Grupul TeraPlast estimează pierderi de 14 milioane de lei în 2024, pe fondul achiziţiilor externe şi al provocărilor din pieţe

Grupul TeraPlast estimează pentru 2024 o cifră de afaceri de 883,7 milioane de lei, în creştere cu 31% faţă de 2023, însă prevede o pierdere de 14 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei.
AGERPRES - mie, 30 oct. 2024, 11:03
Grupul TeraPlast estimează pierderi de 14 milioane de lei în 2024, pe fondul achiziţiilor externe şi al provocărilor din pieţe

„Rezultatele cu care vom încheia anul 2024 reflectă creşterea capacităţilor de producţie şi extinderea grupului prin achiziţiile externe, însă provocările din pieţe limitează profitabilitatea consolidată. Ne concentrăm pe gestionarea eficientă a costurilor şi anticiparea riscurilor pentru a menţine parametrii de creştere stabilă. Ne continuăm, totodată, dezvoltarea pentru a intra pregătiţi în următorul ciclu de creştere după ce pieţele europene vor intra din nou pe o traiectorie ascendentă”, a declarat Bogdan Crăciunaş, directorul financiar al companiei, scrie Agerpres.

În primele nouă luni ale anului, Grupul TeraPlast a înregistrat o cifră de afaceri de 681 milioane de lei, în creştere cu 32% faţă de perioada similară din 2023. EBITDA s-a menţinut la un nivel similar cu primele trei trimestre din 2023, înregistrând 45,2 milioane de lei, respectiv o marjă de 6,6%.

Vânzările în afara României reprezintă 25,3% din cifra de afaceri consolidată în primele trei trimestre ale anului, comparativ cu 16,7% după primele nouă luni din 2023, atingând 172,4 milioane de lei. Volumele totale au crescut cu 49%, de la 56.671 tone în primele nouă luni din 2023, la 84.624 tone în aceeaşi perioadă din 2024, şi sunt cu 12% peste volumele înregistrate în întreg anul 2023.

Segmentul Instalaţii a înregistrat o cifră de afaceri de 485,7 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de primele 9 luni din 2023, în timp ce EBITDA a crescut cu 5%, ajungând la aproape 47 milioane de lei. Aceste rezultate vin pe fondul discrepanţelor între pieţele regionale, se precizează în comunicat.

În România, finanţarea proiectelor de infrastructură a încetinit în trimestrul trei, ceea ce a determinat întârzieri de plată şi de execuţie a proiectelor, limitând rezultatele segmentului, se arată în comunicat.

În acelaşi timp, Grupul Wolfgang Freiler, consolidat în rezultatele acestui segment, resimte în continuare presiunea de pe pieţele vestice, care se traduce în preţurile de vânzare reduse faţă de perioadele anterioare. Creşterile de pe piaţa din Austria şi de pe piaţa de irigaţii din Ungaria în trimestrul 3 din 2024 nu au putut compensa rezultatele mai slabe din Germania şi Franţa.

În ceea ce priveşte Palplast Moldova, cererea s-a menţinut şi în trimestrul 3 al anului curent, impulsionată în continuare de proiectele rezidenţiale ale dezvoltatorilor. Compania a înregistrat, după primele nouă luni ale anului, o cifră de afaceri de aproape 15 milioane de lei şi o marjă EBITDA de 13,4%.

TeraBio Pack a înregistrat un progres mai lent decât cel bugetat în îmbunătăţirea rezultatelor financiare. Chiar dacă pierderea s-a diminuat semnificativ, compania nu va reuşi să treacă în teritoriul pozitiv până la finalul anului 2024. Strategia de extindere a amprentei geografice a funcţionat şi în cazul produselor TeraBio Pack, vânzările în afara României ajungând la 31% din cifra de afaceri după primele nouă luni ale anului curent, comparativ cu 12% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Grupul TeraPlast, cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est, este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler şi Somplast.

Din 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti

Te-ar mai putea interesa și
Abu Dhabi a preluat o participaţie minoritară la casa de licitaţii Sotheby’s
Abu Dhabi a preluat o participaţie minoritară la casa de licitaţii Sotheby’s
La două luni după ce Sotheby's a anunţat că va vinde o participaţie minoritară către fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi, ADQ, joi casa de licitaţii a confirmat că tranzacţia s-a......
ING vrea să îşi recompenseze acţionarii cu 2,5 miliarde de euro pe fondul unui profit peste aşteptări
ING vrea să îşi recompenseze acţionarii cu 2,5 miliarde de euro pe fondul unui profit peste aşteptări
Grupul bancar olandez ING Groep a anunţat joi lansarea unui program de răscumpărări de acţiuni şi distribuire de dividende ...
Rusia se pregăteşte de noi majorări de taxe pentru a finanţa războiul din Ucraina (analiză)
Rusia se pregăteşte de noi majorări de taxe pentru a finanţa războiul din Ucraina (analiză)
Rusia va fi nevoită să majoreze şi mai mult taxele pentru a putea finanţa războiul din Ucraina, potrivit economiştilor ...
Guvernul a stabilit limitele de credite bugetare şi credite de angajament pe luna noiembrie 2024
Guvernul a stabilit limitele de credite bugetare şi credite de angajament pe luna noiembrie 2024
Guvernul a stabilit, vineri, prin memorandum, limitele de credite bugetare şi credite de angajament pe luna noiembrie 2024.