Blocul comunitar se pregăteşte pentru al doilea mandat al Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen iar Parlamentul European organizează audieri pentru cei care au fost desemnaţi pentru posturile de comisari. Uniunea Europeană ar trebui să construiască mai multe capacităţi regenerabile şi să crească eficienţa energetică pentru a reduce costurile, măsuri care ar asigura de asemenea securitatea energetică şi un viitor mai curat, le-a spus Jorgensen eurodeputaţilor.
„Dacă voi fi aprobat, voi face o prioritate din reducerea preţurilor la energie pentru industria noastră, pentru cetăţenii noştri”, a spus fostul ministru pentru Climă şi Energie din Danemarca cu prilejul audierii.
CEl a mai anunţat că în primele 100 de zile de la preluarea atribuţiilor, Comisia va prezenta o aşa-numită „Clean Industrial Deal” pentru a se asigura că firmele din sectorul manufacturier european rămân competitive pe parcursul tranziţiei la economia sustenabilă. Iniţiativa va include un plan pentru energie accesibilă şi va fi urmată de planuri separate pentru investiţii curate şi electrificare.
Uniunea Europeană trebuie să utilizeze toate instrumentele disponibile, inclusiv să îşi consolideze reţelele, să crească digitalizarea, să reducă birocraţia, să uşureze obţinerea de autorizaţii şi să adopte noi tehnologii pentru stocarea energiei şi captarea carbonului, a mai spus Dan Jorgensen.
De asemenea, Jorgensen a încercat să calmeze îngrijorările că îşi va aduce punctul său de vedere anti-nuclear în procesul de elaborare a politicilor europene. Potrivit lui Jorgensen, energia nucleară are un rol în procesul de decarbonizare a sistemului energetic.
Tot în primele 100 de zile ar urma să fie prezentată o foaie de drum pentru încetarea importurilor de combustibili fosili din Rusia, a spus Jorgensen. Importurile de gaze ruseşti, prin conducte, ale blocului comunitar au scăzut semnificativ după declanşarea războiului din Ucraina. Cu toate acestea, ponderea Rusiei în importurile de gaze lichefiate ale UE a urcat la 20% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu 14% în prima jumătate a lui 2023.
Potrivit calendarului anunţat de PE, audierile comisarilor desemnaţi se vor încheia pe 12 noiembrie, zi în care vor trebui să răspundă întrebărilor cei şase vicepreşedinţi executivi ai viitoarei Comisii, printre care şi românca Roxana Mînzatu, care se va ocupa de portofoliul „Oameni, competenţe şi pregătire”.
Sursa foto: Flickr