Von der Leyen i-a propus lui Trump ca UE să înlocuiască gazul lichefiat rusesc cu cel american

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri că i-a propus preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, ca Statele Unite să îşi sporească livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) către UE, pentru a înlocui astfel gazele naturale lichefiate pe care statele blocului comunitar încă le importă din Rusia, transmite AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 08 nov. 2024, 19:07
Von der Leyen i-a propus lui Trump ca UE să înlocuiască gazul lichefiat rusesc cu cel american

În urma invaziei ruse în Ucraina şi a sabotării conductelor Nord Stream, UE a adoptat o politică de reducere a importurilor de gaze naturale ruseşti, care au fost înlocuite parţial de gazele naturale lichefiate (GNL) importate în special din SUA. Aduse cu nave transportatoare de gaz, aceste gaze sunt însă mai costisitoare decât gazele naturale transportate prin conductele existente.

În pofida sancţiunilor impuse Rusiei, unele state membre ale UE continuă să importe gaz rusesc, atât prin conductele din Ucraina şi Turcia, cât şi ca GNL. Potrivit comisarului european pentru energie, Kadri Simson, din totalul importurilor de gaz ale UE un procent de 18% reprezintă în prezent gaz rusesc, faţă de 45% în anul 2021. Pe lângă SUA, un alt furnizor semnificativ de gaz al UE este Norvegia, potrivit datelor statistice din 2023, furnizori majori fiind de asemenea state nord-africane, Regatul Unit şi Qatar.

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a ameninţat în campania electorală că va impune taxe vamale asupra produselor europene pentru a diminua astfel deficitul comercial înregistrat de SUA în relaţiile cu UE.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut joi o primă discuţie telefonică cu Trump după realegerea acestuia ca preşedinte al SUA.

„În primul rând, cred că este foarte important să vorbim, apoi să discutăm despre interesele noastre comune şi să începem negocieri”, a spus Ursula von der Leyen la o conferinţă de presă la finalul summitului informal al UE desfăşurat la Budapesta, unde a fost întrebată asupra modului în care intenţionează să gestioneze relaţiile cu Donald Trump în chestiunile comerciale.

„Interesele comune sunt, de exemplu – şi acesta este un subiect pe care l-am abordat ieri, dar fără a-l aprofunda – tot ceea ce priveşte GNL-ul. Noi încă primim mult GNL din Rusia, aşadar de ce să nu îl înlocuim cu GNL-ul american care este mai ieftin pentru noi şi ar coborî preţurile noastre la energie?”, s-a întrebat preşedinta Comisiei Europene. Acest subiect ar putea fi discutat „în raport cu deficitul comercial” l-a care s-a referit Trump, a completat Ursula von der Leyen.

Te-ar mai putea interesa și
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul său îi vizează pe micii producători, „sclavul salariat cocoşat de credite, vânzătorul de la hipermarketul străin”
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră. Răspunsul la întrebarea de ce a primit cele mai......
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA a dat asigurări că "nimeni nu va câştiga un război comercial sau ...
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1 a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu General Motors (GM) pentru a sprijini încorporarea GM/Cadillac ...
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice – raport BERD
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice ...
O revenire globală a politicilor industriale care îşi propun să protejeze interesele domestice ameninţă cooperarea ...