E.On a înmagazinat gaze de 220 de milioane de euro peste consumul clienților săi, ca urmare a obligației de stocare

E.On, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze din România, a înregistrat costuri suplimentare de 220 de milioane de euro cu achizițiile de gaze ca urmare a îndeplinirii obligațiilor de înmagazinare, gaze care sunt peste nevoia de consum a clienților companiei, a declarat Claudia Griech, director general al E.On Energie România.
Mihai Nicuţ - lun, 11 nov. 2024, 14:50
E.On a înmagazinat gaze de 220 de milioane de euro peste consumul clienților săi, ca urmare a obligației de stocare

“În ceea ce privește iarna care ne așteaptă, cu toate greutățile prin care furnizorii au trecut, am înțeles să ne preocupăm în primul rând de siguranța în alimentarea clienților noștri și să fim totuși un partener corect pentru stat, în așa fel încât am luat toate măsurile necesare și am făcut și rezervele de gaz necesare pentru a putea să prevenim orice situații legate de temperatură în perioada iernii.

Stocul pe care îl avem este chiar mult peste nivelul de care ar fi nevoie în mod comercial, în mod obișnuit, dar m-a bucurat că măcar există recunoaștere de la nivelul autorităților, respectiv domnul președinte al ANRE  (prezent anterior în sală – n.red.) a recunoscut că stocurile de gaze sunt făcute pe cheltuiala furnizorilor privați și vorbim aici despre o sumă undeva la peste 220 de milioane de euro. Mă refer strict la stocul pe care l-am constituit suplimentar față de nevoia comercială a portofoliului nostru de clienți, adică este peste nevoia de consum a portofoliului nostru de clienți”, a spus Claudia Griech la Forumul Gazelor Naturale, organizat de publicația Financial Intelligence.

Ea a spus că facturile plătite de clienții casnici nu vor plăti mai mult decât anul trecut, dar a amintit că în continuare nu există certitudinea că gazele din producția internă pentru consumul casnicc vor fi vândute la preț reglementat (120 de lei/MWh) și în perioada 1 ianuarie-31 martie 2025.

“În ceea ce privește prețurile, aș spune în primul rând că, în condițiile în care vorbim despre o iarnă normală, ne așteptăm ca nivelul facturilor pentru clienții casnici să fie la nivelul celor din iarna trecută. Ca și consum mediu – vorbim despre un apartament de două camere – ne așteptăm ca factura să fie undeva la 315 lei în perioada de iarnă, iar pentru un apartament de trei camere undeva la 420 lei pentru aceeași perioadă. Într-adevăr, încă trebuie să clarificăm prețul la care gazele vor fi livrate către noi, în primul rând în trimestrul unu al anului următor. Dar, cu toate astea, aș spune că așa cum interpretăm legea în momentul acesta, nu ne așteptăm la surprize”, a spus Griech.

Oficialul E.On a reamintit că, deși momentul liberalizării piețelor se apropie, nu există suficientă lichiditate în piețe.

„S-a tot vorbit despre liberalizare astăzi și îmi vine foarte greu să zic că noi suntem la mijlocul lui noiembrie, ne așteptăm la o liberalizare la 1 aprilie 2025 și în mod onest nu am făcut nimic ca să pregătim această liberalizare. Dacă ne uităm la piața angro, nu avem lichiditate nici pe parte de energie electrică, pe parte de gaz nici măcar semnale de preț nu avem de la 1 aprilie încolo.
Nu este clar pentru noi ca furnizori ce avem de făcut. S-a vorbit despre informarea clienților, foarte de acord, dar să informăm ce anume va fi. Este într-adevăr, această efervescență electorală, care probabil că lasă lucrurile importante pe mai târziu, dar cred că este deja mult prea târziu ca să avem o liberalizare a pieței bine gândită și care să nu impacteze în mod negativ clientul.

Așa că, dacă ar fi să trag un semnal de alarmă astăzi în legătură cu acest subiect, l-aș trage în sensul în care ne dorim o piață liberă, o piață liberă trebuie înțeleasă ca o piață competitivă în care clientul are de câștigat. Dar, atâta vreme cât nu facem nimic pentru pregătirea acestei piețe, cred că nu putem să mergem înainte tot așa.

De ce anume avem nevoie? Avem nevoie în primul rând să existe o piață angro, pentru că nu avem în momentul acesta o piață. Avem nevoie de definirea, într-adevăr, a consumatorului vulnerabil și m-ar bucura foarte mult ca măsurile de protecție socială să fie făcute de către stat prin instituțiile sale abilitate în acest sens și nu prin furnizorii de energie electrică. Și da, avem nevoie, într-adevăr, să le comunicăm clienților, să încercăm să explicăm ce înseamnă această piață liberă”, a conchis Griech.

E.On Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu de 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Stadiul fizic al lucrărilor la secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești a ajuns la 59%, a anunțat duminică directorul general al Companiei Naționale de Administrare a......
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei porcine africane
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei ...
Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine ...
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi vicepreşedinte PSD, a afirmat, duminică, ...
Gheorghe Flutur, preşedintele PNL Suceava: Am votat pentru siguranţă şi prosperitate
Gheorghe Flutur, preşedintele PNL Suceava: Am votat pentru siguranţă şi prosperitate
Preşedintele filialei judeţene Suceava a Partidului Naţional Liberal (PNL), Gheorghe Flutur, a declarat, duminică, la ...