Producția de gaze a Romgaz a crescut cu peste 4% în acest an

Producția de gaze naturale a Romgaz, cel mai mare producător din România, controlat de stat, a crescut în primele nouă luni cu 4,4%, conform ultimelor date trimise de companie Bursei de Valori București.
Mihai Nicuţ - lun, 28 oct. 2024, 18:16
Producția de gaze a Romgaz a crescut cu peste 4% în acest an

Producția totală de hidrocarburi a Romgaz a atins 23,8 milioane de barili echivalent petrol în primele nouă luni din acest an, în creștere cu 4,7% comparatic cu primele nouă luni din anul precedent. Producția de gaze naturale a crescut cu 4,4%, până la 3,67 miliarde de metri cubi, iar producția de condensat cu 54%, la 25.400 de tone.

Cantitatea de gaze extrase din depozite în primeșle nouă luni – Romgaz este, prin Depogaz, de departe cel mai mare operator al depozitelor de înmagazinare subterană din România – a fost de 996 de milioane de metri cubi, în scădere cu 14%. Cantitatea totală de gaze injectate în depozite s-a rifdicat la 1,5 miliarde de metri cubi, în scădere cu 11%.

La jumătatea acestui an, România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, potrivit datelor Comisiei, iar acest lucru a fost cauzat, potrivit ministrului Energiei, de producția în creștere a Romgaz.

“Marele merit este al Romgaz, compania din portofoliul Ministerului Energiei, care a avut la șase luni o producție de gaz cu 5% mai mare, față de aceeași perioadă a anului trecut. Au pus în producție 7 noi sonde anul acesta, inclusiv 100 Caragele, sondă pusă în producție în doar 75 de zile, record absolut. Iar planurile de investiții continuă. În 2024, Romgaz va aloca 600-800 milioane lei pentru creșterea producției de gaz românesc (la 6 luni, 1,25 miliarde lei, inclusiv investiția în Neptun Deep)”, a scris Burduja pe facebook.

Romgaz spune că este pregătită pentru iarnă

Pentru această iarnă vă pot spune că în cadrul Romgaz, pentru cele 137 de zăcăminte pe care le avem în portofoliu pentru zona de on-shore, cele 54 de staţii de uscare, 16 staţii de comprimare au trecut prin procesul de revizie anuală, reparaţii capitale, astfel încât să asigurăm continuitatea activităţii în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale. Vă pot spune că la nivelul celor 2.900 de sonde pe care le avem în portofoliu, lucrările planificate a se întâmpla, mă refer la reparaţiile capitale şi intervenţiile necesare menţinerii producţiei şi încadrării în declinul strategic de 2,5%, sunt în grafic şi se vor finaliza până la sfârşitul acestui an. Vă pot spune, statistic, au fost efectuate câteva sute de reparaţii capitale, revizii şi revizii tehnologice la nivel de companie şi suntem pregătiţi pentru sezonul rece”, a afirmat Robert Chirca, director Exploatare Producţie Romgaz, la un eveniment organizat de publicația Focus Energetic.

Potrivit acestuia, compania care produce undeva la 12,5 milioane de metri cubi pe zi, s-a confruntat cu provocări pe parcursul anului, însă nu se întrevăd probleme în perioada următoare.

„Provocări au fost. Pe parcursul întregului an am avut de-a face cu provocări în ceea ce priveşte stabilirea şi, totodată, aprovizionarea stocurilor de siguranţă în ceea ce priveşte piesele de schimb pentru ceea ce înseamnă partea de comprimare şi uscare, dar în proporţie de 95% sunt finalizate. Nu văd sau cel puţin nu întrevedem probleme în perioada următoare. Din punctul nostru de vedere, suntem pregătiţi în ceea ce priveşte iarna 2024 – 2025 şi aşteptăm următoarele provocări”, a precizat el, la conferinţa Focus Energetic „Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic naţional”, a mai spus oficialul Romgaz.

Te-ar mai putea interesa și
Londra impune sancțiuni împotriva a trei agenții de presă pentru dezinformare cu privire la războiul din Ucraina
Londra impune sancțiuni împotriva a trei agenții de presă pentru dezinformare cu privire la războiul din Ucraina
Regatul Unit a impus luni sancţiuni împotriva a trei agenţii şi trei şefi din cadrul acestora, acuzaţi de încercarea de a recurge la dezinformări pentru "subminarea şi destabilizarea......
Egiptul vrea să crească producția de gaze naturale din zăcământul offshore Zohr
Egiptul vrea să crească producția de gaze naturale din zăcământul offshore Zohr
Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, s-a întâlnit luni cu directorul general al Eni SpA, Claudio Descalzi, pentru ...
Claudia Griech, E.On România: “Semnalele de preț pe care le primim sunt peste cotațiile internaționale, ne întrebăm de ce se întâmplă asta”
Claudia Griech, E.On România: “Semnalele de preț pe care le primim sunt peste cotațiile internaționale, ne întrebăm ...
Claudia Griech, directorul E.On România, spune că ofertele de acum din piața de energie nu permit companiei să aibă ...
Salt Bank se va lista la Bursa de Valori, în cel mult patru ani. Cei peste 100.000 de membri fondatori vor deveni acționari direcți ai băncii – Gabriela Nistor, CEO, Salt Bank
Salt Bank se va lista la Bursa de Valori, în cel mult patru ani. Cei peste 100.000 de membri fondatori vor deveni acționari ...
În planul multianual pe care l-a conceput, SALT Bank, primul neobank românesc, își dorește ca în maximum patru ani ...