Prețul mediu spot al energiei electrice din România scade pentru a treia lună la rând

Prețul mediu al energiei electrice din piața spot a scăzut și în octombrie față de luna precedentă, pentru a treia oară la rând. Și, cu un nivel de 446 de lei/MWh, ajunge mai mic și decât cel de acum un an.
Mihai Nicuţ - joi, 31 oct. 2024, 13:11
Prețul mediu spot al energiei electrice din România scade pentru a treia lună la rând

Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București, a fost, în octombrie, de 446 lei/MWh, potrivit datelor obținute de noi – operatorul pieței, OPCOM, va publica cifrele probabil zilele următoare.

Dat fiind că, în septembrie, același preț mediu a fost de 544 de lei/MWh, am avut așadar o scădere de circa 18% a prețului mediu PZU în luna octombrie, sau o reducere de 98 de lei/MWh de la o lună la alta.

Este pentru a treia lună la rând în care prețul mediu lunar al PZU scade. În septembrie, am avut o scădere de circa 13,7% a prețului mediu PZU, sau o reducere de 87 de lei/MWh, față de luna anterioară. Mai devreme, în august, am avut o scădere de circa 12,4% a prețului mediu PZU – sau o reducere du 90 de lei/MWh comparativ cu iulie, așadar scăderile de preț de la lună la lună sunt relativ asemănătoare.

August a fost, de altfel, și prima lună din primăvară până acum în care prețul mediu PZU a scăzut. Astfel, în iulie am avut o creștere masivă, de peste 48%, de la o lună la alta (plus 235 de lei/MWh). Creșterea substanțială din iulie a venit după alte două luni de creștere susținută a prețurilor: în iunie, prețul mediu ponderat a fost de 520 de lei/MWh, iar în mai, același preț mediu ponderat a fost de doar 439 de lei/MWh.

Dacă ar fi să comparăm prețul mediu din octombrie 2024 cu cel de acum un an, vedem că avem și aici o sădere. Astfel, în octombrie 2023, prețul mediu a fost de 527 de lei/MW, așadar acum prețul este mai mic cu circa 15%.

Nu știm dacă trendul se va menține – în ultimele zile din octombrie, prețurile medii din PZU au fost destul de ridicate (752 de lei MWh în 29 octombrie, de exemplu), mai ales pe fondul unei preconizate creșteri a consumului generat de faptul că intrăm în periioada rece, iar producția nu prea are de unde să crească, cel puțin cea internă.

Piața spot nu numai că nu este o piață marginală în România, dar a și ajuns cea mai importantă sursă de energie pentru clienții finali. Potrivit ultimelor date disponibile la OPCOM, în septembrie 2023, tranzacțiile pe PZU au reprezentat mai mult de o treime (36%) din consumul național de energie electrică.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Banco BPM respinge oferta nesolicitată de preluare făcută de UniCredit
Banco BPM respinge oferta nesolicitată de preluare făcută de UniCredit
Banco BPM SpA a respins marţi oferta nesolicitată de preluare a UniCredit SpA, spunând că oferta nu a fost convenită în prealabil, este prea scăzută şi ar putea afecta probabil locurile de......
Gazprom admite că nu va mai exporta gaze naturale în Europa de la 1 ianuarie 2025 – surse Reuters
Gazprom admite că nu va mai exporta gaze naturale în Europa de la 1 ianuarie 2025 – surse Reuters
Compania rusă de stat Gazprom se aşteaptă ca după 31 decembrie să nu mai fie livrate gaze către Europa via Ucraina, ...
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: Mă aştept Bulgaria şi România să adere pe deplin la spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: Mă aştept Bulgaria şi România să adere pe deplin la spațiul ...
Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson (foto), s-a declarat convinsă, marţi, în plenul Parlamentului ...
Sezamo începe de astăzi livrarea de brazi naturali
Sezamo începe de astăzi livrarea de brazi naturali
Supermarketul online Sezamo anunță anunță că în cepând de astăzi și până pe 23 decembrie va livra brazi naturali ...