Kievul va încerca să obţină reducerea preţului la gaze

Ucraina va încerca să obţină, în timpul consultărilor trilaterale cu UE şi Rusia, reducerea preţului la gaze până la valoarea de 268 de dolari pe mia de metri cubi, a declarat ministrul interimar al energeticii şi industriei cărbunelui al Ucrainei, Iuri Prodan, la finalul reuniunii de vineri cu ministrul rus al energeticii, Aleksandr Novak, şi comisarul european pentru energie, Gunther Ottinger, informează ITAR-TAS.
Economica.net - vin, 02 mai 2014, 13:16
Kievul va încerca să obţină reducerea preţului la gaze

‘Nu putem plăti aproape 500 de dolari pentru mia de metri cubi. Partea ucraineană s-a adresat nu o singură dată celei ruse, pentru a se reveni la preţul de 268 de dolari pentru mia de metri cubi. La acest preţ Ucraina a acceptat să-şi onoreze obligaţiile privind datoriile’, a subliniat Novak.

În opinia ministrului ucrainean al energiei, suma datoriei pe care Gazprom i-o pretinde Ucrainei poate, în opinia juriştilor ucraineni, să fie revizuită şi este posibil să nu existe niciun fel de datorie. ‘Dacă nu vom reuşi să convenim asupra acestui lucru în cadrul consultărilor trilaterale, va rămâne soluţia unui proces juridic’, a atenţionat Novak, precizând că un termen de judecată ar putea fi fixat pentru 28 mai.

La rândul său, comisarul european pentru energie a subliniat că existenţa datoriei ucrainene la gaze ‘nu suscită dubii’, dar că ‘volumul acesteia poate fi discutat’. Potrivit lui Oettinger, tema datoriei şi preţului la gaze va fi una principală în timpul următoarelor runde de negocieri trilaterale, pe care părţile au convenit să le desfăşoare ‘peste 2 şi 4 săptămâni’.AGERPRES/(AS – autor: Adriana Matcovschi, editor: Pepa Siţa)

Redactori: /ama/pep | ID: 3552997 | Data: 2014-05-02 16:05:50 | Slug: Ucraina-Rusia-gaze

15:59 SUA: Rata şomajului a scăzut în aprilie la 6,3%, cel mai redus nivel din septembrie 2008
Washington, 2 mai /Agerpres/ – Angajatorii americani au creat în aprilie 288.000 de locuri de muncă şi rata şomajului a continuat să scadă la 6,3%, de la 6,7% în martie, sugerând o redresare a economiei americane în trimestrul doi, transmit AP şi Reuters.

Luna trecută, rata şomajului în SUA a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, iar angajările au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani, arată cifrele oficiale publicate vineri de Departamentul american al Muncii.

Economiştii se aşteptau ca luna trecută să fie create 210.000 de noi locuri de muncă.

Departamentul american al Muncii a anunţat că a crescut cu 12.000 numărul de locuri de muncă create în sectorul manufacturier, iar în construcţii s-au înfiinţat 32.000 de posturi, în timp ce în sectorul guvernamental s-au înfiinţat 15.000 de locuri de muncă.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a decis miercuri să continue să-şi reducă injecţiile de lichidităţi, chiar dacă guvernul american a anunţat că economia a încetinit în primul trimestru al acestui an.

Prezidat pentru a doua oară de Janet Yellen, care a preluat conducerea Fed în luna februarie, comitetul de politică monetară (FOMC) a decis să reducă achiziţiile lunare de obligaţiuni cu alte zece miliarde de dolari, până la 45 de miliarde de dolari.

‘Creşterea activităţii economice s-a accelerat în ultima perioadă, după ce a încetinit brusc în timpul iernii, în parte şi din cauza condiţiilor climatice dificile’, se arată în comunicatul de presă al Fed. Cheltuielile gospodăriilor cresc mai rapid, însă investiţiile companiilor sunt în scădere. În aceste condiţii, FOMC consideră că o politică monetară relaxantă rămâne una adecvată, iar graţie acestei politici activitatea economică se va extinde, iar condiţiile de pe piaţa muncii vor continua să se îmbunătăţească treptat.

Separat, Departamentul american al Comerţului a estimat miercuri că în primul trimestru al acestui an economia SUA a înregistrat o creştere modestă de 0,1%, mult sub estimările analiştilor – care mizau pe un avans de 1,2%, în condiţiile în care vremea neobişnuit de rece a afectat investiţiile private şi consumul privat. Cu toate acestea, economiştii se aşteaptă ca prima economie a lumii să-şi revină în lunile următoare, pe măsură ce temperaturile vor creşte.

 

Te-ar mai putea interesa și
Dr. Valentin Filip: „Superpolitik, o carte despre ordonarea, dezordonarea sau reordonarea lumii”
Dr. Valentin Filip: „Superpolitik, o carte despre ordonarea, dezordonarea sau reordonarea lumii”
Cartea „Superpolitik – Superpolitica: Triumf și eșec strategic – conducători, mari ambiții de putere și logica legitimității în ordinea statelor și în relațiile internaționale”,......
Bătaie între 20 de muncitori români și albanezi pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona. Șase dintre ei au ajuns la spital
Bătaie între 20 de muncitori români și albanezi pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona. Șase dintre ...
În cursul zilei de vineri, aproximativ 20 de bărbați s-au bătut pe șantierul stadionului din Barcelona, iar șase dintre ...
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Nokian Tyres evocă trecerea a 90 de ani de la debutul primei anvelope de iarnă din lume. Kelirengas și Hakkapeliitta, ...
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la ...