Fenomenul Polonia – Ce spune FMI despre „susţinerea” noii „super-puteri” din UE

Transformarea economică a Poloniei în ultimele decenii este remarcabilă, dar sunt necesare reforme pentru a susţine creşterea, au declarat oficialii FMI pentru Reuters.
AGERPRES - mar, 22 oct. 2024, 12:49
Fenomenul Polonia - Ce spune FMI despre

„Polonia este una din marile poveşti economice de succes din lume în ultimii 30 de ani”, a declarat Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, scrie Agerpres.

Acesta a explicat că nivelul încă redus al datoriei publice, evoluţia solidă a economiei şi un nivel ambiţios al consolidării fiscale într-o perioadă scurtă de timp, aşa cum s-a angajat Guvernul, sporesc credibilitatea fiscală a Poloniei.

Luna aceasta, oficialii de la Varşovia s-au angajat să ţină sub control deficitul bugetar sub pragul UE de 3% din PIB în 2028, şi să reducă nivelul datoriei ca procent din PIB în 2030.

„Credem că acest grad de ajustare ar trebui să fie extins în perioadele de creştere economică solidă, când inflaţia încă este ridicată, pentru a spori credibilitatea întregului pachet de măsuri”, a apreciat Gottlieb.

Acesta a adăugat: „Întotdeauna este mai uşor politic şi economic să faci ajustări fiscale când creşterea este ridicată”.

Cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est (CEE) au urma să înregistreze anul viitor un avans de 3,5%, previzionează FMI, în timp ce oficialii de la Varşovia se aşteaptă la o expansiune de 3,9% în 2025, faţă de un nivel 3,1% estimat în 2024.

Orice venituri suplimentare la bugetul pe 2025 ar trebui economisite pentru a reduce deficitul mai mult decât era prevăzut, a declarat Gottlieb.

La rândul său Jan Kees Martijn, şeful misiunii FMI în Polonia, a atras atenţia că îmbătrânirea populaţiei, cheltuielile militare şi investiţiile necesare în domeniul mediului reprezintă presiunile cheie asupra bugetului, iar FMI se concentrează pe menţinerea sustenabilităţii fiscale.

O soluţie ar fi ca beneficiile sociale să fie mai bine canalizate, inclusiv decizia fostului Guvern de a acorda lunar alocaţii pentru copii de 800 zloţi (200,39 dolari), şi plafonarea preţului la electricitate, apreciază FMI.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...