Tranziţia la vehiculele electrice va avea un amplu impact, spune FMI

Tranziţia globală la vehiculele electrice va avea un amplu impact asupra investiţiilor, producţiei, comerţului internaţional şi ocupării forţei de muncă, a estimat marţi Fondul Monetar Internaţional (FMI) cu ocazia publicării noilor sale previziuni referitoare la evoluţia economiei mondiale, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 22 oct. 2024, 19:35
Tranziţia la vehiculele electrice va avea un amplu impact, spune FMI

„Adoptarea în creştere a vehiculelor electrice reprezintă o transformare fundamentală a industriei auto mondiale. Va avea consecinţe ample”, susţine FMI.

Trecerea la automobilele electrice a accelerat în ultimii ani şi este văzută drept una dintre principalele modalităţi de a ajuta ţările să îşi atingă obiectivele climatice.

Potrivit FMI, în 2022, transportul a fost responsabil pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră în SUA, 21% în Uniunea Europeană şi 8% în China.

Adoptarea în creştere a automobilelor electrice a fost sprijinită de obiectivul UE de a-şi reduce cu 50% emisiile automobilelor în perioada 2030-2035, comparativ cu nivelul 2021, în timp ce Guvernul american a oferit subvenţii pentru automobilele electrice şi staţiile de încărcare.

FMI subliniază că industria auto mondială se evidenţiază prin aceea că are salarii mari, profituri solide, pieţe mari de export şi utilizează un grad ridicat de tehnologie.

Accelerarea tranziţiei la automobilele electrice va modifica acest peisaj, în special dacă China îşi menţine actualul avantaj pe partea de producţie şi export, comparativ cu rivalii americani şi europeni. Conform unor scenarii pertinente privind penetrarea pieţei automobilelor electrice, PIB-ul Europei ar urma să fie redus cu 0,3% pe termen mediu, susţine FMI.

„În conformitate cu aceste scenarii, gradul de ocupare în sectorul auto se va reduce iar locurile de muncă vor fi direcţionate treptat spre sectoare cu o intensivitate a capitalului mai mică (cu o valoare adăugată mai mică pe lucrător)”, susţine FMI.

Atât SUA cât şi UE au impus tarife pentru automobilele electrice produse în China pentru a contracara ceea ce ele denumesc subvenţii incorecte ale Beijingului pentru constructorii chinezi. Luna trecută, Administraţia Biden a introdus tarife suplimentare de 100% pentru automobilele electrice chineze importate, în timp la începutul acestei luni statele membre UE au adoptat, la limită, tarife vamale suplimentare de până la 45% pentru automobilele electrice chineze importate.

Te-ar mai putea interesa și
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei anunțate de sindicate
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei ...
Volkswagen nu renunţă la planurile sale privind închiderile de fabrici în Germania, chiar dacă sindicatul a votat să între în grevă la începutul lunii viitoare, transmite agenția germană......
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung al băncii româneşti Garanti Bank S.A. ...
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Premierul Viktor Orban, care a rămas apropiat de Kremlin în pofida războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a cerut ...
Putin a ordonat realizarea de noi teste cu racheta balistică Oreşnik, folosită recent îN Ucraina, și începerea producției de serie
Putin a ordonat realizarea de noi teste cu racheta balistică Oreşnik, folosită recent îN Ucraina, și începerea producției ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat vineri începerea producţiei de serie şi continuarea testării în condiţii ...