Premier Energy Group raportează venituri normalizate de 841,7 milioane de euro și o EBITDA normalizată de 72,3 milioane de euro pentru primele nouă luni ale anului 2024

Premier Energy Group, un jucător cheie pe piața de energie din Europa de Sud-Est, listat pe Piața Principală a Bursei de Valori București, raportează venituri de 815,8 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2024, o creștere de 25% față de aceeași perioadă a anului precedent, veniturile normalizate ajungând la 841,7 milioane de euro, o majorare cu 36% comparativ cu anul anterior.
Economica.net - joi, 14 nov. 2024, 18:54
Premier Energy Group raportează venituri normalizate de 841,7 milioane de euro și o EBITDA normalizată de 72,3 milioane de euro pentru primele nouă luni ale anului 2024

EBITDA normalizată a înregistrat o creștere de 8%, ajungând la 72,3 milioane de euro. Aceste rezultate vin în urma unui T3 2024 solid, trimestru în care cifra de afaceri a crescut cu 61% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 303,3 milioane de euro (o majorare de 74% la nivel normalizat, ajungând la 306,9 milioane de euro), iar EBITDA normalizată a crescut cu 22%, ajungând la 19,1 milioane de euro.

„Suntem încântați să raportăm rezultate solide în al treilea trimestru, marcând o creștere continuă susținută atât de performanța organică, dar și de achizițiile strategice. În ciuda provocărilor, precum costurile ridicate de echilibrare, prețurile mai scăzute ale energiei electrice și condițiile de vânt reduse din 2024, operațiunile noastre diversificate și integrate vertical au generat rezultate solide, în special în segmentul de gaze naturale, contribuind la menținerea rezilienței și stabilității generale și navigând eficient prin volatilitatea ridicată a pieței. În conformitate cu strategia noastră de extindere a capacității, am adăugat cu succes 80 MW de capacitate de generare a energiei eoliene la sfârșitul lunii iulie, consolidând creșterea diviziei noastre de energie regenerabilă în al treilea trimestru. Continuăm strategia de a ne axa pe îmbunătățiri operaționale, creștere organică și finalizarea portofoliului nostru de proiecte atractive”, a declarat Jose Garza, CEO al Premier Energy Group, a declarat:

În ceea ce privește principalele rezultate operaționale, producția din sursele de energie regenerabilă deținute (RES) a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2024 o creștere de 38% față de aceeași perioadă a anului trecut, susținută de achiziții și punerea în funcțiune a noilor dezvoltări. În iulie 2024, Premier Energy a adăugat 80 MW de capacitate eoliană în portofoliu și a pus în funcțiune alți 5 MW de capacitate solară în acest trimestru. Creșterea, deși solidă, a fost atenuată de condițiile de vânt mai puțin favorabile, care au fost deosebit de slabe în primele șase luni ale anului 2024.

Grupul a înregistrat, de asemenea, o creștere de 66% față de aceeași perioadă a anului precedent la nivelul cantității de energie electrică furnizată și o majorare cu 34% a gazelor naturale furnizate, reflectând extinderea capacităților sale de furnizare de energie. Numărul clienților deserviți prin rețeaua de distribuție de gaze naturale a crescut cu 5%, consolidând astfel poziția pe piață a Grupului. În Republica Moldova, operațiunile au evoluat conform așteptărilor pe bază normalizată, cu o creștere de 8% a volumelor furnizate și un avans de 1% al numărului de clienți.

Premier Energy Group a încheiat al treilea trimestru al anului 2024 cu 2,3 milioane de clienți de energie pe piețele sale principale, înregistrând o creștere de 111% față de anul precedent, datorată achiziției CEZ Vânzare, devenită astăzi Premier Energy Furnizare.

„Performanța noastră financiară din primele nouă luni ale anului 2024 reflectă un echilibru între valorificarea oportunităților de creștere și gestionarea provocărilor pieței. Deși costurile de echilibrare fără precedent și impactul reglementărilor au influențat rezultatele, am continuat să ne concentrăm pe optimizarea operațiunilor. Rezultatele din trimestrul trei, după un prim semestru plin de provocări, marchează o revenire la profitabilitatea așteptată în segmentul de furnizare de energie din România, chiar și în fața obstacolelor continue. Creșterea de 22% a EBITDA normalizată în trimestrul trei subliniază reziliența noastră strategică, în special în segmentul de gaze naturale, unde îmbunătățirile operaționale au susținut profitabilitatea. Privind în perspectivă, rămânem dedicați reducerii riscurilor de volatilitate și asigurării stabilității noastre financiare, pe măsură ce continuăm să deservim eficient baza noastră de clienți în creștere”, a adăugat Petr Stohr (foto), CFO al Premier Energy Group.

În segmentul de energie regenerabilă, veniturile în România au crescut cu 6%, ajungând la 145,6 milioane de euro. Segmentul a beneficiat de achiziția unui parc eolian de 80 MW în iulie 2024, dar s-a confruntat cu provocări, cum ar fi prețurile mai scăzute la energie electrică, volatilitatea mai mare a prețurilor pe parcursul zilei, introducerea unei noi taxe de solidaritate pe producția de energie electrică începând cu aprilie 2024 și producția eoliană mai slabă.

Segmentul de furnizare de energie din România, achiziționat în aprilie 2024, a contribuit cu 181,1 milioane de euro la venituri în primele sale șase luni de când se află în proprietatea Grupului.

Divizia de gaze naturale a raportat o majorare cu 11% a veniturilor, ajungând la 223,8 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu 202,3 milioane de euro în 9L 2023. Această creștere a fost susținută de o majorare de 32% a volumelor furnizate, determinată de vânzările solide pe piața internă și de activitatea angro în afara României.

În Republica Moldova, afacerea de distribuție și furnizare a energiei electrice a înregistrat o scădere de 16% a veniturilor față de aceeași perioadă a anului precedent, fiind de 265,3 milioane de euro. Totuși, ajustând deviațiile de tarif și impactul tarifelor în energia nefacturată, veniturile normalizate au crescut cu 5% față de anul anterior, ajungând la 291,2 milioane de euro, iar EBITDA normalizată a crescut cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 31,9 milioane de euro.

Premier Energy a înregistrat o creștere de 8% a EBITDA normalizată, ajungând la 72,3 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu 67,1 milioane de euro în aceeași perioadă a anului 2023. Aceste rezultate reflectă deviațiile de tarif din Republica Moldova, impactul tarifelor energiei pentru furnizarea nefacturată și costurile unice de achiziție pentru parcul eolian de 80 MW. Profitul înainte de impozitare a fost de 32,1 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2024, înregistrând o scădere de 61%, în timp ce profitul după impozitare a fost de 26,5 milioane de euro, o scădere de 58% în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior. La nivel normalizat, ajustând pentru deviațiile de tarif după impozitare, impactul tarifelor în energia nefacturată și cheltuielile de achiziție unice, profitul net a fost de 30,3 milioane de euro, reflectând o creștere de 12% comparativ cu 2023.

 

Despre Premier Energy Group

Premier Energy deține, gestionează sau are în dezvoltare peste 1,200 MW de capacitate de generare a energiei regenerabile (în principal eoliană și fotovoltaică) și furnizează electricitate la aproximativ 2,3 milioane de puncte de consum din România și Republica Moldova, marea majoritate fiind gospodării și mici afaceri. Grupul deține, de asemenea, o vastă rețea de distribuție a energiei electrice în Republica Moldova, care acoperă aproximativ 75% din populația țării.

Grupul este și furnizor de gaze naturale pentru consumatori casnici și non-casnici (în retail, industrie, comerț) și deține și operează o rețea de distribuție a gazelor de peste 3.800 km în zonele din jurul capitalei, în partea de sud și vest a țării, precum și în localități mai mici din partea de nord a României.

Societatea este al treilea jucător ca mărime pe piața distribuției de gaze naturale și al patrulea furnizor de energie electrică din România.

După listarea pe BVB, Grupul Premier Energy este deținut în proporție de 71% de fondul de investiții din Cehia Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc. Šmejc este, de asemenea, CEO al PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune, cu active de peste 43 de miliarde de euro.

Listarea pe BVB a Premier Energy PLC (simbol „PE”) din mai 2024 reprezintă cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) a unei companii antreprenoriale din ultimii șapte ani și a cincea cea mai mare listare de la înființarea Bursei de Valori București.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului Otopeni
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti ...
Executivul a aprobat joi indicatorii tehnicoeconomici aferenţi pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului......
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
În această seară, importul de energie electrică s-a apropiat de pragul de 3.000 MW putere instantanee în condițiile ...
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2030
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori ...
Sectorul de distribuţie a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii, ...
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume în magazinele Carrefour
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume ...
Carrefour România anunță că o nouă cooperativă, aflată în localitatea Malu Spart, din județul Giurgiu, intră în ...