Micii producători de armament din Europa au probleme de lichiditate în pofida exploziei cheltuielilor militare

Companiile mici şi mijlocii din industria de apărare europeană au probleme în a obţine finanţarea de care au nevoie pentru a-şi extinde activităţile de inovaţie şi liniile de producţie, chiar dacă cererea de armament este în creştere explozivă din cauza războiului din Ucraina şi a altor conflicte, au declarat mai mulţi oficiali guvernamentali, experţi şi reprezentanţi ai unor companii consultaţi de Reuters.
AGERPRES - joi, 31 oct. 2024, 12:03
Micii producători de armament din Europa au probleme de lichiditate în pofida exploziei cheltuielilor militare

Potrivit acestora, lipsa de acces la finanţarea publică, birocraţia şi reticenţa băncilor în a le acorda credite, de teamă că încalcă criterii de mediu, sociale şi de guvernanţă, frânează creşterea micilor jucători din sectorul european de apărare. Aceasta tocmai când cheltuielile militare mondiale au atins un maxim istoric de 2.440 miliarde de dolari în 2023, în creştere cu 6,8% comparativ cu 2022, potrivit Institutului Internaţional de Cercetări pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

„Cea mai mare parte a problemelor care au existat în ultimii ani în industria de apărare au continuat”, a declarat directorul Asociaţiei industriei de securitate şi apărare din Cehia, Jiri Hynek.

Un mic producător de arme de foc a dezvăluit pentru Reuters că lipsa finanţării creează dificultăţi în ceea ce priveşte vânzarea produselor în Europa sau participarea la licitaţiile guvernamentale. Asta face dificilă extinderea firmelor şi creează probleme de lichiditate, a adăugat fondatorul şi directorul companiei, care a dorit să îţi păstreze anonimatul din cauza relaţiei sensibile cu băncile locale, scrie Agerpres.

„Este foarte dificili să vinzi produse guvernelor din Europa pentru că nu pot obţine un avans. Dacă aş vrea să fiu un furnizor pentru Guvernul ceh aş fi plătit la 30 de zile după livrare, şi asta face lucrurile foarte scumpe”, a spus directorul firmei.

Reuters a vorbit cu o duzină de companii, oficiali guvernamentali şi experţi din sectorul de apărare, care au spus toţi că guvernele europene trebuie să ia măsuri pentru a îmbunătăţi accesul la finanţare pentru micii producători.

Un studiu al Comisiei Europene din 2024 a estimat că IMM-urile din sectorul european de apărare se confruntă cu un deficit de finanţare cuprins între unu şi două miliarde euro, ceea ce le frânează creşterea afacerilor, forţând firmele să îşi reducă operaţiunile şi să caute finanţare în afara Uniunii Europene. „Într-un sector caracterizat prin cicluri lungi de dezvoltare şi cerinţe mari de capital, o lipsă de finanţare poate afecta capacitatea companiei de a inova, extinde sau chiar a-şi menţine operaţiunile actuale”, se arată în raportul Executivului comunitar.

Cehia a lansat un program de co-finanţare a micilor companii din sectorul apărării dar diferenţa mare între Europa şi SUA în ceea ce priveşte capitalul de risc (venture capital) reprezintă o mare problemă, a declarat Radka Konderlova, un oficial din Ministerul ceh al Apărării responsabil de cooperarea cu industria de apărare.

Piaţa de capital de risc din SUA este mai mare şi mai matură decât cea din Europa, cu investitori specializaţi în abordarea acordurilor complicate din domeniul apărării şi reglementărilor stricte de securitate în acest sector, se arată în raportul Comisiei Europene.

Radka Konderlova şi alte surse consultate de Reuters au precizat că cheltuielile mari cu apărarea ale Guvernului american semnalează pieţelor că vor sprijini proiectele, dând firmelor de capital de risc încrederea necesară pentru a investi.

Konderlova a dat drept exemplu o firmă mică din Cehia care a fost selectată de grupul Lockheed Martin pentru a participa la producţia unui component pentru avioanele F35 dar se confruntă cu probleme de finanţare, înainte ca Guvernul ceh să intervină şi să trimită o scrisoare directorului băncii.

„Atunci când identificăm o problemă ajutăm companiile pe baza unei abordări de la caz la caz. Dar nu putem lucra în felul acesta în fiecare caz. Avem nevoie de o modificare în abordarea sistemică a băncilor”, a spus Konderlova.

Un sondaj efectuat de o Asociaţie care reprezintă cele aproape 200 de companii din industria de apărare din Cehia a descoperit că IMM-urile au declarat că, în ultimul an, s-au confruntat cu probleme în creştere în ceea ce priveşte obţinerea de credite de la bănci sau incapacitatea de a prelua plăţi de la clienţii străini.

Spre deosebire de marile companii care sunt listate la bursă şi beneficiază de expunerea pe piaţa mondială, dincolo de cea din Europa, care este mai mică, companiile mai specializate reprezintă un risc mai mare şi de aceea tind să se concentreze mai mult pe componente, spune Fenella McGerty, expert la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice de la Londra. Asta face mai dificil pentru bănci să evalueze respectarea criteriilor ESG sau potenţialul pe termen lung.

Accesul la finanţarea publică este o altă provocare. Raportul Comisiei Europene a recomandat furnizarea de finanţare la nivelul UE pentru dezvoltarea capacităţilor din industria de apărare precum şi pentru eliminarea restricţiilor cu privire la accesul la instrumentele financiare finanţate de UE.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...