Activele administrate de Raiffeisen Asset Management (RAM) au crescut cu un miliard de lei în 2013, iar veniturile din administrarea investiţiilor au fost de peste 54,2 milioane de lei, cu peste 54% mai mari faţă de 2012, potrivit unui raport al companiei, primit la redacţia ECONOMICA.NET.
Profitul brut obţinut a fost de 21,3 milioane RON în 2013, cu 70% peste nivelul de 12,5 milioane de lei obtinut în 2012.
RAM avea în administrare active de aproape 4,6 miliarde de lei la 30 martie, fiind al doilea cel mai mare administrator român de investiţii, cu o cotă de piaţă de 21,2% (dacă sunt incluse şi SIF-urile). Societatea administrează şapte fonduri de investiţii deschise (mutuale), cu active de peste 3,3 miliarde de lei, dintre care se remarcă Raiffesisen Ron Plus, al doilea cel mai mare fond mutual românesc (2,19 miliarde de lei).
Liderul Erste Asset Management România are active de peste 6,6 miliar de de lei şi o cotă de piaţă de 28,7%.
Compania mai are în administrare două fonduri de investiţii închise (care nu fac emisiune şi răscumpărare continue de titluri, ca fondurile mutuale, deschise), cu active de aproape 300 de milioane de lei, un fond de pensii facultative şi portofolii individuale de investiţii de aproape 70 de milioane de lei.
„Rezultatele companiei reflectă creşterea volumului de activitate prin creşterea valorii de piaţă a activelor, precum şi a sumelor noi atrase de la clienţi. Pe lângă subscrierile în fondurile cu plasamente în instrumente purtătoare de dobândă, anul 2013 marchează începutul unei tendinţe de creştere a interesului pentru fondurile cu capital protejat, care au atras în ultimele trimestre aproximativ 15% din subscrierile nete in fondurile administrare de Raiffeisen Asset Management”, spune raportul companiei.
Dintre fondurile care efectuează plasamente şi în acţiuni, Raiffeisen Confort a fost fondul care „a atras cele mai mari intrări nete din piaţa românească în 2013. Începând cu octombrie 2013, aceasta strategie investiţională (care permite participarea la creşterea pieţei de acţiuni, dar şi protecţia capitalului în cazul scăderii cotaşiilor acţiunilor) este disponibilă şi în valută, prin schimbarea denominării monedei fondului Raiffeisen Confort seria 2 în Raiffeisen Confort Euro”.
„Mulţi dintre investitori au făcut, în ultimii ani, primul pas dincolo de instrumentele de economisire clasice, prin investiţiile în fonduri mutuale. Evoluţiile din ultima perioadă ne permit să fim încrezători că suntem într-un context de piaţă mai favorabil pentru al doilea pas important în administrarea finanţelor personale, respectiv diversificarea plasamentelor pe termene mai lungi şi o alocare parţială către fonduri cu capital protejat sau chiar diversificate, în funcţie de apetitul la risc al fiecărui investitor”, a declarat Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management.ve.