Dan Popa, director regional Veeam: Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să schimbăm România

Industria IT românească are un rol fundamental de a transforma societatea și economia României cu ajutorul fondurilor de 28 de miliarde de euro disponibile prin PNRR, este de părere Dan Popa, Regional Manager Southeastern Europe, Veeam Software.
Lidia Neagu - joi, 07 nov. 2024, 22:05
Dan Popa, director regional Veeam:  Avem fonduri de 28 de miliarde de euro din PNRR. Noi, industria IT, avem datoria să schimbăm România

”IT-ul are un rol fundamental în a duce această societate la un alt nivel. IT-ul astăzi este reprezentat și de noi, cei din această sală, care avem obligația și, pe undeva, datoria de a schimba fundamental această țară și a duce-o pe un nou palier economic. Sunt fonduri de peste 28,5 miliarde de euro care urmează să vină de la Bruxelles din PNRR pe două axe fundamentale pentru dezvoltarea IT-ului și a digitalizării în România. Una este axa digitalizării și cealaltă este axa energiei verzi. 25 din 27 de țări au mers pe axa de digitalizare”, a Dan Popa, Regional Manager Southeastern Europe, Veeam, în cadrul evenimentului VeeamON Tour Romania 2024.

Veeam Software România, subsidiara locală a companiei americane specializată în furnizarea de soluţii care asigură disponibilitatea şi recuperarea datelor, a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 330,4 milioane de lei (66,4 milioane de euro), în creştere cu 25% faţă de 2022, conform datelor de pe platforma Termene.

Prezentă din 2015 pe piața din România, Veeam Software România a ajuns anul trecut la un număr mediu de 850 de angajați.

”Devenind un hub energetic, un hub de IT și un hub logistic regional, această sinergie va transforma România și va aduce o rapiditate mai mare decât a tuturor celorlalte țări din Estul Europei. Și, sigur, și contextul geopolitic va ajuta România în următoarele perioade. Așadar, avem o oportunitate deosebită de a duce această țară la alt nivel”, a mai spus Popa.

El a explicat că digitalizarea vine la pachet și cu creșterea exponențială a volumului de date, care trebuie protejate, mai ales că atacurile cibernetice, în special cele ransomware, cresc și ele exponențial. Potrivit unor studii ale companiei, 8 din 10 companii au suferit anul trecut cel puțin un atac cibernetic de succes, malițios de tip extern ransomware, iar 7 din 10 companii, au suferit cel puțin două atacuri de succes.

”Imaginați-vă că, în acest moment, la nivelul anului 2024, s-au creat 150 de zeta biți de date. La fiecare doi ani, volumul de date se dublează.

Doar imaginați-vă ce oportunitate extraordinară avem în față, noi companiile de IT, dar și companii clienți și toată piața în general, de a intra peste aceste date, de a pune «in place» mecanisme de artificial intelligence, machine learning, advanced analytics și așa mai departe, și de a reuși să extragem insight-uri fundamentale pe care să le pune la dispoziție factorilor de decizie din capul fiecărei companii, aceștia fiind în poziția de a lua decizii pentru fiecare dintre businessurile lor, fundamentate științific și nu empiric. De asemenea, această creștere exponențială a volumului de date vine și la creșterea digitalizării. Acest factor vine în mod automat și cu niște amenințări cibernetice fără precedent”, a precizat reprezentantul Veeam.

Compania americană, cu sediul central în Columbus, furnizează soluții de virtualizare, stocare și cloud pentru a permite companiilor să economisească timp, să atenueze și să reducă semnificativ capitalul și costurile operaționale. De asemenea, aplicațiile Veeam permit recuperarea rapidă a datelor, verificabilitatea acestora și acces complet la acestea.

Te-ar mai putea interesa și
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului Comerțului care a fost lansat în august. Dacă în luna......
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
STB SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu
Societatea de Transport București (STB) SA are un nou director executiv: Alexandru Coșocariu. Acesta a mai deținut funcții ...
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informaţii şi documente unei anchete comune privitoare la două cabluri submarine secţionate din Marea ...