„Aşa cum am spus, am creat cadrul legal ca pe timbrul monumentelor istorice să existe o componentă financiară din bugetul de stat pentru a interveni pe clădiri monument istoric. Există diferite tipuri de intervenţii studiu de fezabilitate, proiect tehnic, începerea investiţiei. În momentul de faţă, Muzeul ASTRA a aplicat pentru realizarea proiectului de fezabilitate. După ce acest proiect este încheiat, de unde a reieşit şi valoarea totală a investiţiei, care se ridică la aproximativ 2 milioane de euro, deschidem apelul”, a arătat ministrul Raluca Turcan.
Şi directorul general al Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, Ciprian Ştefan, prezent la conferinţa de presă, a întărit ideea că este nevoie de această investiţie pentru ca Sibiul să aibă un centru pentru educaţie, scrie Agerpres.
„Investiţia va fi în jur de 2,1 milioane de euro pentru această zonă. (…) România a ajuns la o maturitate (…) când factorii decizionali au înţeles rolul nostru în viitor”, a spus Ciprian Ştefan.
Acesta a subliniat faptul că deocamdată s-a făcut studiul de fezabilitate pentru această investiţie, dar că „există în momentul faţă şi va exista şi anul viitor instrumentul de finanţare prin Ministerul Culturii”.
La această conferinţă de presă au fost prezenţi şi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş şi preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, care şi-au declarat susţinerea pentru cultură.
Bastionul Soldisch sau al Mercenarilor a fost construit între 1622 şi 1627 şi face parte din fortificaţiile oraşului medieval Sibiu. Clădirea lipită de bastion este o construcţie cu turn, în care va funcţiona Centrul ASTRA pentru Educaţie.