În 2013, ponderea gospodăriilor din UE cu acces la internet era cu 9,7 puncte procentuale mai ridicată în oraşe, comparativ cu zonele rurale. În ultimul deceniu, acest decalaj s-a redus, ajungând la 4,4 puncte procentuale în 2023.
Anul trecut, 89% din cetăţenii UE cu vârsta între 16-74 ani care trăiau în oraşe foloseau smartphone-uri sau telefoane mobile pentru acces la internet. Ponderea în oraşe mici şi suburbii era de 86%, iar în zonele rurale de 82%.
Laptopurile erau folosite mai frecvent pentru a avea acces la internet în oraşele mari (60%) decât în oraşe mici şi suburbii (52%) sau zonele rurale (49%).
Tendinţa este similară cu cea observată în cazul tabletelor, folosite de 33% din locuitorii oraşelor mari, comparativ cu 31% în oraşe mici şi suburbii şi 25% în zonele rurale.
Diferenţe similare sunt observate în privinţa implicării în activităţile online. Anul trecut, 83% din cetăţenii UE cu vârsta între 16-74 care trăiau în oraşele mari foloseau internetul pentru a trimite şi a primi email-uri, comparativ cu 78% în oraşe mici şi suburbii şi 72% în zonele rurale.
De asemenea, oamenii care locuiesc în oraşe sunt mai predispuşi să folosească internetul pentru a citi ştiri online (70% în oraşe faţă de 59% în zonele rurale) şi pentru servicii bancare (69% în oraşe faţă de 58% în zonele rurale).