Moody’s: Perspectiva ratingului României a fost îmbunătăţită de la negativă, la stabilă

Moody’s a modificat perspectiva ratingului "Baa3" al României de la negativă, la stabilă. Decizia se datorează evoluţiei bune a indicatorilor macroeconomici din 2013. Agenţia de evaluare anticipează că evoluţia va continua. S&P ar putea creşte rating-ul României la nivelul de „investment grade" (favorabil investiţiilor străine), potrivit Erste Research Group.
Economica.net - sâm, 26 apr. 2014, 08:49
Moody's: Perspectiva ratingului României a fost îmbunătăţită de la negativă, la stabilă

Riscurile privind creşterea economică şi finanţarea au scăzut datorită redresării zonei euro, se arată în comunicatul Moody’s. „Accesul României la finanţarea multilaterală reduce riscurile la adresa capacităţii de rambursare a datoriilor externe, care pot fi generate de instabilitatea pieţei internaţionale”, spun analiştii.

De asemenea, Moody’s evidenţiază că deficitul bugetar şi nivelul moderat al datoriei publice atenuează o parte din riscurile reprezentate de dependenţa guvernului de finanţarea externă.

Agenţia de evaluare a menţinut ratingul României pentru datoriile pe termen lung la nivelul Baa3. Cel pentru datoriile pe termen scurt a fost menţinut la P-3. Analiştii anticipează că avansul PIB va fi susţinut de creşterea exporturilor şi absorbţia fondurilor europene, chiar dacă consumul intern şi creditarea ar putea rămâne sub nivelul anterior crizei în viitorul apropiat.

Ratingul Baa3 se află la cel mai redus nivel din categoria investment grade.

Moody’s a menţinut plafoanele pentru datoriile pe termen lung în valută, obligaţiunile în monedă locală şi depozitele bancare la nivelul A3, iar plafonul pentru depozitele pe termen lung în valută la Baa3.

Plafoanele pentru datoriile şi depozitele pe termen scurt în valută sunt P-2, respectiv P-3.

„România a reuşit să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB la sfâşitul lui 2012 şi la 2,3% din PIB în 2013, în pofida mai multor schimbări de guvern, respectând astfel condiţiile convenite cu FMI şi UE”, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare. Astfel, reducerea deficitului bugetar va susţine stabilizarea datoriei publice.

S&P ar putea acorda României ratingul favorabil investiţiilor străine – Erste

„Ministrul Bugetului Liviu Voinea a spus că S&P ar putea ridica România la nivelul de „investment grade, în 2014″, scrie Erste Group Research într-o notă publicată vineri. Declaraţia a fost făcută la întoarcerea ministrului dintr-o vizită la Washington, potrivit raportului Erste, care nu citează sursa informaţiei.

Nivelul de rating „investment grade” este cel prin care se recomandă investitorilor asumarea de riscuri în economia sau pe titlurile financiare ale unei ţări. Dimpotrivă, un rating sub „investment grade”, numit cel mai des „junk” (deşeu, gunoi, în jargon), declară ca nerecomandabilă investiţia în economia respectivă.

Analiştii de la BCR, membri ai echipei Erste Group Reserch, se întreabă dacă „este prea puţin” ceea ce ar decide S&P, sau dacă decizia ar veni „prea târziu”, având în vedere că decizia S&P vine la mai mult de doi ani după ce agenţia Fitch a făcut acelaşi lucru. Totodată, Mooddy’s, a treia mare agenţie de rating a lumii, a păstrat rating-ul care recomandă România investitorilor, şi să nu a retrogradat-o la categoria „junk”, în ciuda crizei.

„Decizia S&P vine cu mult în urma îmbunătăţirilor condiţiilor macroeconomice, care au fost deja luate în consideraţie de investitori. Totuşi, evaluările comparate sugerează că România este încă ieftină  faţă de alte ţări din aceeaşi categorie”, scriu autorii raportului citat, printre care se numără şi Radu Crăciun, economistul şef al BCR.

Erste anticipează că fluxurile suplimentare de investiţii vor veni din partea fondurilor pentru care ratingul S&P este un criteriu obligatoriu de asumare a expunerii pe România. Principala atracţie ar putea fi titlurile de stat denominate în valută, „care au preţuri decente şi evită riscul valutar” (al deprecierii leului).

S&P este singura agenţie care a ignorat nu doar îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice, ci şi reacţia pieţelor la acestea (marjele instrumentelor de management de risc CDS, randamentele titlurilor de stat).

Ratingurile României sunt Baa3 după clasificarea Moody’s, datând din 2006 în urma unei promovări, BB+ pe scala S&P (după o retrogradare din 2008) şi BBB- pe scala Fitch (după o promovare din 2011).

Retrogradarea României de către S&P datează de la debutul oficial al crizei financiare din toamna anului 2008.

„De atunci multe s-au schimbat. Deficitul de cont curent s-a îngustat la 1,1% din PIB în 2013, de la 13,7% în 2008, iar gradul de acoperire cu rezerve valutare a datoriei externe pe termen scurt a crescut la 181% în februarie 2014, faţă de 127% în decembrie 2008”, potrivit calculelor BCR.

Deficitul bugetar a scăzut sub 3% din PIB în 2013 de la 9% în 2009.

„S&P încă mai lăsa impresia, în noiembrie anul trecut, că va rămâne deconectată de percepţiile pieţei, când spunea că există cel puţin o probabilitate de 1 la 3 ca ratingul României să fie crescut în semestrul 2 din 2014”, aminteşte raportul Erste.


Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...