Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%

Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA a tăiat 7,3% in zece zile. Cu toate acestea, cei care investesc în aur și nu în bijuterii din aur o fac pentru minimum trei ani. Dacă ai achiziționat acum un an ETF-uri, câștigul urcă la 32%, dacă e vorba despre minilingouri randamentul este de 25%-29%, exceptând inflația, după cum spune Nicolae-Daniel Voloscsuk, Economist Tavex România.
Gabriela Ţinteanu - lun, 25 nov. 2024, 00:46
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% - 29%

Aurul a fost și va fi totdeauna considerat un activ de refugiu. ”Cu cât evoluția globală din perspective economice și geopolitice este mai sumbră, cu atât prețul aurului are de câștigat. Acesta este un fapt. Totuși, inversul nu este întotdeauna adevărat”, spune Nicolae Voloscsuk, economist la Tavex România.

Încetarea războiului din Ucraina ar putea aduce o anumită corecție a prețului aurului

El atrage însă atenția că investitorii care s-au orientat către aur trebuie să aibă în vedere un orizont de minimum trei ani. ”Aceștia își asumă investiția pe termen mediu și lung, de cel puțin trei ani. Multe conflicte sau crize economice se pot rezolva în trei ani, dar asta nu înseamnă că investitorii vor decide să își lichideze deținerile de aur pentru a face relocări către alte active”, precizează Voloscsuk.

Economistul arată că, războiul început pe 24 februarie 2022 între Rusia și Ucraina a dus la o creștere a prețului aurului de peste 10% în două săptămâni. Totuși, dacă acest conflict s-ar încheia astăzi, evenimentul nu va duce la o scădere de 10% în prețul aurului, în același interval de timp.

”Desigur, vor exista realocări, în special pentru a finanța reconstrucția infrastructurii din Ucraina în cazul încetării războiului, ceea ce va duce la o posibilă corecție în prețul aurului. Dar deviația de la nivelul de preț de dinaintea încetării războiului va fi mult mai mică decât ce am văzut odată cu începerea conflictului”, arată Voloscsuk.

Până la alegerile din SUA, prețul aurului crescuse cu 36%, al patrulea cel mai bun an din evoluția prețului aurului

Privind realegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite, în zece zile după confirmarea rezultatelor, prețul aurului a scăzut de la 2750 la 2550 de dolari pe uncie troy. Asta înseamnă o scădere de 7,3%. Evoluția a fost relativ neașteptată, întrucât un studiu al Consiliului Mondial al Aurului privind efectul rezultatelor alegerilor prezidențiale din SUA asupra prețului aurului, publicat la finalul lunii iulie 2024, a concluzionat că nu există niciun efect al rezultatului asupra prețului aurului. Mai degrabă deciziile luate de administrație în cei patru ani ar duce la scăderi sau creșteri semnificative.

”Motivul din spatele unei astfel de evoluții ține de doi factori. În primul rând, până la alegerile prezidențiale, prețul aurului crescuse cu 36%, marcând al patrulea cel mai bun an în termeni de performanță, de la ruperea dolarului de aur în august 1971 încoace. Primii trei ani record sunt 1979, 1973 și 1972. Din anii ’70 tehnologia s-a dezvoltat și a ajuns la suficienți investitori pentru a cumpăra aur fără să îl dețină fizic. Fie prin ETF, prin contracte futures, opțiuni, etc. Ce vreau să subliniez este că astăzi este mult mai simplu să facem speculație pe prețul unui activ decât era în urmă cu cinci decenii. Practic, prețul de piață al aurului a fost supraapreciat”, spune Voloscsuk.

”Această supraapreciere o putem determina din creșterea mult prea rapidă a prețului aurului raportată la costul total de producție. Media trimestrială din 2008 și până în T2 2024 este de 57%. Actualmente, această marjă este la 75%, ceea ce denotă o deviere substanțială a prețului aurului de costul de producție. Astfel de episoade au mai avut loc și în perioadele 2010 – 2013, respectiv între 2021 – 2022.

În al doilea rând, în pofida valorilor de creștere a produsului intern brut din SUA, piața muncii și inflația încă sunt o problemă. Economia contează foarte mult pentru cetățenii de rând, iar aceștia, printre care foarte mulți investitori, consideră că Donald Trump va reuși să redreseze economia Statelor Unite. Pe baza unor astfel de proiectări, investitorii au decis că aurul nu le mai este necesar ca activ de refugiu, întrucât nu ar mai avea de ce să se refugieze.

De cele mai multe ori, prețul unui activ – fie că vorbim de aur, acțiuni sau criptomonede – depinde de emoțiile investitorilor. Cu cât predilecțiile asupra viitorului sunt mai sumbre, cu atât anumite active vor câștiga în detrimentul altora. Printre activele care câștigă se numără și aurul.

Cât poți câștiga investind în aur?

Grupul Tavex, cel mai important dealer de metale prețioase și forex din Nordul Europei, nu recomandă achiziția de aur sub formă de bijuterii pentru scopuri investiționale întrucât prețul final al bijuteriilor este mult mai mare față de prețul de piață al aurului. De altfel, nici legislația internațională nu consideră bijuteriile de tip retail ca fiind o investiție.

”Dacă este să ne gândim la investiția în aur prin ETF, câștigul este aproape egal cu majorarea prețului aurului, și-anume undeva în jurul a 32%. Există mici diferențe și la nivel de ETF, întrucât unitățile de fond sunt vândute la marje diferite, dar sunt diferențe de cel mult un punct procentual”, precizează economistul Tavex.

În cazul în care cineva a decis să investească în aur fizic, sub formă de lingouri sau monede, câștigul nu este egal cu creșterea de preț a aurului. Motivul constă în faptul că prețul final al produselor de investiții fizice conține costuri de rafinare, de producție, de logistică și marjele de profit ale fiecărei entități care a venit în contact cu procesul de prelucrare a lingoului sau monedei în cauză.

”Marjele acestea sunt mai mici cu cât produsele sunt mai mari, deoarece este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor să transporți o tonă de aur în lingouri de 100 de grame, decât în lingouri de un gram. Aceste marje fluctuează între 3% și 7%, în funcție de dimensiunea produsului, rafinărie și condițiile din piață privind cererea pentru și oferta din fiecare produs. Astfel, în cazul aurului de investiții fizic putem vorbi de un câștig brut – nesocotind inflația și impozitarea – de aproximativ 25-29% în ultimul an”, a subliniat Nicolae- Voloscsuk.

În pofida corecției de preț în urma alegerilor din Statele Unite, prețul aurului și-a continuat tendința de creștere ascendentă. Motivul constă în faptul că ulterior alegerilor, Rezerva Federală a tăiat rata dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază. Din acest motiv, prețul aurului a crescut de la un minim al ultimelor două luni de 2537 de dolari, la 2700 de dolari actualmente.

 

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia şi Rusia, duminică, în timpul unei discuţii telefonice cu omologul......
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă ...