„Anul 2024 este foarte dificil, o parte din colegii noștri sunt decapitalizați prin reducerea totală sau parțială a veniturilor pe hectar, care a dus la dispariția licihidității. Pentru mine, lichiditatea este oxigenul, poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, ajungi să falimentezi”, a spus pentru Termene.ro Nicolae Apopi, administratorul Popagra SRL, o fermă din Timiș care administrează circa 2.500 de hectare de teren.
El consideră că aceasta este cea mai gravă situație în care se poate afla un agricultor, pentru că nu este deloc ușor de gestionat.
„Avem foarte mulți fermieri cu lipsă de lichiditate. Ajutorul Guvernului pentru „pansarea” rănilor fermierilor sau chiar ajutorul de la Bruxelles nu reușește să restabilizeze întregul sistem agricol. Schimbarea trebuie să înceapă și pentru noi ca persoană, ca individ, ca antreprenor, să fim deschiși la inovație, dialog, la a apela la consultanți și, nu în ultimul rând, să reușim să ne asigurăm capitalul investit”, a mai spus pentru Termene.ro Nicolae Apopi.
Despre problemele fermierilor vorbește pentru Termene.ro Mircea Chipăilă, un agricultor cunoscut din județul Constanța, care lucrează în jur de 800 ha de teren agricol.
„Fermierii foarte mici cu 100 de hectare sunt foarte expuși. Au mai făcut și niște greșeli economice. Dacă el a vrut un tractor de 200 de CP la 100 de hectare, cât o vilă este tractorul lui, decizia nu a fost corectă pentru el, pentru că va ajunge să-l piardă în economia aceasta de piață. Aici este tragedia”, a declarat pentru Termene.ro Mircea Chipăilă.
Citeşte integral articolul în Termene.ro .