Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia și utilitățile, cele mai atacate companii – Florin Popa, Orange România

Companiile din România se confruntă cu un risc ”la un nivel fără precedent” din punct de vedere al securității cibernetice, pe fondul creșterii numărului de atacuri, dar și al gradului de sofisticare, a declarat Florin Popa, director B2B, Orange România.
Lidia Neagu - mie, 13 nov. 2024, 22:04
Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia și utilitățile, cele mai atacate companii - Florin Popa, Orange România

”Vedem o creștere a numărului de atacuri, potrivit ultimului nostru raport, de 18% pe baza de clienți pe care o protejăm noi, cu o schimbare a ponderii industriilor care sunt vizate. Utilitățile și companiile din energie au acum cea mai mare pondere, de peste 30% din atacuri, urmate de administrația publică, cu circa 25% și verticala de servicii financiare pe locul trei. Recent, DNSC-ul a publicat cifre similare, de fapt mult mai mare, o creștere de 27% a numărului și un volum de 75 de milioane de atacuri. Deci, vorbim în acest moment de un risc la un nivel fără precedent din punctul acesta de vedere pentru toate afacerile din România pe care noi încercăm să le protejăm cu ajutorul soluțiilor pe care le furnizăm”, a declarat Florin Popa la GoTech World.

Însă, potrivit acestuia, există, de asemenea, o creștere accelerată la nivelul de sofisticare atacurilor cibernetice după ce infractorii cibernetici au început să folosească inteligența artificială.

”Practic, așa cum oamenii bine intenționați și bineînțeles și business-urile folosesc de AI pentru a face business-urile mai bine, mai eficiente și să găsească soluții cât mai bune pentru clienții proprii, acești infractori cibernetici folosesc AI-ul pentru a sofistica nivelurile de atac și avem atacuri la care nu te-ai fi gândit acum 4-5 ani. (…) În plus, aceste tipuri de afaceri au devenit o afacere reală în această lume subterană din zona de infracționalitate cibernetică. Nu mai vorbim de niște băieți într-un garaj care stau și fac atacuri de tip phishing și așa mai departe, vorbim de adevărate corporații care sunt gestionate de niște minți foarte inteligente, dar rău intenționate. Sunt adevărate corporații care își desfășoară activitatea la fel ca și corporațiile din lumea noastră, cu echipe de conducere, departamente de HR care își motivează angajații, cu CFO și așa mai departe”, a explicat oficialul Orange.

Securitatea cibernetică, pe de altă parte, a adus companiilor românești de profil și o ”oportunitate majoră”. Florin Popa spune că în România există în acest moment un număr mare de furnizori de soluții de securitate cibernetică.

”Aceste companii pot crea valoare adăugată, valoare de proprietate intelectuală pe care putem ulterior revinde cu margini foarte, foarte bune care să genereze contribuție și la produsul intern brut. Iar industria de ICT a depășit anul trecut ca pondere agricultura și este foarte aproape de industrie la compoziția la produsului intern brut”, a adăugat directorul Orange România.

Potrivit celui mai recent studiul al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) prezentat la finele lunii octombrie, contribuția directă a sectorului IT&C fost de 8% din PIB, în timp ce impactul total al sectorului a fost de 45,3 miliarde de euro, raportat la PIB-ul din 2023.

Ediţia din acest an a expo-conferinţei B2B GoTech World a reunit, la Romexpo, în perioada 12 -13 noiembrie, peste 120 de experţi din industrie şi aproximativ o sută de companii expozante. Reprezentanţii organizatorilor estimau că vor participa în jur de 15.000 de oameni, dintre care aproximativ 7.000 din categoria C-level.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cursul zilei de joi, va pleca într-o vizită în Ungaria, în capitala Budapesta urmând să aibă loc "o reuniune decisivă" pe tema intrării......
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
Deficitul comercial al României cu Polonia a ajuns la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în ...
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 - 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, ...
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
În urma recentelor îmbunătăţiri ale ratingului Greciei de către agenţiile de evaluare financiară şi a realizării ...