Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale

Irlanda este pe cale să devină următoarea țară care se confruntă cu o amenințare majoră la adresa rețelei sale electrice din cauza expansiunii rapide a inteligenței artificiale. Orașul Dublin a devenit inima hub-ului de centre de date al Europei, iar furnizorii de cloud hiperscalabili au devenit rapid un pilon al economiei țării. Dar alimentarea cu energie a centrelor de date care găzduiesc cloud-ul a devenit o provocare uriașă odată cu creșterea explozivă a inteligenței artificiale.
Mihai Nicuţ - sâm, 23 nov. 2024, 16:15
Țara europeană care va fi afectată masiv de expansiunea Inteligenței Artificiale

Inteligența artificială necesită o cantitate impresionantă de energie pentru a antrena și alimenta sistemele sale complexe de calcul. În prezent, cantitatea aproximativă de energie necesară pentru a susține creșterea sectorului se dublează la fiecare 100 de zile.

La nivel global, sectorul AI ar putea aconta 3,5 procente din tot consumul de energie până în 2030, conform prognozelor experților. „Când te uiți la cifre, este uluitor,” a declarat Jason Shaw, președintele Comisiei pentru Servicii Publice din Georgia, un reglementator al pieței de electricitate, pentru Washington Post la începutul acestui an. „Te face să te gândești și să te întrebi cum am ajuns în această situație.” Cum au fost prognozele atât de departe de realitate? Acest lucru a creat o provocare pe care nu am mai văzut-o până acum.”

Deja, consumul anual de energie al inteligenței artificiale este mai mare decât cel al majorității țărilor întregi – doar 16 națiuni din întreaga lume consumă mai mult.

Irlanda este una dintre țările  – alături de Arabia Saudită și Malaezia – unde resursele energetice existente sunt pur și simplu insuficiente pentru a alimenta centrele de date planificate în prezent. „Creșterea aproape peste noapte a cererii de electricitate din partea centrelor de date depășește acum oferta de energie disponibilă în multe părți ale lumii,” a scris Bloomberg în iunie.

Acest lucru are un impact major – atât negativ, cât și pozitiv – asupra economiei în ansamblu, mai ales având în vedere că sectorul tehnologic este adesea prioritizat în fața altor sectoare și servicii cheie de pe piață. „Această dinamică duce la așteptări de ani de zile pentru ca afacerile să acceseze rețeaua, precum și la creșterea îngrijorărilor legate de întreruperi și creșteri de prețuri pentru cei care locuiesc în piețele cu cele mai dense centre de date,” a continuat Bloomberg.

Rețeaua electrică a Irlandei este complet nepregătită pentru această tranziție. Anul trecut, centrele de date au consumat 21% din toată electricitatea măsurată, depășind consumul rezidențial urban. Această creștere necontrolată a pus Irlanda într-o situație dificilă, balansând între securitatea energetică și menținerea sectorului profitabil al centrelor de date în interiorul granițelor sale.

„Există riscul ca ritmul creșterii cererii să fie mai rapid decât viteza cu care pot fi construite infrastructura de generare și rețelele”, a declarat un purtător de cuvânt al autorității de reglementare a energiei din țară, Comisia pentru Reglementarea Utilităților, pentru Politico în această lună. Purtătorul de cuvânt a confirmat că această dinamică ar putea duce în cele din urmă la „penurii de energie” și „costuri crescute pentru consumatori”, printre alte efecte negative pe termen lung.

Irlanda nu este singură în această dilemă. Se estimează că Regatul Unit va înregistra o creștere de 500% a cererii de energie din partea inteligenței artificiale în următorii zece ani. Suedia, care are un climat ideal pentru răcirea naturală a centrelor de date, ar putea vedea cererea de energie asociată crescând de două ori în decada următoare, urmată de o altă dublare a creșterii până în 2040. Statele Unite se confruntă, de asemenea, deja cu crize considerabile de energie din cauza expansiunii inteligenței artificiale. La nivel global, consumul de energie al centrelor de date este estimat să depășească 1.580 TWh – echivalentul întregii Indii, cea mai populată  țară de pe Pământ.

Toată această creștere nu reprezintă doar o problemă pentru energie și economie. Este, de asemenea, o problemă majoră pentru climă. „Creșterea dramatică a cererii de energie din abordarea Silicon Valley de a crește AI cu orice preț amenință, de asemenea, să răstoarne planurile de mii de miliarde de dolari legate de de tranziția energetică ale multor națiuni și de  obiectivele de energie curată ale companiilor tehnologice”, a mai scis Bloomberg.

Cu toate acestea, Inteligența Artificială ar putea fi salvarea industriei energetice dacă este utilizată strategic. Tranziția globală către energie curată, care reprezintă un proces fără precedent de transformare rapidă planificată a sistemelor, va necesita sisteme de calcul inteligente, receptive și flexibile, capabile să recunoască, să răspundă și să prezică rapid modele complexe de producție și consum. Prin urmare, inteligența artificială ar putea fi de neprețuit în gestionarea rețelelor inteligente capabile să facă față unor fluxuri și de-fluxuri uriașe de energii variabile, cum ar fi cea eoliană și solară. Este o sabie cu două tăișuri, iar asigurarea că AI va fi utilizată în mod înțelept este o sarcină monumentală care va fi decisivă pentru țări precum Irlanda.

Sursă: OilPrice.com

 

Te-ar mai putea interesa și
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial dintre Uniunea Europeană şi ţările Mecursor, argumentând că acesta va......
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...
Beijingul a eliminat temporar vizele pentru românii care călătoresc în China
Beijingul a eliminat temporar vizele pentru românii care călătoresc în China
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă aprecierea faţă de decizia autorităţilor chineze de a excepta, în perioada ...