Reuniunea va fi precedată de o reuniune a Comitetului director al Agenţiei Europene de Apărare, structură ce sprijină proiectele de cooperare în domeniul apărării şi oferă un forum pentru ministerele europene ale apărării.
Consiliul va purta o discuţie privind disponibilitatea şi pregătirea în domeniul apărării, în contextul raportului „Un nivel mai mare de siguranţă împreună – Consolidarea disponibilităţii şi pregătirii în domeniul apărării civile şi militare a Europei”, prezentat la 30 octombrie 2024 de consilierul special al preşedintelui Comisiei Europene, Sauli Niinisto, care se va alătura miniştrilor pentru un schimb informal de opinii.
Raportul are scopul de a evalua provocările complexe ale UE şi ale statelor sale membre, într-un peisaj geopolitic volatil şi să prezinte recomandări pentru a îmbunătăţi pregătirea UE. Între recomandările raportului se numără: punerea în aplicare pe deplin a Strategiei industriale europene de apărare şi a programului aferent, punerea la dispoziţie a finanţării necesare la nivelul UE pentru a stimula şi a consolida investiţiile comune în capacitatea de a pregăti Europa pentru situaţii militare majore, consolidarea capacităţii Europei de a furniza Ucrainei asistenţă militară pe termen mediu şi lung, dezvoltarea unei pieţe unice pentru apărare cu măsuri concrete etc.
Potrivit Agenţiei Europene de Apărare, statele membre ale UE şi-au majorat în mod semnificativ cheltuielile pentru apărare în ultimii ani. Cheltuielile totale s-au ridicat la 240 de miliarde de euro în 2022 (+12,1% faţă de 2021), incluzând 58,1 miliarde de investiţii în domeniul apărării. Pe baza Fondului european de apărare, în 2023, Consiliul a adoptat un regulament de instituire a unui instrument de consolidare a industriei europene de apărare prin achiziţii publice în comun (EDIRPA) şi un regulament privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP).
În octombrie 2023, Consiliul a dat undă verde noilor norme care vizează stimularea achiziţiilor publice în comun în industria de apărare a UE, în timp ce, în martie 2024, UE s-a angajat să îşi sporească gradul de pregătire şi capabilităţile în materie de apărare.
În privinţa sprijinului pentru Ucraina, Consiliul din 19 noiembrie va avea un schimb informal de opinii cu ministrul apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, şi cu consilierul preşedintelui Zelenski pentru afaceri strategice, Alexander Kamyshin, prin videoconferinţă, precum şi cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Între 2022 şi 2024, UE a mobilizat 6,1 miliarde de euro în cadrul Instrumentului european pentru pace, pentru a răspunde nevoilor militare şi de apărare presante ale Ucrainei. În plus, în martie 2024, UE a decis să majoreze plafonul financiar al Instrumentului european pentru pace cu 5 miliarde de euro, prin instituirea unui fond specific de asistenţă pentru Ucraina.
Astfel, sprijinul financiar total alocat prin intermediul Instrumentului european pentru pace ajunge la 11,1 miliarde euro.
În cadrul secţiunii afaceri curente a reuniunii, se preconizează că miniştrii apărării din UE vor fi informaţi cu privire la Capacitatea de desfăşurare rapidă a UE şi la revizuirea strategică a PESCO, mai informează site-ul Consiliului.
Consiliul va purta o discuţie privind disponibilitatea şi pregătirea în domeniul apărării, în contextul raportului „Un nivel mai mare de siguranţă împreună – Consolidarea disponibilităţii şi pregătirii în domeniul apărării civile şi militare a Europei”, prezentat la 30 octombrie 2024 de consilierul special al preşedintelui Comisiei Europene, Sauli Niinisto, care se va alătura miniştrilor pentru un schimb informal de opinii. Raportul are scopul de a evalua provocările complexe ale UE şi ale statelor sale membre, într-un peisaj geopolitic volatil şi să prezinte recomandări pentru a îmbunătăţi pregătirea UE.
Între recomandările raportului se numără: punerea în aplicare pe deplin a Strategiei industriale europene de apărare şi a programului aferent, punerea la dispoziţie a finanţării necesare la nivelul UE pentru a stimula şi a consolida investiţiile comune în capacitatea de a pregăti Europa pentru situaţii militare majore, consolidarea capacităţii Europei de a furniza Ucrainei asistenţă militară pe termen mediu şi lung, dezvoltarea unei pieţe unice pentru apărare cu măsuri concrete etc.
În faţa noilor provocări în materie de securitate create de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, UE şi statele sale membre se angajează să stimuleze industria de apărare a UE. Potrivit Agenţiei Europene de Apărare, statele membre ale UE şi-au majorat în mod semnificativ cheltuielile pentru apărare în ultimii ani. Cheltuielile totale s-au ridicat la 240 de miliarde de euro în 2022 (+12,1% faţă de 2021), incluzând 58,1 miliarde de investiţii în domeniul apărării.
În plus, în martie 2024, UE a decis să majoreze plafonul financiar al Instrumentului european pentru pace cu 5 miliarde de euro, prin instituirea unui fond specific de asistenţă pentru Ucraina. Astfel, sprijinul financiar total alocat prin intermediul Instrumentului european pentru pace ajunge la 11,1 miliarde euro.
În cadrul secţiunii afaceri curente a reuniunii, se preconizează că miniştrii apărării din UE vor fi informaţi cu privire la Capacitatea de desfăşurare rapidă a UE şi la revizuirea strategică a PESCO, mai informează site-ul Consiliului.