‘Conform estimărilor noastre, acest nivel ar fi consistent cu cumpărări de valută ale băncii centrale uşor mai ridicate de 300 milioane euro în această perioadă’, se spune în raport.
Potrivit economiştilor ING Bank România, leul a continuat să se întărească, avansând miercuri cu circa 0,5% până la maximele lunii noiembrie dincolo de 4,43/euro şi a rămas în preajma acestor niveluri, într-o şedinţă cu lichiditate foarte scăzută joi, când piaţa locală a fost închisă.
‘Dacă recenta întărire a leului s-a petrecut pe fondul unor evoluţii mixte în regiune, de această dată a avut loc o dată cu scăderea randamentelor pentru titlurile de stat lei, sugerând un interes în creştere din partea nerezidenţilor pentru instrumentele datoriei publice în lei. Continuăm totuşi să credem că leul nu se va îndepărta semnificativ de nivelul de 4,45/EUR (a ajuns deja în apropiere de 4,44/EUR în debutul şedinţei de azi) în perioada următoare, întrucât BNR ar putea prefera un tipar al leului similar cu cel din trimestrul al patrulea al 2013, aşa cum a sugerat în trecut’, se arată în raportul băncii.
Economiştii ING Bank susţin că lichiditatea a rămas favorabilă şi că va continua să se îmbunătăţească, şi pe fondul unei evoluţii pozitive a leului.
‘Punctul de pornire pare favorabil, întrucât în pofida unui plan de emisiuni nete în valoare de 2,3 miliarde lei în mai, scadenţele masive de titluri de la finalul lunii trecute se vor traduce printr-o îmbunătăţire a lichidităţii de peste 1 miliard lei în termeni de medie zilnică pentru această perioadă. Acelaşi lucru este sugerat şi de injecţia de lichiditate relativ redusă la operaţiunea de piaţă monetară de miercuri, însumând 600 milioane lei, faţă de circa 2 miliarde lei la operaţiunea precedentă’, mai arată economiştii ING Bank.