„Este, în primul rând, o victorie a iubitorilor de animale, este o victorie a celor care şi-au dorit ca şi România să facă parte dintre ţările europene unde abuzul asupra animalelor să înceteze, unde cruzimea şi comportamentele de Ev Mediu să înceteze în ceea ce priveşte protejarea animalelor. Acest proiect de lege a fost adoptat cu un amendament cu care am fost cu toţii de acord, pentru a nu exista probleme care au existat în Olanda şi anume despăgubiri pentru firmele care îşi încetează activitatea. S-a dat un termen de graţie pentru ca aceste ferme care există, puţine la număr în România, să poată să aibă predictibilitate în desfăşurarea activităţii, fie să se închidă, fie să se strămute în alte ţări unde legislaţia la permite astfel de comportament asupra animalelor”, a spus Pecingină, iniţiator al proiectului.
El a arătat că este vorba despre o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro în această industrie, menţionând că în România mai este o singură fermă de creştere a nurcilor la Braşov, care este strămutată din Olanda.
La rândul său, Andreea Roseti, reprezentantă a Humane Society International, a precizat că, potrivit ultimei investigaţii, mai sunt alte nouă ferme de şinşila.
„După părerea mea, a fost un vot care ne arată că ne pasă atât de animale, cât şi de sănătatea publică, ne pasă de calitatea apei, ne pasă de calitatea aerului. Aceste ferme sunt mult mai dăunătoare decât ne putem imagina la prima vedere. Ne bucurăm să constatăm că politicienii noştri îşi doresc ca ţara noastră să nu mai fie locul unde vin industrii murdare, unde se mută industrii care nu mai sunt permise în alte ţări din Uniunea Europeană, iar începând cu ziua de azi vom fi a 22-a ţară din Europa care interzice aceste ferme”, a menţionat Andreea Roseti.
În opinia sa, aceste animale sunt chinuite. „Este industrie foarte crudă. Sunt animale care trăiesc (…) într-o cuşcă de plasă şi se învârt în cerc o viaţa întreagă. Deci, animalele acestea nu văd, nu umblă pe iarbă, nu au niciun fel de şanse să aibă un comportament natural. Sunt chinuite. De obicei, se atacă singure, au tot felul de comportamente deviante din cauză că sunt închise toată viaţa lor şi durata lor de viaţă, de fapt, este doar la undeva la 8 luni. În mod normal, în ferme se păstrează nişte perechi reproducătoare şi puiuţii, după aceea, se omoară”, a explicat reprezentanta Humane Society International.
Andreea Roseti a adăugat că, la nivel european, această industrie este „în cădere liberă” şi tendinţa mondială pentru purtarea blănurilor naturale este scădere.
„Sunt foarte multe case de modă care anunţă că vor renunţa la blănuri în colecţiile lor, în mare parte pentru că le cere publicul”, a completat ea.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, proiectul de lege care interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2027, creşterea şi uciderea speciilor de şinşila şi de nurcă în scopul obţinerii blănurilor şi comercializării lor. S-au înregistrat 217 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi şapte abţineri.