Tudor Manea, CEO eMAG: Eliminarea subvențiilor pentru IT-iști va face oamenii să plece din țară. Cei mai buni angajați pe care i-am pierdut în ultimii 15 ani nu s-au mutat la competiție, ci au emigrat

Eliminarea scutirii de impozit pe salariile IT-iștilor va restrânge bazinul de resurse umane din piață pentru că oamenii foarte buni vor pleca din țară, în timp ce perspectiva că după această eliminare va veni şi impozitul progresiv este foarte sumbră, a declarat Tudor Manea, CEO eMAG.
Lidia Neagu - Dum, 27 oct. 2024, 21:51
Tudor Manea, CEO eMAG: Eliminarea subvențiilor pentru IT-iști va face oamenii să plece din țară. Cei mai buni angajați pe care i-am pierdut în ultimii 15 ani nu s-au mutat la competiție, ci au emigrat

”Când ne uităm la echipă, la angajați, credem că mișcările pe care guvernul le-a luat în ultima perioadă de a reduce subvențiile pentru it-ști nu sunt bune. Deoarece AI-ul avansează destul de mult și va elimina unele joburi din tehnologie și peste toate aceste lucruri noi venim și punem și taxe mai mari. Acest lucru va duce la eliminarea pool-ului de resurse umane din piață pentru că oamenii foarte buni vor pleca din țară. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul nostru. Cei mai buni oameni pe care i-am pierdut în ultimii 15 ani, nu s-au mutat de la eMAG la un competitor pe piața de resurse umane, ci au plecat direct din țară în Irlanda, în Austria sau la Berlin. (…) Perspectiva că se vor elimina complet aceste subvenții și după aceea va veni și impozitul progresiv e o perspectivă foarte sumbră, nu știu cum o să ieșim la final.”, a spus Tudor Manea, CEO eMAG, la un eveniment al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

it

foto: stocksnap.io

Impactul negativ pentru angajații din IT, mai mare decât câștigurile la buget

La rândul său, Edward Crețescu, preşedintele ANIS, a afirmat că impactul negativ al eliminării facilităților fiscale pentru angajații din domeniu ar fi mai mare decât câştigurile la bugetul de stat.

”Are un impact negativ puternic pentru că industria se află în plin avânt și orice reducere taie din avântul companiilor din România, care încep sa producă software propriu, să exporte. Deci, orice reducere a facilităților ne afectează foarte puternic. Deși înțeleg discursul public în jurul acestor facilități fiscale, dar noi suntem un contribuitor major la bugetul național și orice reducere va avea un impact mult mai mare. Înțelegem și nevoia publică și în special nevoia publică de a reduce deficitul bugetar pe care România îl are în acest moment, dar noi propunem o strategie pe termen lung. Să înțelegem că industria IT vine cu o plusvaloare mult mai mare decât orice reducere a facilităților, decât orice buget care s-ar putea economisi și s-ar putea duce în bugetul național”, a explicat președintele ANIS.

Guvernul ar urma să elimine, până în iulie 2025, facilitățile fiscale aplicate la salariile lucrătorilor din IT și construcții, potrivit Planului fiscal pe termen mediu, asumat în discuțiile cu Comisia Europeană, pentru reducerea deficitului bugetar al României.

Potrivit unui studiu prezentat de către ANIS și realizat în colaborare cu Academia de Studii Economice din București, industria de IT&C a atins anul trecut pragul de 22 miliarde de euro în 2023, însă creșterea a mai frânat comparativ cu alți ani. Cu toate acestea, avansul a fost de peste 12%.

Numărul angajaților a scăzut cu 5% doar în sectorul IT, fără telecomunicații. În total, în industrie lucrează 251.000 de angajați, care au un efect multiplicator în alte industrii la un total 880.000 de persoane ocupate.

În 2023, erau înregistrare 48.405 de companii în sectorul IT&C (+11% față de 2022), dintre care 45.467 în segmentul IT și 2.938 în segmentul telecomunicații. Principala componentă, dezvoltarea de software la comandă, realizează 40,24% din cifra de afaceri totală și a înregistrat o creștere de 19,92% în 2023, contribuind la generarea unei valori adăugate brute (VAB) de 50,9 miliarde lei, în creștere cu 19,5% față de 2022.

Prezent la eveniment, conf. univ. dr. Bogdan Dumitrescu la ASE și co-autor al studiului, a explicat că pierderile la bugetul de stat pentru că nu se plătește impozit pe venit au fost în 2022 de aproximativ 1,9 miliarde de lei. În schimb, în cazul eliminării facilității fiscale la salariile angajaților din IT, firmele din domeniu ar pierde până la 26,7% din profituri, în medie.

În 2023, contribuțiile fiscale ale angajaților IT au fost cele mai ridicate din economie, ajungând la 55.777lei per angajat, chiar și în prezența acestor scutiri, mai arată același studiu. Sectorul a fost al doilea contributor la buget în termeni de taxe și impozite plătite, cu o medie de 76.992 lei/angajat.

Cercetarea a fost realizată în perioada iunie-iulie 2024, pe un eșantion de 1.042 de companii care reflectă structura industriei după mărime și tipurile de activități.

Te-ar mai putea interesa și
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
CFR: Traficul feroviar se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale Iaşi şi Braşov
Traficul feroviar se desfăşoară sâmbătă în condiţii de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iaşi şi Braşov, din cauza ninsorilor abundente şi temperaturilor scăzute,......
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei anunțate de sindicate
Directorul general al Volkswagen, Thomas Schäfer, nu renunță la planul de a închide fabrici în Germania, în ciuda grevei ...
Volkswagen nu renunţă la planurile sale privind închiderile de fabrici în Germania, chiar dacă sindicatul a votat să ...
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Agenția Fitch a îmbunătățit ratingul Garanti Bank la „BB”, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pentru datoriile pe termen lung al băncii româneşti Garanti Bank S.A. ...
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Viktor Orban cere Occidentului să ia foarte în serios amenințările ruse
Premierul Viktor Orban, care a rămas apropiat de Kremlin în pofida războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a cerut ...