‘Ne aşteptăm ca emisiunea de obligaţiuni să fie plasată cu succes, există un interes puternic pe plan internaţional’, a declarat un oficial al NBG pentru Reuters.
Banca testează interesul investitorilor pentru obligaţiuni la un randament în jur de 4%, conform unui bancher implicat în tranzacţie. Băncile care vor intermedia operaţiunea sunt Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley şi HSBC.
De asemenea, National Bank of Greece vrea să devină al patrulea creditor care va accesa pieţele internaţionale printr-o ofertă de acţiuni de până la 2,5 miliarde de euro pentru a-şi majora capitalul şi a-şi consolida nivelul lichidităţilor. NBG trebuie să-şi majoreze capitalul cu 2,18 miliarde de euro, după testele de stres derulate de compania BlackRock Inc.
Vineri, al treilea grup bancar elen, Eurobank, a anunţat că, în perioada 25 – 29 aprilie, va emite acţiuni noi pentru a-şi majora capitalul cu 2,86 miliarde de euro. Săptămâna trecută, Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) a angajat un consorţiu, condus de compania canadiană Fairfax, ca investitor de bază al ofertei Eurobank, în timp ce aproximativ 10% din noile acţiuni vor fi oferite unor investitori din Grecia.
Succesul băncilor elene în obţinerea de fonduri de la investitori privaţi, în martie, arată că Guvernul de la Atena îşi poate îndeplini obiectivul de a reveni pe pieţele de obligaţiuni, a afirmat recent guvernatorul Băncii Centrale a Greciei (BoG), George Provopoulos, într-un interviu acordat Bloomberg.
Luna trecută, Piraeus şi Alpha Bank au obţinut aproape trei miliarde de euro (4,1 miliarde de dolari) pentru majorarea capitalului, majoritatea banilor venind de la investitorii străini. De asemenea, Piraeus a vândut bonduri pe trei ani de 500 milioane de euro, prima vânzare de obligaţiuni a unui creditor elen din 2009.
În paralel, Grecia a revenit pe pieţele financiare internaţionale săptămâna trecută, după o pauză de patru ani, prin vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani în valoare de trei miliarde de euro, la un cupon mai mic decât se aştepta Guvernul de la Atena.
National Bank of Greece a revenit pe profit anul trecut, datorită rezultatelor foarte bune obţinute de divizia din Turcia, Finansbank, a costurilor de finanţare mai scăzute şi a reducerii provizioanelor pentru creditele neperformante. În 2013, NBG a înregistrat un profit net de 809 milioane de euro, faţă de pierderi de 2,14 miliarde de euro, în 2012.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).