Potrivit unui comunicat al Executivului, banii provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi sunt necesari pentru asigurarea necesarului de finanţare din bugetul de stat a cererilor de rambursare către beneficiarii Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.
„La nivelul MIPE, care are rol de autoritate de management pentru Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, se află în procesare 950 cereri de rambursare. Se acoperă, astfel, deficitul de finanţare existent la nivelul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, respectiv al Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, conform regulilor de eligibilitate specifice revăzute în aceste programe operaţionale. Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului până la sfârşitul anului 2024”, a informat Executivul.
În baza unei alte hotărâri, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii primeşte o alocare suplimentară de circa 106 milioane de lei, credite de angajament şi credite bugetare din Fondul de rezervă bugetară. Banii vor fi utilizaţi pentru plata facturilor emise în cadrul proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020 derulate de către Compania Naţională de Căi Ferate „C.F.R.” – SA.
De asemenea, o suplimentare de 100 de milioane de lei, credite de angajament şi credite bugetare, vizează majorarea contribuţiei statului la capitalul social al Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – SA, în vederea acoperirii cheltuielilor curente.
Fonduri suplimentare de 30 de milioane de lei, credite de angajament şi credite bugetare, primeşte şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Sumele sunt destinate continuării finanţării proiectelor de infrastructură de transport derulate de companie.
Printr-o altă Hotărâre de Guvern a fost suplimentat bugetul Ministerului Finanţelor cu suma de 85 de milioane de lei în scopul plăţii ajutoarelor de stat în luna noiembrie a acestui an. Este vorba despre plata ajutoarelor de stat pentru: facilităţi de garantare pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii; compensarea creşterii accizei la motorina utilizată drept combustibil pentru motor; sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională şi crearea de locuri de muncă.
Bugetul Ministerului Afacerilor Externe se va majora cu 40,305 milioane de lei, fonduri necesare pentru plata unor tranşe aferente cotizaţiei anuale a României la bugetul Instrumentului European pentru Pace, pilonul II.
Totodată, bugetului Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor va fi suplimentat cu suma de 6,4 milioane de lei, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, în vederea plăţii despăgubirilor ca urmare a pagubelor produse de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, precum şi a dobânzilor aferente tranşelor salariale plătite în baza sentinţelor civile/hotărârilor judecătoreşti.
De asemenea, va fi suplimentat bugetul Serviciului de Informaţii Externe, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru plata unor drepturi de natură salarială.