Huawei vrea să demareze producția celui mai avansat cip AI, dar are dificultăți din cauza restricțiilor impuse de SUA

Chinezii de la Huawei vor să înceapă să producă în masă cel mai avansat cip de inteligență artificială în primul trimestru al anului 2025, deși au dificultăți în a produce suficiente cipuri din cauza restricțiilor americane, scrie Reuters.
Economica.net - joi, 21 nov. 2024, 09:05
Huawei vrea să demareze producția celui mai avansat cip AI, dar are dificultăți din cauza restricțiilor impuse de SUA

Conglomeratul de telecomunicații a trimis mostre ale Ascend 910C – cel mai nou cip al său, menit să rivalizeze cu cele produse de producătorul american de cipuri AI Nvidia unor firme de tehnologie și a început să primească comenzi, au declarat câteva surse pentru Reuters.

Huawei se află în centrul fricțiunilor dintre SUA și China privind comerțul și securitatea. Washingtonul a impus o serie de restricții Huawei și altor companii chineze, argumentând că progresul lor tehnologic reprezintă un risc pentru securitatea națională pentru SUA.

Beijingul, care încearcă să facă a doua cea mai mare economie din lume autosuficientă în semiconductori avansați, neagă astfel de afirmații.

Restricțiile au împiedicat capacitatea Huawei de a obține randamentul – proporția de cipuri care ies din linia de producție complet funcțională – a cipurilor sale avansate AI suficient de mare pentru ca acestea să fie viabile comercial.

T910C este fabricat de producătorul chinez de top de cipuri Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) în procesul său N+2, dar lipsa echipamentelor avansate de litografie a limitat randamentul cipului la aproximativ 20%, a spus o sursă care a fost informată cu privire la rezultate.

Cipurile avansate au nevoie de randamente de peste 70% pentru a fi viabile comercial.

Chiar și cel mai avansat procesor al Huawei, 910B fabricat de SMIC, are un randament de numai aproximativ 50%, forțând Huawei să reducă obiectivele de producție și să întârzie completarea comenzilor pentru acel cip.

Restricțiile americane fac ravagii

Mamă chineză a TikTok, ByteDance, a comandat peste 100.000 de cipuri Ascend 910B în acest an, dar a primit mai puțin de 30.000 în iulie, un ritm prea lent pentru a răspunde nevoilor companiei, a raportat Reuters în septembrie. Alte companii de tehnologie chineză care au comandat de la Huawei s-au plâns de probleme similare.

Limitele din SUA includ interzicerea Chinei din 2020 de la obținerea tehnologiei de litografie ultravioletă extremă (EUV) de la producătorul olandez ASML, folosită pentru a produce cele mai sofisticate procesoare din lume.

„Huawei știe că nu există o soluție pe termen scurt, având în vedere lipsa EUV-urilor, așa că va acorda prioritate comenzilor strategice guvernamentale și corporative”, au transmis sursele Reuters.

De asemenea, ASML a încetat să livreze cele mai avansate aparate de litografie cu ultraviolete adânci (DUV) în China din cauza regulilor impuse de administrația Biden anul trecut.

SMIC cere o primă de până la 50% pentru cipurile realizate pe nodurile sale avansate, care sunt mai puțin avansate decât cele ale gigantului taiwanez de fabricare a cipurilor TSMC și sunt fabricate folosind DUV-uri ASML îmbunătățite. Potrivit analiștilor și surselor, Huawei și-a completat cipurile fabricate de SMIC cu cele produse de rivalul TSMC.

TSMC a notificat Departamentul de Comerț al SUA cu câteva săptămâni în urmă că unul dintre cipurile sale a fost găsit într-un procesor Huawei 910B. SUA au plasat Huawei pe o listă comercială care cere furnizorilor să obțină licențe pentru a expedia orice bunuri sau tehnologie către companie.

De atunci, Washingtonul a reținut și mai mult, ordonând TSMC să oprească livrările de cipuri avansate AI către clienții chinezi, într-o mișcare care vizează deturnarea cipurilor către Huawei.

Autoritățile americane plănuiesc controale la export în industria semiconductoarelor, care vor restricționa și mai mult livrările pentru firmele chineze. Donald Trump, care a fost președinte din 2017 până în 2021 și care se va întoarce la Casa Albă în ianuarie, a pus în centrul agendei sale economice politicile comerciale dure față de China.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cursul zilei de joi, va pleca într-o vizită în Ungaria, în capitala Budapesta urmând să aibă loc "o reuniune decisivă" pe tema intrării......
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
Deficitul comercial al României cu Polonia a ajuns la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în ...
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 - 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, ...
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
În urma recentelor îmbunătăţiri ale ratingului Greciei de către agenţiile de evaluare financiară şi a realizării ...