„Nu vom ceda niciun centimetru din teritoriu în Taiwan, Penghu, Kinmen şi Matsu, pentru a apăra în mod ferm patria noastră”, a declarat Lai, enumerând mai multe insule administrate de Taipei.
Deplasarea lui în insulele Kinmen survine după exerciţii militare organizate marţi de China şi joi de Taiwan în apele din strâmtoarea Taiwan, inclusiv cu tiruri de muniţii reale.
Lai vizitează vineri aceste insule situate în largul Chinei, pentru a celebra acolo a 75-a aniversare a unei victorii militare a naţionaliştilor asupra forţelor comuniste.
În urma fondării Republicii Populare Chineze (RPC), pe 1 octombrie 1949, naţionaliştii au repurtat o victorie militară asupra comuniştilor în bătălia de la Guningtou, constrângându-i să le cedeze insulele Kinmen.
Diferendele dintre Beijing şi Taipei datează de la războiul civil care a opus combatanţii comunişti conduşi de Mao Zedong forţelor naţionaliste ale lui Tchiang Kai-shek.
Înfrânţi de comunişti, care au fondat RPC, naţionaliştii s-au refugiat împreună cu numeroşi civili în Taiwan.
China consideră Taiwanul una dintre provinciile sale pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său după încheierea războiului civil chinez în 1949. Ea susţine că doreşte o reunificare paşnică, însă aminteşte că nu exclude opţiunea „recurgerii la forţă” în caz de necesitate.
Relaţiile dintre Beijing şi Taipei sunt extrem de tensionate după 2016 şi instalarea la putere în Taiwan a preşedintei Tsai Ing-wen, apoi a lui Lai Ching-te, în 2024. China i-a acuzat în mod regulat că vor să genereze o separare culturală între insulă şi continent, iar ca răspuns Beijingul şi-a întărit activitatea militară în jurul teritorului.