‘În ciuda recentelor modificări legislative apărute pe piaţa gazelor naturale, costurile pentru consumatorii industriali cresc semnificativ. Preţul gazului din producţia internă continuă să crească în ciuda reducerii consumului total din România, din ultimii trei ani. În condiţiile în care nu există o alternativă, consumatorii depind de regulile impuse de doi producători locali, care pot stabili propriile preţuri. Industria nu poate suporta şocurile cauzate de creşterea preţurilor, de aceea este necesară o perioadă de timp pentru stabilirea condiţiilor unei pieţe libere; o abordare treptată ar atenua impactul asupra consumatorilor’, se arată în comunicat.
Marii consumatori susţin că se confruntă cu o creştere dramatică a preţului, impusă de o piaţă pe care există doar două surse de alimentare cu gaze naturale.
‘Suntem extrem de preocupaţi pentru că observăm că avertismentele noastre s-au dovedit corecte, deşi au fost ignorate de autorităţi’, a declarat Mihai Ivaşcu, secretar general al CONPIROM.
‘În momentul în care Ordonanţa de Urgenţă 13/2014 (pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale – n.r.) a fost iniţiată, am arătat că, în loc să ajute piaţa, aceasta va duce la un blocaj complet’, a adăugat Ivaşcu.
Reprezentanţii CONPIROM spun că au notificat autorităţile cu privire la lipsa unui mecanism al pieţei libere încă de anul trecut.
Astfel, o ‘liberalizare’ accelerată a pieţei gazelor pentru consumatorii industriali ar produce creşteri abrupte ale preţului, iar companiile nu pot suporta asemenea variaţii bruşte, într-o perioadă scurtă de timp, spun industriaşii.
‘Una dintre soluţiile la această situaţie ar fi să adoptăm o perioadă de tranziţie pentru piaţa gazului, pentru consumatorii industriali, până când vor fi stabilite condiţiile unei pieţe libere’, a adăugat reprezentantul CONPIROM.
‘Consumatorii industriali nu sunt împotriva liberalizării pieţei, dar solicită ca mecanismele relevante pentru o piaţă liberă să existe şi să fie funcţionale. Stabilirea unei pieţe eficiente necesită timp pentru crearea de alternative sustenabile şi eficiente pentru furnizare, precum şi instrumentele care să permită funcţionarea unor principii eficiente de tipul cerere-ofertă pentru guvernarea pieţei’, a concluzionat Mihai Ivaşcu.
‘În cazul în care va continua procesul de liberalizare a pieţei de gaze în actuala formă, pentru consumatorii industriali, acesta poate avea un impact negativ semnificativ asupra economiei României. Cele mai recente informaţii arată că s-ar putea pierde peste 6,3 miliarde de euro contribuţii la Produsul Intern Brut şi peste 525.000 de locuri de muncă, pe termen scurt şi mediu’, se mai arată în comunicat.
CONPIROM a mai prezentat aceste cifre şi într-o conferinţă de presă susţinută în luna martie.