Olandezii au creat o nouă formă a gripei aviare şi vor să dea publicităţii metoda

Un laborator olandez care a creat o tulpină foarte contagioasă a gripei aviare, ce poate infecta şi ucide milioane de oameni, vrea să dea publicităţii modul în care a reuşit acest lucru, generând temeri că virusul ar putea ajunge în mâinile teroriştilor.
Economica.net - mar, 20 dec. 2011, 08:36

Administraţia de la Washington se teme că tulpina mortală a virusului gripei aviare ar putea ajunge în mâinile teroriştilor care ar putea să o folosească drept armă biologică de distrugere în masă, relatează Mediafax.

Unii oameni de ştiinţă consideră că această cercetare nu ar fi trebuit să fie realizată într-un laborator universitar, ci într-unul militar.

„Există teama că, dacă se creează ceva atât de mortal şi se transformă într-o pandemie globală, mortalitatea şi costul pentru întreaga lume ar fi masivă”, a declarat pentru The Independent un consilier ştiinţific al administraţiei SUA, sub protecţia anonimatului.

Pentru prima dată, cercetătorii au reuşit să realizeze o mutaţie a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare astfel încât să se poată transmite foarte uşor prin intermediul aerului, prin tuse şi strănut. Până în prezent, se considera că gripa aviară H5N1 se poate transmite între oameni numai prin contact fizic foarte apropiat.

Oamenii de ştiinţă olandezi au efectuat această cercetare controversată pentru a demonstra cât este de uşor să se realizeze o mutaţie genetică a H5N1 pentru a deveni o tulpină de gripă umană foarte contagioasă. Ei consideră că noile cunoştinţe dobândite vor ajuta la dezvoltarea unor noi vaccinuri şi medicamente.

Studiul a fost efectuat de o echipă olandeză de oameni de ştiinţă, condusă de Ron Fouchier, de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, unde virusul mutant este ţinut încuiat, dar fără paznici înarmaţi, la subsolul unei clădiri.

Te-ar mai putea interesa și
Glasul roţilor de fier din ce în ce mai slab – Românii aleg trenul tot mai rar. Transportul rutier rămâne rege (date INS)
Glasul roţilor de fier din ce în ce mai slab – Românii aleg trenul tot mai rar. Transportul rutier rămâne rege ...
Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul, în primele nouă luni din 2024, a fost de 53,718 milioane, în scădere cu 4,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor......
Forțele speciale ucrainiene au ucis 13 soldați nord-coreeni
Forțele speciale ucrainiene au ucis 13 soldați nord-coreeni
Comandamentul Forţelor de Operaţiuni Speciale al Forţelor Armate Ucrainene a anunţat marţi moartea a 13 soldaţi nord-coreeni ...
În sfârșit, prețul gazelor începe să scadă în Europa
În sfârșit, prețul gazelor începe să scadă în Europa
Prețurile gazelor naturale pe piața europeană s-au stabilizat și au înregistrat o tendință de scădere în ultimele ...
Ucraina își duce afacerile mai la Vest după ce s-a extins în Polonia, România, Cehia și Austria
Ucraina își duce afacerile mai la Vest după ce s-a extins în Polonia, România, Cehia și Austria
Ucrainenii care și-au extins afacerile în Europa după invazia Rusiei din februarie 2022 își schimbă acuma atenția ...