Cele patru companii vor investi aproximativ 0,7% din profitul net de aproximativ 70 de miliarde de dolari pe care l-au câștigat colectiv în 2023.
Anunțul a fost făcut în marginea summit-ului COP29 al Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice din Azerbaidjan, unde discuțiile s-au concentrat pe strângerea de 1 trilion de dolari în finanțare pentru climă de la națiunile mai bogate pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare.
Un purtător de cuvânt al TotalEnergies a refuzat să numească firma globală de capital privat selectată să gestioneze fondurile, dar a spus că cele 500 de milioane de dolari vor fi plătite pe mai mulți ani prin licitații pentru proiecte de-a lungul lanțului valoric energetic.
Acestea vor include sisteme interne de energie solară, rețele micro-electrice, producție de energie, transport, logistică și stocare, tehnologii de mobilitate electronică și combustibili moderni pentru gătit, cum ar fi gazul petrolier lichefiat (GPL), în principal în Africa Sub-Sahariană și Asia de Sud și de Sud-Est.
Agenția Internațională pentru Energie estimează că mai mult de 2,3 miliarde de oameni din întreaga lume își mai gătesc mesele pe sobe tradiționale care ard lemne, cărbune și bălegar de animale, ceea ce duce la probleme de sănătate.
„Sunt primele zile, dar sperăm că, investind în comun, vom putea contribui la eforturi mai ample de a aborda provocarea foarte reală a accesului la energie”, a declarat CEO-ul BP, Murray Auchincloss.
Firmele nu au dezvăluit cât de mult a promis fiecare companie în parte.
La începutul acestui an, TotalEnergies a anunțat o investiție separată de 400 de milioane de dolari pentru a dezvolta GPL pentru gătit în Africa și India până în 2030.