Cod fiscal schimbat din 2025: guvernul renunţă la declaraţia unică estimativă. Oamenii cu venituri extrasalariale vor primi formularul declaraţiei unice precompletat de Fisc

Guvernul a pregătit schimbări importante pentru oamenii cu venituri extrasalariale. Executivul reduce semnificativ birocraţia aferentă declaraţiei unice pe de o parte prin renunţarea la cea estimativă şi, pe de altă parte, prin trimiterea declaraţiilor unice precompletate de ANAF către contribuabili, reiese din analiza Economica.net asupra proiectului de OUG prin care guvernul schimbă din nou Codul fiscal.
Cristina Şomănescu - lun, 28 oct. 2024, 08:48
Cod fiscal schimbat din 2025: guvernul renunţă la declaraţia unică estimativă. Oamenii cu venituri extrasalariale vor primi formularul declaraţiei unice precompletat de Fisc

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG care aduce schimbări importante Codului fiscal.

În acest articol prezentăm trei noutăţi care vizează persoanele fizice cu venituri extrasalariale pe care au obligaţia să le declare la Fisc prin intermediul declaraţiei unice.

Prin venituri extrasalariale pentru care există obligaţia trimiterii declaraţiei unice la ANAF (cu unele excepţii asupra cărora nu insistăm aici) înţelegem venituri din: activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din investiţii, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din alte surse.

Începând cu veniturile aferente anului 2025, contribuabilii care realizează venituri extrasalariale pentru care au obligaţia trimiterii declaraţiei unice la Fisc vor primi formularul declaraţiei unice precompletat de ANAF cu date despre veniturile realizate şi impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi cu valoarea contribuţiilor datorate pentru anul de realizare a venitului, se arată în din proiectul de OUG privind schimbarea Codului fiscal, consultat de Economica.net.

ANAF va precompleta formularele declaraţiilor unice trimise persoanelor fizice cu informaţiile pe care le deţine în bazele de date ale instituţiei, reiese din proiectul de OUG privind schimbarea Codului fiscal.

Important de precizat că formularul declaraţiei unice pe care Fiscul îl va trimite precompletat persoanei fizice e cel privind veniturile efectiv realizate de contribuabil şi contribuţiile datorate pentru acestea, dacă e cazul. Această declaraţie e prevăzută la articolul 122 din Codul fiscal, reiese din analiza Economica.net asupra proiectului de OUG.

Temei juridic – articolul III din proiectul de OUG:

(1) Începând cu veniturile aferente anului 2025, ANAF transmite contribuabilului declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prevăzută la art. 122 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal precompletată cu datele privind veniturile realizate și impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și cuantumul contribuțiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform informațiilor disponibile în bazele de date.
(2) Procedura de precompletare, verificare și transmitere a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice se aprobă prin ordin al președintelui ANAF.
(3) Ordinul prevăzut la alineatul (2) se emite în termen de 180 de zile de la data publicării ordonanţei de urgenţă, aflată acum în stadiul de proiect de act normativ, în Monitorul Oficial.

A doua schimbare importantă pentru contribuabili: guvernul va renunţa la declaraţia unică estimativă.

Măsura a fost îndelung aşteptată de contribuabilii vizaţi de declaraţia unică şi declarativ va reduce birocraţia aferentă declarării veniturilor extrasalariale şi a contribuţiilor sociale datorate pentru acestea.

În prezent, persoanele fizice care au venituri extrasalariale au obligaţia să trimită la Fisc declaraţia unică estimativă până la data de 25 mai inclusiv a fiecărui an în care estimează veniturile pe care le vor realiza în cursul anului respectiv şi, dacă e cazul, contribuţiile datorate.
Declaraţia unică estimativă este prevăzută la articolul 120 din Codul fiscal. Proiectul de OUG consultat de Economica.net prevede abrogarea articolul 120 din Codul fiscal.

Corelativ, proiectul de OUG pregătit de executiv prevede şi abrogarea articolului 120^1 din Codul fiscal, care reglementează determinarea şi plata impozitului pe venitul anual estimat.

Iată ce spune în prezent articolul 120^1 din Codul fiscal:

  • (1) Contribuabilii prevăzuţi la articolul 120 au obligaţia estimării venitului anual impozabil/venitului net anual, după caz, pentru anul fiscal curent, în vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale până la data de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului.
    (2) Impozitul se determină de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
    (2^1)În cazul veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendă, din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, precum şi din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal plătite de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, cota de 10% se aplică asupra venitului net anual estimat, potrivit Codului fiscal în vigoare, analizat de Economica.net.
    (3) Prevederile alin. (1) și (2) nu se aplică în cazul contribuabililor care realizează venituri pentru care impozitul se reţine la sursă.

A treia schimbare importantă pentru oamenii cu venituri extrasalariale: începând cu veniturile aferente anului 2025, valoarea salariului minim folosită ca referinţă pentru determinarea plafoanelor de venituri şi a contribuţiilor sociale datorate va fi cea în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului, reiese din analiza Economica.net asupra proiectului de OUG.

În prezent, valoarea salariului minim folosită în prezent ca referinţă pentru determinarea plafoanelor în care se află venitul extrasalarial şi a nivelului contribuţiilor sociale datorate e cea în vigoare la 25 mai a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuţiile sociale.

Temei juridic – articolul I din proiectul de OUG pregătit de executiv:

  • La articolul 135^1 din Codul fiscal, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
    (3) În aplicarea prevederilor art. 148, 151, 170, 174 şi 174^1, la verificarea încadrării venitului în plafoanele anuale, precum şi la stabilirea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, respectiv al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate, se ia în calcul valoarea salariului minim brut pe ţară stabilit prin hotărâre a guvernului, în vigoare la data de 1 ianuarie a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuţiile sociale, indiferent dacă în cursul aceluiaşi an se utilizează mai multe valori ale salariului minim brut pe ţară, conform proiectului de OUG consultat de Economica.net.

Cum e acum

Spre comparaţie, Codul fiscal în vigoare prevede la alineatul (3) al articolului 135^1 că: în aplicarea prevederilor art. 148, 151, 170, 174 şi 174^1, în situaţia în care, prin hotărâre a guvernului, se utilizează în cursul aceluiaşi an mai multe valori ale salariului minim brut pe ţară, la verificarea încadrării venitului în plafoanele anuale, precum şi la stabilirea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, respectiv al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate, se ia în calcul valoarea salariului minim brut pe ţară în vigoare la data de 25 mai a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contribuţiile sociale. Prevederea se aplică şi în cazul opţiunii exprimate potrivit art. 180 alineatul (1) litera a).

Actualizare

Măsurile anunţate de Economica.net au fost oficializate prin OUG nr 128 care modifică şi completează Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial din 11 noiembrie 2024.

Te-ar mai putea interesa și
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea a peste 60% din voturi, arată rezultatele parțiale,...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...