Acordul de proiect a fost semnat marţi, la Bucureşti, de ministrul Finanţelor Publice, Ioana Maria Petrescu, şi ambasadorul Elveţiei în România, Jean Hubert Lebet, beneficiarul proiectului fiind Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.
‘Acordul pentru programul de cooperare româno – elveţian, prin care Elveţia pune la dispoziţia României o finanţare nerambursabilă de 181 milioane franci elveţieni, a fost semnat în urmă cu patru ani, iar programul a demarat în urmă cu trei ani, rezultatele implementării fiind vizibile în special la proiectele în domeniul energiei, cercetării, educaţiei şi promovării societăţii civile’, a declarat ministrul Ioana Maria Petrescu.
Oficialul MFP a precizat că, la începutul anului 2014, în cadrul acestui acord, a fost lansat programul româno-elveţian pentru IMM-uri, cu o valoare de 20 milioane franci elveţieni, prin care se acordă credite de investiţii pentru IMM-uri.
Până în prezent, au fost aprobate 280 de credite de investiţii pentru IMM-uri, a precizat Petrescu.
Ministrul Finanţelor a menţionat că România a reuşit să contracteze 70 – 71% din fondurile nerambursabile de 181 milioane franci elveţieni, iar restul sumelor pot fi angajate până pe 7 decembrie 2014.
‘Cooperarea româno-elveţiană este foarte eficientă şi nu am întâlnit niciun fel de probleme serioase. România este un partener serios, de încredere şi pe care te poţi baza’, a declarat ambasadorul Elveţiei la Bucureşti.
Lebet a afirmat că perspectivele pentru ca Elveţia să acorde în continuare României asistenţă financiară nerambursabilă sunt bune, dar nu a avansat alte informaţii despre sumele pe care aceasta le-ar putea oferi ţării noastre, după finalizarea actualului acord.
Referindu-se la proiectul semnat marţi, Thomas Stauffer, şeful Biroului Contribuţiei Elveţiene, a declarat că lupta împotriva spălării banilor şi finanţării este o prioritate a comunităţii internaţionale şi este esenţială pentru asigurarea unui sistem financiar internaţional stabil şi transparent.
Stauffer a mai spus că legislaţia românească respectă standardele internaţionale în domeniu şi legislaţia armonizată a Uniunii Europene/ UE/.
Proiectul semnat marţi este în valoare totală de 2,53 milioane franci elveţieni, din care 2,15 milioane franci elveţieni reprezintă contribuţia Elveţiei.