul de Externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, a declarat sâmbătă la Kiev că Parisul este deschis ideii de a invita imediat Ucraina să adere la NATO, dar că discuţiile vor continua pe......
Apele Române au început lucrările de întreținere a plajelor de pe litoral pe perioada sezonului rece
Apele Române au început lucrările de întreținere a plajelor de pe litoral pe perioada sezonului rece
Echipele de la Apele Române Dobroge Litoral desfăşoară activităţi de conservare şi întreţinere a plajelor pe tot ...
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, se așteaptă ca inflația din zona euro să ajungă la 2% la începutul lui 2025
Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, se așteaptă ca inflația din zona euro să ajungă la 2% la ...
Ritmul de creştere a preţurilor de consum în zona euro va atinge ţinta de 2% vizată de Banca Centrală Europeană la ...
Cătălin Predoiu, la întâlnirea cu ministrul ucrainean de Interne: România trebuie să participe la reconstrucția Ucrainei după terminarea războiului
Cătălin Predoiu, la întâlnirea cu ministrul ucrainean de Interne: România trebuie să participe la reconstrucția Ucrainei ...
După încheierea războiului, România trebuie şi are capacitatea să joace un rol important în procesul de reconstrucţie ...