Preț Bitcoin 2024-2030: Va atinge 100.000 dolari la sfârșitul lui 2024 sau începutul lui 2025?

Bitcoin rămâne cel mai larg și mai cunoscut proiect de monedă digitală. Fiind primul de acest fel și construit folosind tehnologia blockchain, $BTC a devenit cea mai tranzacţionată și pe larg acceptată criptomonedă de astăzi.
Economica.net - mie, 20 nov. 2024, 09:58
Preț Bitcoin 2024-2030: Va atinge 100.000 dolari la sfârșitul lui 2024 sau începutul lui 2025?

În acest articol, vom studia în detaliu ce este Bitcoin, care este istoria de preț Bitcoin și care sunt factorii care îl influențează. De asemenea, vom explora la ce se așteaptă investitorii și care sunt previziunile acestora în legătură cu viitorul criptomonedei.

Ce este Bitcoin

Bitcoin este prima și cea mai viabilă criptomonedă la nivel global construită cu ajutorul tehnologiei blockchain. Dezvoltată și lansată în 2009 de un dezvoltator anonim cu pseudonimul Satoshi Nakamoto, criptomoneda a ajuns să atingă prețuri uriașe în ultimii ani.

Bitcoin are capacitatea de a influența dezvoltarea mai multor proiecte din domeniul monedelor virtuale. Acest fenomen are loc, deoarece Bitcoin este o criptomonedă cu o capitalizare de piață mult mai mare, în comparație cu monedele meme. Unul dintre aceste proiecte este Pepe Unchained.

VIZITEAZĂ PEPE UNCHAINED

În ciuda popularității criptomonedei, identitatea lui Satoshi Nakamoto rămâne un mister. Acesta poate fi o singură persoană, sau chiar un grup de persoane, dar nimeni nu știe cu certitudine. Misterul din jurul originii Bitcoin a contribuit, într-o oarecare măsură, la atractivitatea sa ca monedă globală. Mai mult, popularitatea sa a inspirat dezvoltarea multor alte criptomonede noi.

Ca și monedă digitală, Bitcoin nu este greu de înțeles. De fapt, se folosește ca și banii fiat pentru plata de bunuri și servicii, folosind un portofel de criptomonede. Totuși, diferă prin structură, nivelul de utilizare și de acceptare globală. De exemplu, monedele fiat sunt acceptate și recunoscute pe scară largă de autorități globale. În schimb, criptomonedele sunt acceptate doar de piețe specifice sau companii care aleg să le utilizeze ca metodă de plată.

Tehnologia Blockchain a Bitcoin-ului: descentralizare și transparență

Bitcoin utilizează mecanismul de consens Proof-of-Work (PoW) pentru validarea tranzacțiilor înainte ca acestea să fie înregistrate permanent în blockchain-ul Bitcoin. Tehnologia blockchain, pe care se bazează Bitcoin, oferă o formă complet nouă de bani virtuali. Descentralizarea acestei tehnologii face ca tranzacțiile să fie transparente și să nu fie legate de nici o autoritate financiară. În alți termeni, toți utilizatorii blockchain-ului dețin controlul, iar tranzacțiile pot fi vizualizate de oricine, folosind exploratori de blockchain.

Deși, tranzacțiile sunt transparente prin adresa portofelului folosit, înregistrările stocate în blockchain-ul Bitcoin sunt criptate. Acest lucru înseamnă că numai persoana deținătoare a adresei își poate dezvălui identitatea. Pe lângă plata bunurilor și serviciilor, Bitcoin este utilizat pentru a trimite bani peste granițe fără comisioane sau conversie valutară. Deci, este un avantaj clar pentru persoanele care colaborează cu oameni din străinătate, sau care doresc să-și asigure securitatea și integritatea datelor.

Cu toate acestea, mulți infractori se folosesc de beneficiile oferite de tehnologie pentru extorcare și spălare de bani. Din acest motiv, criptomonede ca Bitcoin nu sunt reglementate de autorități, și sunt privite cu suspiciune.

În plus, autoritățile, deși lucrează la reglementarea Bitcoin, încă nu au găsit soluții pentru a combate astfel de infracțiuni sau de a proteja consumatorii de fraude. Totuși, lipsa reglementării nu a împiedicat Bitcoin-ul, și altcoinurile de top care i-au urmat, să supraviețuiască până astăzi.

Tendințele de preț Bitcoin: trecut și prezent

Bitcoin nu a avut din start succesele de care se bucură acum. Timp de câțiva ani de la lansare, criptomoneda a fost practic de nimic. Cu trecerea timpului, criptomoneda a înregistrat mai multe creșteri record, dar și prăbușiri masive. Astfel, dintre toate clasele de active, Bitcoin este cunoscut ca având una dintre cele mai volatile istorii de tranzacționare.

În ultima perioadă totuși, acesta reușește să impresioneze investitorii cu valorile pe care le atinge. La momentul scrierii acestui articol, Bitcoin se tranzacționează la prețul de 91,637 de dolari. În acest context, Bitcoin aduce beneficii unor proiecte precum, Pepe Unchained. Acesta din urmă se află încă în pre-vânzare, iar pasionații de criptomonede pot profita la maxim de oportunitățile oferite de proiect.

Preț Bitcoin: 2009-2023

În mai 2010, acesta se tranzacționa la un preț Bitcoin de mai puțin de 0,01 dolari. Criptomoneda a început să câștige tracțiune abia în anii 2013 – 2017.

Anul 2013 a început pentru Bitcoin cu un preț de 13 dolari. Până în aprilie, acesta a ajuns să fie tranzacționat la un preț de 100 de dolari, iar în octombrie – la 200 de dolari. Primul record stabilit a fost în 2017, când investitorii s-au bucurat de o apreciere de preț Bitcoin până la 15.000 de dolari.

Pe măsură ce piața de criptomonede s-a dezvoltat și a început să se extindă, urmărind succesul Bitcoin, criptomoneda a câștigat tot mai multă tracțiune. Astfel, până în 2021, prețul a atins maxime noi de peste 68.000 de dolari.

Cu toate acestea, criptomonedele, inclusiv Bitcoin, sunt cunoscute pentru fluctuații uriașe de preț. Astfel, în decembrie 2022, investitorii $BTC au suferit de pe urma scăderii de preț Bitcoin până la nivelul de 15.000 înregistrat în 2017. Decembrie 2022 este cunoscut drept „iarna cripto”, piața de monede digitale fiind afectate de mai mulți factori precum: creșterea inflației, războiul dintre Rusia și Ucraina, colapsul energetic, etc.

Lucrurile s-au schimbat în 2023, când valoarea de preț Bitcoin a cunoscut din nou o creștere spectaculoasă. Acesta a crescut constant de la prețul de 16.000 de dolari pe tot parcursul anului 2023, încheind anul la 42.258 de dolari.

Preț Bitcoin: 2024

Bitcoin a înregistrat maxime record în acest an. În martie, moneda a stabilit un nou maxim istoric de preț Bitcoin, ajungând la 73.835 dolari. Deși, pe parcursul anului prețul a fluctuat mult între nivele diferite, acesta își păstrează continuitatea de apreciere.

În septembrie, Rezerva Federală a SUA a anunțat o reducere a ratei de referință la 4,75%-5%, pentru prima dată de la începutul pandemiei Covid-19. Piața de criptomonede a avut o reacție pozitivă, în urma acestei scăderi, după cum era de așteptat. Astfel, Bitcoin și-a continuat tendința de creștere, imitând fluctuațiile pieței bursiere.

La momentul scrierii acestui text, conform datelor de pe CoinMarketCap, $BTC a trecut iarăși de nivelul de preț de 72.000 de dolari și se aproprie cu pași rapizi de un nou record.

Datorită aprobării ETF-urilor de către Comisia de Supraveghere a Piețelor din SUA, evenimentul de „Bitcoin Halving” (înjumătățirea Bitcoin) și o utilitate în creștere, tot mai mulți investitori văd un viitor frumos pentru criptomonedă. Unii dintre ei prognozează chiar o creștere de preț Bitcoin până la 100.000 de dolari. Dar acest lucru rămâne de văzut pe viitor.

Bitcoin influențează masiv dinamica prețului pentru Pepe Unchained

Creșterea prețului Bitcoin a atras după sine câteva modificări. Proiectele aflate în pre-vânzare au beneficiat de schimbările recente. Printre acestea se numără și moneda meme, Pepe Unchained ($PEPU), care face furori cu pre-vânzarea sa.

VIZITEAZĂ PEPE UNCHAINED

Încasările din pre-vânzarea $PEPU au ajuns la peste 38 de milioane de dolari. Pepe Unchained își propune să eclipseze succesul lui Pepe, adunând fonduri într-un ritm rapid. Cu o creștere zilnică de peste un milion de dolari, proiectul atrage investitorii care mizează pe randamente mai mari, susținute de lansarea unui blockchain propriu.

Prețul pentru un token $PEPU la momentul actual este de 0,012895 de dolari. Investitorii sugerează că acest preț este foarte oportun pentru investiții. Totodată, interesul masiv al pasionaților de criptomonede pentru acest proiect chiar din primele etape sugerează o potențială depășire a câștigurilor $PEPU în comparație cu $PEPE.

Pepe Unchained  revoluționează lansarea de noi monede meme prin introducerea platformei Pepe Pump Pad. Mai mult decât o simplă soluție pentru problemele existente, această platformă inovatoare promite să propulseze Ethereum în fruntea trendului monedelor meme, depășind chiar și popularitatea actuală a Solana.

Factorii care influențează fluctuația de preț Bitcoin

Modificările prețului $BTC reflectă sentimentul investitorilor în ce privește evenimentele economice, precum și dinamica cererii și ofertei de pe piață. În linii generale, fluctuația este determinată de tendințele investitorilor de a cumpăra sau vinde masiv în speranța de a prinde următoarea mișcare importantă pe piață. Aceasta se reflectă și în variațiile majore dintre minimele și maximele de preț Bitcoin din ultimii ani. Să analizăm în detaliu principalii factori care influențează evoluția prețului acestei criptomonede și sentimentul investitorilor.

Cererea și oferta de preț Bitcoin

La fel ca toate clasele de active, produse sau servicii de pe piață, valoarea criptomonedei depinde și ea de cererea și oferta de pe piața de criptomonede. Bitcoin este creat prin minerit la o rată fixă. Această rată se împarte în două la fiecare patru ani, încetinind, astfel, numărul de monede create. Evenimentul se numește „Bitcoin Halving”, despre care am scris puțin mai sus. Cea mai recentă înjumătățire a fost în aprilie 2024.

Deci, spre deosebire de majoritatea monedelor tradiționale cu ofertă nelimitată, oferta maximă de Bitcoin este limitată permanent la 21 de milioane. La moment, oferta de $BTC este de 19,78 milioane. Acest lucru înseamnă că pe măsură ce popularitatea monedei crește, cererea crește și ea. Iar cu cât Bitcoin se aproprie de limită, cu atât prețul ar trebui să crească, ținând cont că toți ceilalți factori de influență nu se schimbă.

Cu toate acestea, dacă popularitatea sau cererea scade, oferta va fi mai mare decât cererea. În acest caz, prețul ar trebui să scadă, cu excepția influenței altor factori care ar putea menține valoarea de preț Bitcoin constantă.

Concurența de pe piața de criptomonede

Piața de criptomonede se află într-o dezvoltare continuă, astfel apar tot mai multe proiecte noi de criptomonede de investit. Dacă în 2017, Bitcoin ocupa mai mult de 80% din capitalizare pe piața cripto, în octombrie 2024 a scăzut până la 59%. Motivul principal este creșterea interesului pentru criptomonede alternative Bitcoin-ului.

De exemplu, un competitor remarcabil al Bitcoin-ului este Ethereum, deși nu are același nivel de preț ca $BTC (2.636 dolari la momentul scrierii acestui text). Popularitatea $ETH în rândul investitorilor se datorează boom-ului aplicațiilor financiare descentralizate (DeFi) care sunt construite pe blockchain-ul Ethereum.

Deși piața criptomonedelor devine tot mai saturată și competitivitatea crește, prețul Bitcoin a rămas ridicat. Bitcoin a devenit un standard pentru ecosistemul criptomonedelor, ceea ce îi aduce anumite beneficii semnificative. Totuși, dacă investitorii vor prefera utilitatea criptomonedelor alternative, cererea pentru Bitcoin va scădea, ceea ce va duce la o scădere a prețului.

Preț Bitcoin și reglementări

După cum am menționat mai sus, Bitcoin, și restul criptomonedelor, nu sunt reglementate de autorități. Lipsa acestor reglementări aduc atât beneficii, cât și dezavantaje pentru Bitcoin.

Un avantaj important este faptul că moneda poate fi utilizată liber în tranzacții peste granițe și nu este supusă controalelor din partea unei autorități centrale. Totuși, prețul este foarte sensibil la schimbările reglementare.

De exemplu, în septembrie 2017, China a interzis tranzacțiile cu Bitcoin, și a închis bursele interne de criptomonede. Acest lucru a afectat negativ prețul Bitcoin, care s-a depreciat de la 5.000 până la 3.000 de dolari în doar o lună.

Un alt exemplu prin care am putut vedea cum reglementările afectează prețul Bitcoin a fost în iunie 2021, când El Salvador a devenit prima țară care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată. Această reglementare a impulsionat pozitiv prețul Bitcoin. Totuși, dificultățile de punere în aplicare a acestei reglementări au cauzat fluctuații de preț Bitcoin majore.

Bitcoin este, de asemenea, influențat de factori precum inflația și rata dobânzilor. Așadar, dacă inflația este ridicată, prețul Bitcoin va crește, fiind considerat un activ rezistent împotriva inflației. În schimb, o rată ridicată a dobânzii va încuraja investițiile în active mai sigure, astfel prețul Bitcoin va fi afectat negativ, fiind un activ riscant.

Deci, putem concluziona că reglementările negative vor provoca scăderi ale prețului, în timp ce reglementările pozitive vor genera tendințe ascendente. În plus, orice știre sau eveniment cu impact asupra pieței de criptomonede sau asupra economiei, poate influența semnificativ prețurile.

Preț Bitcoin: previziuni

Conform unui sondaj realizat de CoinGecko, 43,7% din investitorii cripto se așteaptă la un preț Bitcoin de 100.000 de dolari în acest ciclu. 17% dintre aceștia se așteaptă la un preț de 91.000 de dolari, iar 15% – 75.000 de dolari.

În același sondaj, s-a observat că investitorii cripto cu experiență sunt cei mai optimiști cu privire la atingerea maximului record de 100.000 de dolari pentru $BTC, în comparație cu investitorii începători.

Aprobarea ETF-urilor Bitcoin sunt estimate a fi unul dintre catalizatorii majori care vor determina prețul Bitcoin și al întregului spațiu cripto la sfârșit de 2024. Un alt catalizator ar fi evenimentul de Halving – „înjumătățirea Bitcoin”.

Istoric, fiecare eveniment de „Bitcoin Halving” din trecut a fost urmat de o creștere considerabilă de preț Bitcoin. Astfel, ne putem aștepta la o asemenea consencință pe viitor, dacă nu intervin alți factori care ar schimba cursul acestei tendințe.

Mulți analiști cripto se așteaptă ca aceste evenimente să determine ca prețul Bitcoin să testeze teritoriul de 6 cifre. Alții consideră că ele ar determina o oarecare corecție a prețului. Cu toate acestea, dezvoltatorii sunt ocupați cu dezvoltarea de protocoale de tip Layer 2 pentru Bitcoin, care în ultimul timp fac valuri pe piața cripto. Noile tehnologii de tip Layer 2 pot servi și ele drept catalizatori pentru creșterea activității pe blockchain, și, drept urmare, o creștere a cererii pentru Bitcoin.

Așadar, luând în considerare factorii enumerați mai sus și o creștere a utilizării criptomonedei susținută de reglementări mai favorabile, concluzionăm următoarele:

Preț Bitcoin: previziuni 2024

Prețul Bitcoin ar putea atinge 85.000 de dolari până la finele 2024. Totuși, nu excludem și o posibilă corecție de preț Bitcoin până la 38.000 de dolari, după care ar urma o revenire la noi maxime.

Preț Bitcoin: previziuni 2025

Evenimentului „Bitcoin Halving” aduce de obicei rezultate prin noi maxime istorice la 12-18 luni după evenimentul în sine. Așadar, ne așteptăm ca în 2025, prețul Bitcoin să testeze noi limite maxime de 100.000 de dolari, și minime de 50.000 de dolari. De asemenea, pe parcursului anului, anticipăm că prețul Bitcoin se va tranzacționa la un preț mediu de 65.000 de dolari.

Preț Bitcoin: previziuni 2030

Este dificil să estimăm un preț Bitcoin atât de departe în timp, întrucât, foarte multe se poate întâmpla în șase ani. Acest lucru este în special valabil într-o industrie ca cea a criptomonedelor, marcată de o evoluție rapidă și schimbări constante. De exemplu, în urmă cu opt ani, Bitcoin avea un preț de doar 600 de dolari.

Acestea fiind spuse, ne așteptăm ca prețul Bitcoin să testeze maxime de 160.000 de dolari, un nivel minim de 95.000 și să se tranzacționeze la un preț mediu de 127.000 de dolari.

Important: Acest articol nu reprezintă un sfat de investiție. Înainte de a investi în proiecte crypto, este esențial să analizați individual fiecare proiect în parte, să înțelegeți riscurile asociate și să trasați propriile concluzii cu privire la rentabilitatea acestora.

Articol susţinut de PEPE UNCHAINED.

 

Te-ar mai putea interesa și
România, creștere semnificativă în UE la lucrările de construcții
România, creștere semnificativă în UE la lucrările de construcții
Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană şi în zona euro în septembrie, comparativ cu luna precedentă, când se înregistrase un avans de 0,2%, în timp ce România a......
Trenuri noi în România: Când vor sosi următoarele rame de la Alstom și pe ce rute vor circula
Trenuri noi în România: Când vor sosi următoarele rame de la Alstom și pe ce rute vor circula
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a transmis graficul livrărilor celorlalte 36 de trenuri Alstom cumpărate de statul ...
Putin, dispus să discute despre pace cu noul președinte american, Donald Trump, în Ucraina, dar fără a ceda teritorii cucerite
Putin, dispus să discute despre pace cu noul președinte american, Donald Trump, în Ucraina, dar fără a ceda teritorii ...
Vladimir Putin este deschis să discute despre un acord de încetare a focului cu Ucraina și Donald Trump, dar exclude să ...
Rusia: Fermierii vor cultiva mai puţin grâu şi se vor orienta către recolte mai profitabile
Rusia: Fermierii vor cultiva mai puţin grâu şi se vor orienta către recolte mai profitabile
Fermierii din Rusia spun că vor cultiva mai puţin grâu după pierderile semnificative din acest an, trecând la recolte ...